Το Κογκρέσο των ΗΠΑ αποφάσισε να… πολλαπλασιάσει την ήδη τεράστια αύξηση του «αμυντικού» προϋπολογισμού την οποία εισηγήθηκε η κυβέρνηση Μπάιντεν. Την αρχή έκανε η Βουλή των Αντιπροσώπων (όπου οι Δημοκρατικοί πλειοψηφούν) αποφασίζοντας να εγκρίνει τη χορήγηση 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων(!) στο Πεντάγωνο προκειμένου, μεταξύ άλλων, να επιταχυνθούν οι έρευνες για νέα οπλικά συστήματα. Πρόκειται για αστρονομικό ποσό, που δεν είχε προσεγγιστεί καν σε εποχές άμεσης εμπλοκής των ΗΠΑ σε μεγάλες συγκρούσεις (όπως ο πόλεμος του Βιετνάμ) ή στη διάρκεια της κούρσας εξοπλισμών επί προεδρίας Ρίγκαν. Ουσιαστικά, δίνεται λευκή επιταγή στο βορειοαμερικανικό στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα να συνεχίσει το πάρτι της παραγωγής πανάκριβων στρατιωτικών μέσων, όπως το αεροσκάφος F-35.

Εδώ αξίζει να γίνει μια σύγκριση με την πολυσυζητημένη (και αμφισβητούμενη) πρόθεση του Μπάιντεν να ενισχύσει τις δημόσιες επενδύσεις μέσω του προγράμματος Build Back Better, που αποτελούσε μία από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του. Το κόστος αυτού του προγράμματος είχε προϋπολογιστεί στα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε βάθος δεκαετίας – ποσό που θεωρήθηκε «εξωφρενικό» και «απαράδεκτα υψηλό» ακόμη και από επιφανείς Δημοκρατικούς στη Βουλή και τη Γερουσία. Αυτοί συμμάχησαν με τους Ρεπουμπλικάνους και από κοινού υποστήριξαν ότι τέτοια «σπατάλη» μπορεί να προκαλέσει εθνική χρεοκοπία. Την ίδια στιγμή «αναλυτές» βομβάρδιζαν την κοινή γνώμη με ανάλογες απειλητικές προβλέψεις. Το αποτέλεσμα ήταν ένας «διακομματικός αρχικός συμβιβασμός» που επιτεύχθηκε υπό την αιγίδα του Μπάιντεν, μειώνοντας ήδη σχεδόν στο μισό τον προβλεπόμενο προϋπολογισμό του προγράμματος. Ήδη το κόστος έχει περιοριστεί σε 1,85 δισεκατομμύρια δολάρια, κι ακόμη είμαστε στην αρχή των περικοπών…

Ο Μπάιντεν ρετάρει, θα πρέπει να βρεθεί νέος «σωτήρας»

Οι ίδιοι πάντως που ανησυχούν για τον κίνδυνο χρεοκοπίας των ΗΠΑ αν υλοποιηθούν οι (μετριοπαθέστατες) προεκλογικές υποσχέσεις των Δημοκρατικών, ή έστω κι οι μισές από αυτές, αντιμετωπίζουν με θαυμαστή ψυχραιμία τον «αμυντικό» προϋπολογισμό-μαμούθ. Στον οποίο, ας σημειωθεί, δεν περιλαμβάνεται το 30ετές πρόγραμμα του Πενταγώνου για τη δημιουργία «στρατηγικών όπλων νέας γενιάς»: πυραύλων εξοπλισμένων με πυρηνικές κεφαλές, υποβρυχίων και βομβαρδιστικών αεροσκαφών. Ο προϋπολογισμός για αυτό το αυτόνομο πρόγραμμα, που «τρέχει» όποιος κι αν είναι πρόεδρος, ανέρχεται σε… 3 τρισεκατομμύρια δολάρια!

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Watson Institute (Πανεπιστήμιο Μπράουν), στην πρώτη εικοσαετία του αιώνα μας το Πεντάγωνο ξόδεψε για την «άμυνα» των ΗΠΑ πάνω από 14 τρισεκατομμύρια δολάρια! Εκ των οποίων τα μισά κατέληξαν στις τσέπες «εργολάβων», όπως οι βιομηχανίες Lockheed Martin, Boeing, General Dynamics, Raytheon και Northrop Grumman. Χιλιάδες λομπίστες δουλεύουν για λογαριασμό αυτού του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος ώστε να «πείθουν» τα μέλη της κυβέρνησης και του Κογκρέσου για την αναγκαιότητα μόνιμης αύξησης των στρατιωτικών δαπανών, τη στιγμή που τα μάτια όλων είναι στραμμένα στη «σπατάλη» 2-3 δισεκατομμυρίων ώστε να αντιμετωπιστεί η τεράστια κοινωνική κρίση και εξαθλίωση δεκάδων εκατομμυρίων πολιτών της «υπερδύναμης».

Πολλοί περίμεναν ότι τα πράγματα κάπως θα βελτιωθούν με την ήττα του «κακού» Τραμπ. Τώρα απογοητεύονται για μια ακόμη φορά. Και κάπως έτσι ίσως να εξηγείται καλύτερα η κατρακύλα της δημοφιλίας του Μπάιντεν σε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών, αρχής γενομένης με την άτακτη αποχώρηση του αμερικανικού στρατού κατοχής από το Αφγανιστάν – όπου οι τεράστιες στρατιωτικές δαπάνες δεν αποσόβησαν μια ταπεινωτική ήττα. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, πάνω από το 50% των Αμερικανών δηλώνει απογοητευμένο από τη διακυβέρνηση Μπάιντεν, και πάνω από το 60% τον προτρέπει να μην ξαναβάλει υποψηφιότητα. Το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα θα πρέπει σύντομα να βρει άλλον «σωτήρα»…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!