Επιστημονικό συνέδριο με θέμα: «Συνταγματικά κατοχυρωμένες Ανεξάρτητες Αρχές: Η συμβολή τους σε ένα ευρωπαϊκό δημοκρατικό κράτος δικαίου», διοργάνωσαν την Τρίτη 1/11 οι ανεξάρτητες αρχές (Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ο Συνήγορος του Πολίτη και η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών) στο φόντο των επαναλαμβανόμενων συγκρούσεών τους με την κυβέρνηση Μητσοτάκη για μια σειρά θέματα λειτουργίας του κράτους και των θεσμών. Οι Ανεξάρτητες Αρχές με μια σειρά αφορμές δηλώνουν τη δυσαρέσκεια τους για την παρεμπόδιση του έργου τους από την πλευρά της κυβέρνησης με αποκορύφωμα την υπόθεση των υποκλοπών και την στοχοποίηση του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρ. Ράμμου από το Μαξίμου.

Ο Χρ. Ράμμος στην ομιλία του έκανε ειδική αναφορά σε πρόσφατη τοποθέτηση του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, ο οποίος κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία και απαντώντας σε ερώτηση του Ν. Ανδρουλάκη, έκανε λόγο για «ατζέντα» που προωθεί η ΑΔΑΕ, αμφισβητώντας τον ελεγκτικό ρόλο της. Ένταση υπήρξε και μεταξύ του υπουργού Επικρατείας Μ. Βορίδη και των Ε. Βενιζέλου και Ν. Αλιβιζάτου σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών και την πορεία δικαστικής του διερεύνησης και πιο συγκεκριμένα με την, στα όρια της νομιμότητας, τακτική της ΕΥΠ να αποκρύπτει –για λόγους «εθνικής ασφάλειας»– στοιχεία των φακέλων παρακολούθησης, όχι μόνο από τους παρακολουθούμενους (βλ. υπόθεση Ανδρουλάκη, η αίτηση του οποίου για ακύρωση της απόφασης για μη πρόσβαση του στο φάκελό του συζητήθηκε την Παρασκευή 3/11 στην ολομέλεια του ΣτΕ) αλλά και από τις αρμόδιες ανεξάρτητες ελεγκτικές αρχές.

Το συνέδριο παρακολούθησαν μεταξύ άλλων και οι Ν. Ανδρουλάκης και Στ. Κασελάκης, ενδεικτικό του ενδιαφέροντος των κομμάτων της «κεντροαριστερής» αντιπολίτευσης, για το θέμα, τόσο για λόγους αντιπολίτευσης με το σύστημα Μητσοτάκη, που δέχεται ιδιαίτερες πιέσεις ειδικά μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις που θέλουν τα «μολυσμένα» με το predator SMS να είχαν σαν αποστολέα το τότε δεξί χέρι του πρωθυπουργού κ. Δημητριάδη, όσο και για λόγους της γενικότερης μόχλευσης στην κεντροαριστερή παράταξη, που προχωρά, άλλοτε με συγκλήσεις άλλοτε με αντιπαραθέσεις για την ηγεμονία στον χώρο, με τις ευχές και παραγόντων της Ε.Ε. και της Γερμανίας (βλ. PEGA κ.ά.).

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!