Αποφάσεις για συνέχιση της απεργίας και συντονισμό με άλλους κλάδους
Ολόκληρη τη λίστα διαθεσιμότητας του Σεπτεμβρίου θα κληθεί να παρουσιάσει στην τρόικα την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης. Για να πάρει καλό βαθμό από τους επιτηρητές, θα πρέπει στη λίστα αυτή να έχει συμπληρώσει και τα ονόματα των 1.349 διοικητικών υπαλλήλων από οκτώ ΑΕΙ της χώρας. Είναι όμως απορίας άξιο πώς θα καταφέρει να καταλήξει σε ονόματα, αφού ως γνωστόν ο κατάλογος θα προέλθει από μια μάλλον αμφισβητούμενη μέθοδο, αυτήν της αυτο-απογραφής των υπαλλήλων στην ιντερνετική πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας, και μάλιστα με λειψά στοιχεία, όπου ο καθένας (χωρίς πρόσβαση –λόγω της πολυήμερης απεργίας– στον προσωπικό του φάκελο που διατηρούν οι υπηρεσίες των πανεπιστημίων) δήλωνε ό,τι μπορούσε να θυμηθεί από τα στοιχεία και τα προσόντα του. Θυμίζουμε ότι οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεγάλες πλειοψηφίες στις συνελεύσεις τους, έχουν αποφασίσει και συνεχίζουν για ένατη εβδομάδα την απεργία τους, μια απεργία που οδήγησε σε ναυάγιο όλα τα σχέδια του υπουργού Παιδείας: έβγαλε δύο Υπουργικές Αποφάσεις, μετά επιχείρησε να διασπάσει το μέτωπο των οκτώ ΑΕΙ που υπήχθησαν στον φόρο αίματος-διαθεσιμότητας, ύστερα προέκρινε την αυτο-απογραφή κι έπειτα πέρασε τροπολογία στη Βουλή με την οποία αναγορεύει σε ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα τη μη απογραφή. Για να πάρει έτσι στο τέλος 1.700 ονόματα απογραφέντων, αλλά και ένα ακόμη πιο μεγάλο κύμα υποστήριξης της απεργίας, ακόμη κι από όσους μετά από χίλιες μύριες πιέσεις (Μέσων Ενημέρωσης αλλά και συνδικαλιστών) απογράφηκαν.
Υπουργικό μαγείρεμα
Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση έχει φέρει την κατάσταση σε αδιέξοδο. Αφενός τα δύο ιστορικά πανεπιστήμια δεν λειτουργούν, αφετέρου όλα τα πανεπιστήμια θα έχουν σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας έχοντας χάσει με τη διαθεσιμότητα μεγάλο μέρος των διοικητικών τους υπαλλήλων. Αυτό δείχνει ότι οι διαθεσιμότητες είναι το πρώτο πλάνο. Στο δεύτερο ακολουθεί ο κυρίως στόχος, που είναι η διάλυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η παράδοση των λειτουργιών της στον ιδιωτικό τομέα. Είναι χαρακτηριστικά από την άποψη αυτή όσα λένε εκπρόσωποι των υπαλλήλων του Καποδιστριακού, ότι η παράδοση λειτουργιών σε εργολάβους θα κοστίσουν περισσότερο από ό,τι κοστίζουν σήμερα, και για να αντεπεξέλθουν τα πανεπιστήμια θα αναγκαστούν να βάλουν δίδακτρα στο προπτυχιακό επίπεδο σπουδών (ενδεικτικό είναι ότι καταργούνται όλες οι θέσεις φυλάκων-νυχτοφυλάκων). Είναι εξίσου χαρακτηριστικά τα ερωτηματικά που προκύπτουν από το πώς μεθόδευσε η κυβέρνηση τις ανάγκες… ελάφρυνσης των πανεπιστημίων: στις 17 Σεπτεμβρίου συνέστησε την Ομάδα Διαχείρισης Έργου (ΟΔΕ) που θα υπολόγιζε τις ανάγκες των πανεπιστημίων σε διοικητικό προσωπικό και τρεις μέρες μετά, στις 20 Σεπτεμβρίου, η ΟΔΕ είχε καταφέρει να βγάλει και να παραδώσει το πόρισμά της – σαν έτοιμη από καιρό. Ακόμη, μια περίεργη δημιουργική λογιστική αναδεικνύεται από τις υπουργικές κινήσεις, όπως σημειώνουν σε ερώτησή τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: σε άλλο σημείο της εισήγησης εκτιμώνται σε 465 οι διαθέσιμοι, σε άλλο σημείο 703.
