Ρεπορτάζ του Δρόμου της Αριστεράς
Η μνημονιακή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι φυσικό, δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστα τα μέλη του κόμματος. Η ειδησεογραφία επικεντρώνει στις κινήσεις κορυφής και όσα συμβαίνουν στα ανώτερα κομματικά κλιμάκια και την κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά ανάστατη είναι στην κυριολεξία η βάση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και οι φίλοι και ψηφοφόροι του.
Χιλιάδες είναι εκείνοι που σε όλη τη χώρα προσπαθούν να ερμηνεύσουν όσα συμβαίνουν, ενώ βλέπουν τις προσδοκίες τους για μια διαφορετική στάση της Αριστεράς στην κυβέρνηση να διαψεύδονται. Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι σε χιλιάδες μετρούνται τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που αποστασιοποιούνται από την πολιτική του κόμματος, εναντιώνονται στην κυβερνητική πολιτική ή ακόμα και διακόπτουν την οργανωτική τους σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Την ίδια στιγμή, πολλά είναι τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα που παραιτούνται από Νομαρχιακές Επιτροπές και συντονιστικά Οργανώσεων Μελών του κόμματος.
Ο Δρόμος παρουσιάζει ενδεικτικά μια σειρά περιπτώσεις παραίτησης μελών του ΣΥΡΙΖΑ από τα όργανα του κόμματος ή ακόμα και από τον ίδιο το φορέα.
Θυμίζουμε, τέλος, ότι όπως είναι γνωστό, 17 μέλη της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ παραιτήθηκαν από το όργανο στις 30 Ιουλίου, μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας του συνεδρίασης.
Παραιτήσεις από Νομαρχιακές Επιτροπές στην Αττική
“Τα πράγματα αλλάζουν, ο αγώνας συνεχίζεται”…
Από τη Νομαρχιακή Επιτροπή της Α’ Αθήνας, ο Θανάσης Αναγνωστόπουλος σε επιστολή παραίτησής του στις 8 Αυγούστου, μεταξύ πολλών άλλων, τονίζει: “Το τελευταίο διάστημα, ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα που δημιουργήσαμε, έρχεται να φορτώσει στις πλάτες του ελληνικού λαού, και μάλιστα κοινοβουλευτικά βοηθούμενος από τα μνημονιακά κόμματα της διαπλοκής, τα βάρη ενός νέου μνημονίου”. Ακόμα, επισημαίνει: “Αυτό το πραξικόπημα όπως χαρακτηρίστηκε, που είναι μια τιμωρητική πράξη απέναντι στην αντίσταση που έχει επιδείξει τα τελευταία πέντε χρόνια ο ελληνικός λαός, δεν εγκαταστάθηκε μόνο του. Κάποιοι αποδέχτηκαν να το φέρουν εις πέρας και να κάνουν νόμους τα αποτελέσματά του” και καταλήγει: “Μου είναι αδύνατο να στηρίξω αυτές τις πολιτικές, και πολύ περισσότερο να τις υποστηρίξω σε κοινωνικό επίπεδο. Η συνείδησή μου με καλεί να συνεχίσω να αγωνίζομαι για την ανατροπή των μνημονίων που οδηγούν τη χώρα και το λαό της, στην κοινωνική κατάρρευση και στην καταστροφή, αλλά και κάθε νέα προσπάθεια που θα έχει σαν στόχο της μια πορεία ανασυγκρότησης της χώρας. Παράλληλα αναλαμβάνω το μερίδιο ευθύνης που μου αναλογεί, για αυτήν την τόσο αρνητική εξέλιξη”.
