Με προτροπές και ευλογίες του ΟΟΣΑ η χαριστική βολή στους φαρμακοποιούς. Του Ηλία Σταθάτου
Ένα παιχνίδι για νικητές και χαμένους ήταν και η εδώ και πολύ καιρό σχεδιαζόμενη κατάργηση του πλαισίου που ρυθμίζει την πώληση των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) στη χώρα. Η σχεδιαζόμενη (και πλέον ορατή) ρύθμιση βρίσκει στην πλευρά των νικητών, τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα των φαρμακοβιομηχανιών και των μεγάλων αλυσίδων λιανικής πώλησης. Στην πλευρά των χαμένων, την ασφάλεια του ασθενούς και τους ήδη σφοδρά χτυπημένους από την κρίση και τις κυβερνητικές πολιτικές, φαρμακοποιούς.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τι είναι τα ΜΥΣΥΦΑ; Φάρμακα τα οποία θεωρούνται ότι μπορούν να χορηγηθούν χωρίς ιατρική συνταγή. Αυταπόδεικτο. Όμως, παραμένουν φάρμακα, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν «ελαφρά» σκευάσματα, που ο ασθενής μπορεί να «καταναλώνει». Άλλωστε, στην Ελλάδα, η διάκριση μεταξύ υποχρεωτικώς ή μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων είναι μια διάκριση που έχει σχέση με κριτήρια οικονομικά και ασφαλιστικά.
Πιο απλά, είναι μια διάκριση που επιτρέπει στο ασφαλιστικό σύστημα να μην αποζημιώνει τα ΜΥΣΥΦΑ και δεν αφορά την «ασφαλή χρήση» ή την «έλλειψη παρενεργειών».
Όπως άλλωστε τονίζουν και οι φαρμακοποιοί, εκατοντάδες φάρμακα που σήμερα υπάγονται στα ΜΥΣΥΦΑ, πριν από μερικούς μήνες υπάγονταν στα υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα. Όμως όλα τα προηγούμενα αποτελούν ψιλά γράμματα για τους «μεταρρυθμιστές». Η συνταγή ήρθε, και πρέπει να εφαρμοστεί.
Η έκθεση του ΟΟΣΑ
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), όλο το σχετικό ρυθμιστικό πλαίσιο πρέπει να αναθεωρηθεί ριζικά ή και να ξηλωθεί. Η έκθεση του ΟΟΣΑ προτείνει οι τιμές των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φάρμακων να μην ορίζονται δεσμευτικά από το υπουργείο Υγείας αλλά να είναι ελεύθερες. Τα φάρμακα θα μπορούν να πωλούνται από περίπτερα, βενζινάδικα, παντοπωλεία και… σούπερ μάρκετ (όχι, δεν θα πωλούνται στους πάγκους των λαϊκών αγορών). Εδώ, το μέγεθος παίζει ρόλο. Το ειδικό βάρος των μεγάλων αλυσίδων (πλείστα όσα παραδείγματα: παρατηρήστε πώς σβήνει το μικρό λιανεμπόριο της γειτονιάς προς όφελος των μεγάλων αλυσίδων) τους επιτρέπει να χτυπήσουν χαμηλά τις τιμές (η έκθεση λέει ότι θα μπορούν να πωλούν «κατά 2% φθηνότερα»). Κι αφού τσακίσουν τον ανταγωνισμό, θα μπορούν να κινηθούν πιο… ελεύθερα: να διαμορφώσουν δηλαδή τις τιμές με ολιγοπωλιακούς όρους, σε υψηλότερα επίπεδα, προς χάριν της ελεύθερης αγοράς…
Όμως, οι παρεμβάσεις δεν σταματούν εδώ. Η Ελλάδα, που όπως σημειώνεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ «είναι από τις φθηνότερες χώρες στα φαρμακευτικά σκευάσματα», θεωρείται καλό να καταργήσει και τις ασφαλιστικές δικλίδες που «δένουν» το τιμολογιακό καθεστώς ενός φαρμάκου με το ανάλογο καθεστώς σε 5 κατ’ ελάχιστον χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως αναφέρει ο ΟΟΣΑ, η συγκεκριμένη πρόβλεψη βλάπτει τον ανταγωνισμό και εμποδίζει την «καινοτομία» στο χώρο του φαρμάκου.
Οι απελευθερώσεις (γενικώς) έρχονται λοιπόν να… γιατρέψουν όλες τις στρεβλώσεις που δεν επιτρέπουν στον… σκαπανέα της ανάπτυξης Έλληνα πρωθυπουργό να δημιουργήσει τη χώρα που οραματίζεται. Μια χώρα όπου θα μεγαλουργούν οι πολυεθνικές και η επιχειρηματική ελίτ – αφού άλλωστε, ως γνωστόν, αυτές παράγουν την ανάπτυξη… Προϋπόθεση, να εκπληρωθεί η μεγάλη ιδέα των απελευθερώσεων. «Μας λένε επί δύο με τρία χρόνια ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα θα πωλούνται παντού. Εννοείται ότι δεν θα είναι καθόλου καλό. Και να ήταν το μόνο κακό που μας έχουν κάνει… Κάθε ημέρα ακούμε και κάτι διαφορετικό», λέει χαρακτηριστικά στον Δρόμο η Ειρήνη, φαρμακοποιός που διατηρεί κατάστημα στο Αιγάλεω.
Πρέπει πάντως για το τέλος, να σημειωθεί ότι η έκθεση του ΟΟΣΑ καλεί επίσης να αρθούν όλα εκείνα τα δεδομένα που αποτελούν εμπόδια στην «ανάπτυξη αλυσίδων φαρμακείων λιανικής πώλησης που δεν ανήκουν ή διευθύνονται από φαρμακοποιούς», ενώ προτείνεται και η κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου που καθορίζει την ίδρυση και λειτουργία των φαρμακείων, καθιστώντας απόλυτα κατανοητές τις αιτιάσεις των φαρμακοποιών πως πίσω από τις «παραινέσεις», κρύβονται μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.
__________________________________________
Φαρμακοποιός… χαρατσοεισπράκτορας
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε να προστεθεί και το, φυσικά, «δίκαιο», μέτρο του ενός ευρώ ανά συνταγή. Σύσσωμη η κοινωνία έχει στραφεί εναντίον του, μιας και αποτελεί, σε σχέση με την οικονομική κατάσταση του κάθε λαϊκού νοικοκυριού, όχι απλά πρόκληση, αλλά ύβρι. Το οποίο μέτρο, μετατρέπει τον φαρμακοποιό σε… χαρατσοεισπράκτορα. Όσο για το πού θα αποδίδονται αυτά τα «ένα ευρώ», ας μιλήσουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι. Όπως λέει στον Δρόμο η Ειρήνη, φαρμακοποιός στο Αιγάλεω, «Είμαστε στο σκοτάδι. Το ένα ευρώ επιπλέον μπήκε στο πληροφοριακό σύστημα μόλις την Τετάρτη. Προς το παρόν, το εισπράττουμε μαζί με τα φάρμακα, δηλαδή προστίθεται στην αξία των φαρμάκων, το κόβουμε στην απόδειξη, κάτι εντελώς παράλογο. Ουσιαστικά, δεν φτάνει που εισπράττουμε χαράτσι από τον κόσμο, θα μας φορολογήσουν και γι’ αυτό! Είπαν ότι έπειτα θα αφαιρείται, αλλά ποιος τους πιστεύει… Όσο για το πού και πώς θα αποδίδεται, δεν έχουμε ιδέα. Και, δυστυχώς, ετοιμάζουν και άλλα ανάλογα μέτρα».