«Η λογική των συντελεστών βαρύτητας, βάσει στις οποίας ο κάθε υπάλληλος εκτιμάται ότι θα κατανέμει τις εργατοώρες του κατά 35% στις απαιτήσεις των τμημάτων, κατά 40% στις απαιτήσεις των φοιτητών και κατά 25% στις απαιτήσεις των μελών ΔΕΠ (σύνολο 100%), δεν βασίζεται πουθενά και πρόκειται για μια οριζόντια λογική που καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα και την καθ’ ημέρα πράξη των υπαλλήλων στα Ιδρύματα», λένε οι ερωτώντες βουλευτές υπογραμμίζοντας επίσης ότι «βάσει του μοντέλου που χρησιμοποιείται, αντιστοιχούν 0.6 διοικητικοί υπάλληλοι ανά 100 φοιτητές, μια αναλογία που μόνο απαξίωση μπορεί να προκαλέσει στα Ιδρύματα». Όλα δείχνουν ότι το υπουργείο Παιδείας πρώτα αποφάσισε πόσους θέλει να στείλει στη διαθεσιμότητα και μετά ανακάλυψε τον αλγόριθμο που θα οδηγούσε στο νούμερο αυτό…
Το ερώτημα της απώλειας του εξαμήνου
Η κατάσταση σήμερα παραμένει σε οριακό σημείο, ξαναστήνεται σκηνικό εισαγγελικής παρέμβασης, ενώ στο υπουργείο Παιδείας συζητήθηκε η περίπτωση της επιστράτευσης των διοικητικών υπαλλήλων του Πολυτεχνείου και του Καποδιστριακού. Στην πλευρά των απεργών πάντως όλα τα ενδεχόμενα θεωρούνται ανοιχτά. Πολλοί λένε ότι «δεν θα κάνει επιστράτευση ο υπουργός, γιατί θέλει να οδηγήσει στο χαμένο εξάμηνο τους φοιτητές και να τους στρέψει εναντίον μας».
Ο προβληματισμός αυτός υπάρχει σε μερίδα της πανεπιστημιακής κοινότητας, που αναρωτιέται: «θα μπορέσουμε να αντέξουμε την πίεση αν χαθεί το εξάμηνο;». Πολλοί πάντως μιλούν και για έναν συνδυασμό μορφών: συνεχίζεται η απεργία και η λειψή διοικητική λειτουργία των Ιδρυμάτων (με προσωπικό ασφαλείας), αλλά ανοίγουν τα πανεπιστήμια για να ξεκινήσουν μαθήματα, και με κυρίως στόχο να μαζευτούν οι φοιτητές στο Καποδιστριακό και στο Πολυτεχνείο, να κάνουν γενικές συνελεύσεις, να πάρουν ενεργά μέρος και να δώσουν νέα δυναμική στη συνέχιση και κλιμάκωση αυτού του ηρωικού αγώνα. Ο οποίος παρόλα αυτά δεν μπορεί να παραμείνει στην ιδέα «να μας βρει απεργούς ο γιορτασμός του Πολυτεχνείου δημιουργώντας έτσι και αυτόν τον ισχυρό συμβολισμό».
Ανεξαρτήτως των προβληματισμών, η απόφαση (και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία) των διοικητικών υπαλλήλων του Καποδιστριακού είναι η συνέχιση της απεργίας τους για 9η εβδομάδα, ενώ μετά τη συνάντησή τους με άλλα σωματεία του δημόσιου τομέα και τη συμμετοχή τους στο προχθεσινό συλλαλητήριο της Πέμπτης, επόμενο ορόσημο είναι η μαζική παρουσία στο Συμβούλιο της Επικρατείας την προσεχή Δευτέρα, όπου θα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει για το θέμα της διαθεσιμότητας.
Στο πρόγραμμα είναι επίσης η συμμετοχή στη γενική απεργία της Τετάρτης 6/11, το επόμενο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης 7/11 (12μ., Προπύλαια), αλλά και δράσεις στο τριήμερο του γιορτασμού του Πολυτεχνείου, 15-17/11. Ξεχωριστή θέση στις δράσεις των υπαλλήλων του ΕΚΠΑ έχει και η απόφασή τους να καλέσουν τα τοπικά δίκτυα αλληλεγγύης της Αττικής σε συζήτηση για την ενημέρωση και οργάνωση της αλληλεγγύης στην απεργία τους.
Ανάλογες αποφάσεις πήραν στη γενική τους συνέλευση και οι υπάλληλοι του ΕΜΠ. Ενώ εκείνοι του ΑΠΘ ξεκίνησαν από την Πέμπτη στάσεις εργασίας.