Τρία είναι τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ που υπέβαλαν την παραίτησή τους. Οι Κάντα Κατερίνα, Τζαφέρης Γιώργος, Χατζησταυράκη Μαρία (η τελευταία έχει παραιτηθεί και από την Κ.Ε. του κόμματος) τονίζουν μεταξύ άλλων σε επιστολή τους στις 31 Ιουλίου: “Είναι σε όλους σας γνωστή, η βαθιά πολιτική μας διαφωνία, με τις επιλογές της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, από την ημέρα της ελπιδοφόρας νίκης στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου μέχρι και σήμερα. Την διατυπώσαμε με καθαρό τρόπο σε όλες τις συνεδριάσεις τις Ν.Ε. Πειραιά που μεσολάβησαν αλλά και στις συνελεύσεις των Ο.Μ. που συμμετείχαμε. Αφορούσαν την ποιότητα της συγκρότησης του κυβερνητικού σχήματος και τον ρόλο του, την εκλογή ΠτΔ από το μνημονιακό στρατόπεδο, την συμφωνία της 20ης Φλεβάρη που καθόρισε τις μετέπειτα εξελίξεις, την συνολική λογική της διαπραγμάτευσης και της συνεχούς διολίσθησης των δήθεν κόκκινων γραμμών. Παρ’ όλες τις ενστάσεις μας και την εκτίμηση μας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη αρχίσει να μεταλλάσσεται, δώσαμε την μάχη του δημοψηφίσματος μαζί με εκατοντάδες ακόμη συντρόφους μας στις γειτονιές του Πειραιά, νιώθοντας την μεγάλη χαρά ενός περήφανου καθολικού ΟΧΙ που θα μπορούσε να αποτελέσει και την τελευταία ευκαιρία μιας συνολικής αλλαγής πορείας και στρατηγικής. Δυστυχώς διαψευστήκαμε το ίδιο κιόλας βράδυ. Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ πανελλαδικά αλλά και στην ίδια την Ν.Ε. Πειραιά , για την μετατροπή του ΟΧΙ που βροντοφώναξε ο λαός μας σε ΝΑΙ , δυστυχώς , δεν κατάφεραν να ανατρέψουν μια προδιαγεγραμμένη πορεία μετάλλαξης ενός ελπιδοφόρου εγχειρήματος, πρωτόγνωρου για την χώρα μας αλλά και όλη την Ευρώπη , σε μνημονιακό μόρφωμα. Η παράδοση της Κ.Ε. του κόμματος στην πορεία προς αυτή την μετάλλαξη, όπου στην ουσία αφήνει ανοιχτό το πεδίο στην μικρή ομάδα του Μαξίμου να ολοκληρώσει μια μνημονιακή συμφωνία με τραγικές συνέπειες για την χώρα μας και το λαό της, δεν μας αφήνει κανένα περιθώριο να συμμετέχουμε σε κάποιο πολιτικό ή καθοδηγητικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ και υποβάλουμε την παραίτηση μας”. Οι τρεις παραιτηθέντες καταλήγουν ότι “ο σκληρός αγώνας για την απαλλαγή της χώρας από τα δεσμά των μνημονίων και την ανάκτηση της εθνικής της ανεξαρτησίας όπου ο ίδιος ο λαός θα αποφασίζει για την τύχη του συνεχίζεται”.
Η Χρυσούλα Ψιμούλη (επίσης παραιτηθείσα και από την Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ), υπέβαλε την παραίτησή της από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Δυτικής Αττικής, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι “με τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου η κυβέρνηση παρέδωσε τη διαχείριση της περιουσίας του ελληνικού λαού και την πολιτική διακυβέρνηση της χώρας στους τοκογλύφους δανειστές και η τρόικα επέστρεψε στην Αθήνα ενισχυμένη ως κουαρτέτο”, ενώ στις αιτιάσεις περί εναλλακτικής απαντά: “Προβάλλει σαν επιχείρημα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, άλλος δρόμος έξω από τα μνημόνια αποδεχόμενη το δόγμα ΤΙΝΑ (There is no alternative). Αυτό ακριβώς που απέρριψε ο ελληνικός λαός και στις εκλογές της 25ης Γενάρη και στο δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη”. Τέλος, επικρίνει τον τρόπο με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται σε συνεδριακή διαδικασία αφού, όπως επισημαίνει, “στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, παρά το ελπιδοφόρο κείμενο των 109 μελών της όπου εκφράσαμε τη διαφωνία μας για τη συμφωνία της 12ης Ιούλη, τελικά δεν πάρθηκε καμία πολιτική απόφαση και αποφασίστηκε, κατά πλειοψηφία, έκτακτο συνέδριο το Σεπτέμβρη που όμως θα γίνει ενώ εφαρμόζεται το δεύτερο μνημόνιο και αφού έχει ψηφιστεί το τρίτο”.
