Στο πόδι βρέθηκε όλη η Ελλάδα για το Πολυνομοσχέδιο. Του Μάριου Διονέλλη

Παρά την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου που στέλνει χιλιάδες ανθρώπους στην ανεργία, η δυναμική των πολιτών που βρέθηκαν στους δρόμους όλης της χώρας και μάλιστα εν μέσω θέρους, αφήνει παρακαταθήκη για το επόμενο διάστημα και δίνει ένα σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση ενόψει των επερχόμενων μέτρων. Εξάλλου, η ισχνή πλειοψηφία των 153 «ναι σε όλα», που βαίνει συνεχώς μειούμενη σε κάθε ψηφοφορία δεν άφησε και πολλά περιθώρια πανηγυρισμών έστω και αν η τροϊκανή διακυβέρνηση πέτυχε άλλη μια νίκη.  Εκτός από το ποτάμι των διαδηλωτών στην Αθήνα όλες τις ημέρες των συλλαλητηρίων, με τους διαδηλωτές της ΠΟΕ-ΟΤΑ να δίνουν τον τόνο με πολυήμερες κινητοποιήσεις, σε όλη την Ελλάδα μεταδόθηκε το μήνυμα της αντίστασης στις απολύσεις και στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Στη Θεσσαλονίκη το μεγάλο συλλαλητήριο της Τρίτης ξεκίνησε από το Δημαρχείο και κατέληξε στο κτίριο της ΕΤ-3 στη Λεωφόρο Στρατού, με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων ενώ εκτός από τους δημοτικούς αστυνομικούς και τους καθηγητές συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις και οι εργαζόμενοι του ΟΑΣθ, της ΕΥΑΘ και πλήθος πολιτών. Όλη την εβδομάδα η συμπρωτεύουσα βρισκόταν στο πόδι από τις διαδηλώσεις και τις ξεχωριστές κινητοποιήσεις των κλάδων που πλήττονται από τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου.
Στην Πάτρα το επίκεντρο των κινητοποιήσεων ήταν το κτίριο του Εργατικού Κέντρου αλλά και η Πλατεία Γεωργίου με χιλιάδες ανθρώπους να διαδηλώνουν την αντίθεσή τους στις απολύσεις. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ την Τρίτη με τα μαγαζιά στους κεντρικότερους δρόμους της πόλης να παραμένουν κλειστά. Και στην Πάτρα όπως σε όλες τις μεγάλες πόλεις έγιναν ξεχωριστές πορείες από τα συνδικάτα Εργατικά Κέντρα – ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ.
Δεκάδες ήταν οι καταλήψεις δημαρχείων και δημοτικών κτιρίων από τους εργαζόμενους στην Αυτοδιοίκηση σε όλη την Ελλάδα. Για αρκετές ώρες ή και για μέρες κράτησαν οι καταλήψεις στα Δημαρχεία της Μυτιλήνης, του Αγρινίου, του Βόλου, της Χαλκίδας, της Κομοτηνής, του Αμύνταιου, του Μεσολογγίου της Πρέβεζας και αλλού.
Μαζικές ήταν οι αντιδράσεις στη Θεσσαλία ενώ μεγάλη ήταν η συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής και στις συγκεντρώσεις της Αθήνας όπου έφτασαν με λεωφορεία. Διαδηλώσεις οργανώθηκαν στη Λάρισα, την Καρδίτσα, τον Βόλο και στα Τρίκαλα ενώ στο πλευρό των δημοτικών υπαλλήλων, των σχολικών φυλάκων και των καθηγητών που απολύονται στάθηκαν με την παρουσία τους και με ανακοινώσεις και οι αγρότες του θεσσαλικού κάμπου.   
Στην Κρήτη οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας συνέπεσαν με την περιοδεία Βενιζέλου την προηγούμενη εβδομάδα που εξελίχθηκε σε φιάσκο για το ΠΑΣΟΚ, αφού είδαν για πρώτη φορά τον πρόεδρο του κόμματος να περιφέρεται στο πρώην «πράσινο νησί» με τη συνοδεία διμοιριών των ΜΑΤ και να εκτοξεύονται εναντίον του ύβρεις αλλά και μπουκάλια με νερό. Το κίνημα διαμαρτυρίας κράτησε και όλη την εβδομάδα με κορύφωση την Τρίτη οπότε χιλιάδες ανθρώπων διαδήλωσαν μαζικά στους δρόμους του Ηρακλείου και των Χανίων και με μικρότερο όγκο σε Ρέθυμνο, Άγιο Νικόλαο και Ιεράπετρα. Επίκεντρο ήταν η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, η οποία έμεινε κατειλημμένη από τους εκπαιδευτικούς για 10 ημέρες, ενώ παράλληλα με τις διαμαρτυρίες διοργανώθηκαν θεατρικά δρώμενα, συναυλίες και happenings μεταφέροντας το μήνυμα της απόρριψης των κυβερνητικών επιλογών.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!