Από τη Νομαρχιακή Επιτροπή της Νότιας Αθήνας, αλλά και από την Κεντρική Εξελεγκτική Επιτροπή, όπου είχε εκλεγεί από το Συνέδριο του 2013, παραιτείται με επιστολή του στις 8 Αυγούστου, ο Δημήτρης Γιαννούλης, διαπιστώνοντας: “Ο Σύριζα σήμερα μεταλλάσσεται. Γίνεται κόμμα που φέρνει το 3ο μνημόνιο και χρησιμοποιεί το κίνημα σαν εκλογικό μηχανισμό, ανατρέποντας μάλιστα την μεγαλειώδη επιλογή του. (Το ΟΧΙ με 61,3% σε ένα υποτελές ΝΑΙ)”, ενώ προχωρά σε μια “σκληρή” πρόβλεψη εκτιμώντας ότι “με μοναδικό στόχο την με κάθε τίμημα παραμονή στην κυβέρνηση είναι σίγουρο ότι πολύ σύντομα θα έχει την τύχη των άλλων μνημονιακών κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΔΗΜΑΡ, Καρατζαφέρης)”. Ο Δ. Γιαννούλης κάνει λόγο για “μετάλλαξη από αριστερό ανιμνημονιακό κόμμα σε μνημονιακό κόμμα της κεντροαριστεράς” και καλεί τους συντρόφους του εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ “να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στα παλιά και τα νέα μνημόνια και τις κυβερνήσεις που τα φέρνουν, τα ψηφίζουν τα εφαρμόζουν”, καταλήγοντας: “Τα πράγματα αλλάζουν, ο αγώνας συνεχίζεται”.
Από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Βόρειας Αθήνας, όπως και από τη Γραμματεία της, παραιτήθηκε με επιστολή του ήδη από τις 22 Ιουλίου, ο Παύλος Δερμενάκης, τονίζοντας: “Βρισκόμαστε πλέον με μια κυβέρνηση η οποία ενώ ξεκίνησε ως “κυβέρνηση με κύριο κορμό την αριστερά” έχει μετατραπεί σήμερα σε μία ακόμα μνημονιακή κυβέρνηση”. Επικριτικός είναι και για την κομματική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας: “Τα στελέχη του κόμματος παρακολουθούσαν τις εξελίξεις από τα ΜΜΕ και από τα “non paper” που κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στην κατανόηση των προβλημάτων. Είναι αυτό λειτουργία κόμματος;”. Ενδιαφέρουσα όμως είναι και η διαφοροποίησή του από διάφορες ακολουθούμενες τακτικές, αφού δηλώνει: “Δεν είμαι διατεθειμένος να συμπράξω σε ένα “εσωτερικό αγώνα δρόμου” για τον έλεγχο οργάνων, οργανώσεων κλπ. Οι αγώνες κρίνονται στην κοινωνία και όχι στις κλειστές συνεδριάσεις. Ιδιαίτερα όταν έχεις ως αριστερά υποστεί την ήττα και την ακύρωση οραμάτων, προγραμμάτων και δεσμεύσεων έναντι του Λαού, την οποία όλοι μας βιώνουμε ανεξάρτητα του τι λέγαμε τότε ή λέμε σήμερα”.
Παραιτήσεις και στην Θεσσαλονίκη
“Ευτυχώς αυτοί που θα παλεύουν ενάντια στην φτώχεια και την αδικία θα είναι πάντα οι πιο πολλοί”
Τέσσερα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ παραιτήθηκαν από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Α’ Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τους Δημήτρη Γκάζη, Βαγγέλη Σπαθά, Αθηνά Τέσκου, καθώς και τον Γιώργο Θεοδωρόπουλο, περιφερειακό σύμβουλο Κεντρικής Μακεδονίας που έχει ήδη παραιτηθεί και από την Κ.Ε. του κόμματος. Αφού διαπιστώνουν ότι “η χώρα βυθίζεται ακόμη περισσότερο στο καθεστώς των μνημονίων και της τροϊκανής επιτήρησης, την ίδια στιγμή που είναι βέβαιο πως αργά η γρήγορα θα βρεθούμε ξανά υπό τον εκβιασμό άτακτης χρεοκοπίας και Grexit”, τονίζουν ότι “δεν ήταν μονόδρομος η εξέλιξη αυτή, αλλά αποτέλεσμα των επιλογών που έγιναν το εξάμηνο της διακυβέρνησης αλλά και πιο πριν” και διαπιστώνουν: “Η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι δυστυχώς μια αναπόφευκτη διαδικασία, παρά τις αντιστάσεις σημαντικού αριθμού στελεχών και μελών, καθώς η ηγετική ομάδα του κόμματος έχει προαποφασίσει την πορεία που θα ακολουθήσει και χρησιμοποιεί τις εσωκομματικές διαδικασίες (Κ.Ε., Συνέδριο) μόνο για εκ των υστέρων επικύρωση των επιλογών της”. Τα τέσσερα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης καταλήγουν δηλώνοντας ότι παραιτούνται από τη Νομαρχιακή Επιτροπή “αναλαμβάνοντας ακέραιες τις ευθύνες μας για όσα κάναμε και όσα δεν κάναμε για να αποτρέψουμε αυτή την πορεία. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μαζί με την κοινωνία για να απαλλαγεί η Ελλάδα απ’ τα μνημόνια και την επιτροπεία. Στον δρόμο αυτό είμαστε σίγουροι πως θα συναντηθούμε με πολλούς συντρόφους και συντρόφισσες που παλέψαμε μαζί μέσα απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο αγώνας για Δημοκρατία, Ανεξαρτησία και Χειραφέτηση συνεχίζεται”.
Παραιτήσεις όμως είχαμε αυτές τις μέρες και στη Νομαρχιακή Επιτροπή Β’ Θεσσαλονίκης. Τα μέλη του οργάνου, Χριστίνα Δεληχρήστου και Ειρήνη-Αιμιλία Τσέλου (η τελευταία είχε ήδη παραιτηθεί και από την Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ), δηλώνουν μεταξύ άλλων: “Η συμφωνία που υπογράφτηκε από την κυβέρνηση Τσίπρα για τον λαό και την χώρα οδηγεί με βέβαιο τρόπο σε περαιτέρω διάλυση, φτώχεια και αδικία και μετατρέπει το ΣΥΡΙΖΑ σε καθαρά μνημονιακό κόμμα. Θεωρούμε πως δεν υπάρχει “αριστερός” τρόπος διαχείρισης της μνημονιακής πολιτικής και ότι η αριστερή παρένθεση έχει ήδη κλείσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεταλλαχθεί σε κεντροαριστερό κόμμα χωρίς ίχνος δημοκρατίας στο εσωτερικό του”. Στη συνέχεια προχωρούν σε μια αποτίμηση των λανθασμένων χειρισμών του τελευταίου διαστήματος και καταλήγουν: “Το σοκ που υπέστη ο ελληνικός λαός και τα μέλη του κόμματος είναι μεγάλο. Επίσης, η δική μας διαπίστωση ότι ένα πολύ μεγάλο και ενδιαφέρον εγχείρημα που συγκίνησε με πρωτόγνωρο τρόπο τα λαϊκά στρώματα και τα κινήματα που δημιουργήθηκαν ενάντια στις πολιτικές των μνημονίων έφτασε στο τέλος του, γίνεται με πολύ μεγάλη θλίψη. Αν και έγιναν περισσότεροι αυτοί που προσπαθούν να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχει εναλλακτική και ότι έγινε ό,τι μπορούσε να γίνει, ευτυχώς αυτοί που θα παλεύουν ενάντια στην φτώχεια και την αδικία θα είναι πάντα οι πιο πολλοί”.
Πολλές οι παραιτήσεις στην Κρήτη
“Το μέλλον διαρκεί πολύ. Θα σταθούμε δίπλα του…”
Έντονες οι αντιδράσεις στην Κρήτη, το νησί που έδωσε τεράστια ποσοστά στο “Όχι” του δημοψηφίσματος. Πέντε ήταν τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου που στα τέλη του μήνα παραιτήθηκαν από το όργανο. Οι Εύα Ανδρονικίδη, Πόπη Βαρδάκη, Δημήτρης Γουρνιανάκης, Μιχαέλα Ρεμεδιάκη, καθώς και η Κλειώ Δερμιτζάκη (μέλος και της Γραμματείας της Ν.Ε.), τονίζουν στην επιστολή τους ότι “για την τραγική αυτή κατάληξη και το μνημόνιο που μετατρέπει τη χώρα σε προτεκτοράτο των δανειστών, η κυβέρνηση Τσίπρα έχει ιστορικές ευθύνες. Αντί να τις αναλάβει, επιλέγει τον γνώριμο δρόμο του παλιού μνημονιακού κόσμου: βαφτίζει το κρέας ψάρι, ωραιοποιεί την κατάσταση, σπέρνει αυταπάτες για πιο φιλολαϊκή διαχείριση του μνημονίου, αναζητά ισοδύναμα”. Από την κριτική τους δεν ξεφεύγουν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου αφού αναφέρουν: “Με πικρή προσωπική εμπειρία διαπιστώσαμε ότι όλο αυτό το διάστημα η διάβρωση που περιγράφηκε παραπάνω δεν άφησε ανέγγιχτο τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ (…) Η δημιουργία ενός μηχανισμού προσωπικών επιδιώξεων, αυτοπροβολής και μικροηγεμονισμών, το “χτύπημα” απέναντι σε όποιον έχει αντίθετη άποψη καθώς και ο αδιαφανής τρόπος στελέχωσης του κρατικού μηχανισμού είναι αντιλήψεις και πρακτικές που κυριάρχησαν στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ και θυμίζουν περισσότερο ένα αστικού τύπου κόμμα παρά ένα ενδιαφέρον εγχείρημα της ριζοσπαστικής αριστεράς”. Τέλος, οι πέντε προχωρούν και σε κάποιες αυτοκριτικές επισημάνσεις, αναφέροντας: “Χρειάζεται να προβληματιστούμε για το πόσο παιδέψαμε το μυαλό μας, για το πόσο παλέψαμε να ακουστούμε και να ακούσουμε αλλά κυρίως για τα όσα πράξαμε έτσι ώστε να εμποδίσουμε τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε μνημονιακό κόμμα κεντροαριστερής κοπής. Άλλα και όχι μόνο: για το πόσο μοχθήσαμε για να αντιστοιχηθεί το κόμμα αυτό με τον ριζοσπαστισμό, τη μαχητικότητα, την ελπίδα και τους καημούς του ελληνικού λαού. Για το πόσα κάναμε ώστε αυτή η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ να μην είναι η μοναδική επιλογή, ο μοναδικός δρόμος”.
Στο Ρέθυμνο, επτά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ υπογράφουν επιστολή παραίτησης από τα όργανα του κόμματος. Πρόκειται για τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Ρεθύμνου, Κατερίνα Βουζουνεράκη, Αντρέα Κούνουπα, Μαρία Κουρούση, Αγγελική Ντουσάκη, καθώς και τα μέλη του συντονιστικού της Οργάνωσης Μελών της πόλης, Ισμήνη Αναγνωστάκη, Βαγγέλη Θεοδωρουλάκη και Σπύρο Παπαρίδη. Οι επτά θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται σε “βασικό εκφραστή του συστημικού μπλοκ και της ανασύστασης της κεντροαριστεράς” και οδηγείται “στην μετάλλαξη από φορέα έκφρασης του αντιμνημονιακού αγώνα του ελληνικού λαού σε φορέα ματαίωσης οποιασδήποτε ελπίδας γεννήθηκε στην κοινωνία την τελευταία πενταετία”. Κάνουν, ακόμα, λόγο για “μια πεντάμηνη διαπραγμάτευση μιας κλειστής ομάδας που μετάτρεψε κόμμα και κοινωνία σε τηλεθεατές του “πάση θυσία συμφωνία”” και διαπιστώνουν ότι “η αρχή ότι όποιος ψηφίσει και εφαρμόσει μνημόνια στη χώρα μας καταδικάζεται στη συνείδηση του κόσμου, φαίνεται να μην ενδιαφέρει την ηγετική ομάδα αλλά και μια σειρά τοπικών στελεχών στην πόλη μας που αναλαμβάνουν ρόλο εγγυητή στην μετάλλαξη του κόμματος μας”. Εκτιμούν ακόμα ότι “η πολιτική μετατρέπεται επίσημα για τα επόμενα χρόνια σε μια διαχειριστική δημοσιονομική μηχανή στα χέρια των “θεσμών”. Η συμμετοχή μας πλέον σε όργανα που εγκλωβίστηκαν σε μια τέτοια θέση, μας απομακρύνει από το λαϊκό παράγοντα και τις απαραίτητες κοινωνικές διεργασίες που θα ανοίξουν το δρόμο για μια διαφορετική πορεία”, διευκρινίζουν ότι “η παραίτηση αυτή δεν σημαίνει όμως και παραίτηση από την πεποίθηση ότι μπορεί να υπάρξει άλλος δρόμος πέρα από τα μνημόνια, την εθνική υποτέλεια, την μετατροπή μιας ανεξάρτητης χώρας σε αποικία χρέους” και καταλήγουν: “Το μέλλον διαρκεί πολύ. Θα σταθούμε δίπλα του…”.
Αποχωρήσεις και από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων. Η Ρούλα Μουτσέλου παραιτείται από το όργανο, προχωρώντας σε μια εκτενή παρουσίαση των απόψεών της για το πώς οδηγήθηκαν ως εδώ τα πράγματα. “Μετά τις ευρωεκλογές η πολιτική μας δεν έβλεπε τη δυναμική του λαϊκού παράγοντα, αλλά μόνο την κυβερνησιμότητα. Οδηγήσαμε τον κόσμο στον καναπέ να παρακολουθεί αμέτοχος τις ατέλειωτες διαπραγματεύσεις. Τον χειριστήκαμε επικοινωνιακά, τον αφήσαμε να δώσει μόνος την ηρωική μάχη του δημοψηφίσματος. Πήραμε το θαρραλέο ΟΧΙ του και το κάναμε – φοβισμένοι εμείς – απροσχημάτιστο ΝΑΙ” διαπιστώνει η Ρ. Μουτσέλου και τονίζει χαρακτηριστικά: “Ο Τσίπρας δεν βρέθηκε ξαφνικά μέσα στην αίθουσα της Συνόδου στις 12 Ιούλη. 5 μήνες κυβέρνηση τι κάναμε; Από το 2012 που ήμασταν αξιωματική αντιπολίτευση τι κάναμε; Όταν όλα τα σημάδια έδειχναν ότι οι δανειστές θα είναι αμείλικτοι τι κάναμε; Από την ιστορία της Κύπρου το 2013 τι μάθαμε; Ο Ντάισεμπλουμ το έλεγε από τις 30 Γενάρη ότι οι επιλογές είναι “Μνημόνιο ή κλειστές τράπεζες”, τι κάναμε γι’ αυτό;”. Αναφέρει ακόμα: “Δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε ότι η χώρα δεν έχει άλλο μέλλον παρά να είναι Γερμανική αποικία. Δεν επιτρέπεται η αριστερά να βάζει τη σφραγίδα της σε ένα τέτοιο αδιέξοδο, ούτε να τρομοκρατεί τον κόσμο, όπως έκαναν οι προηγούμενοι, ότι έρχεται Αρμαγεδδών αν αρνηθούμε την υποταγή. (…) Υπήρχε άλλη λύση; Υπήρχε αν την είχαμε επιλέξει και προετοιμάσει”. Προχωρά, τέλος, σε μια “σκληρή” πρόβλεψη, αναφέροντας: “Κι αυτή την κυβέρνηση αργά ή γρήγορα, όταν θα γίνουν ορατές οι συνέπειες της συμφωνίας θα τη ρίξουν, όχι οι διαφωνούντες που τόσο δαιμονοποιούνται και δέχονται επιθέσεις ύφους και ήθους εντελώς ξένου με την αριστερά, αλλά ο λαός”.
Ωστόσο, στις 21 Ιουλίου παραιτήθηκε από την Ν.Ε. Χανίων παραιτήθηκε και η Βάσω Δροσοπούλου που τονίζει σε επιστολή της: “Εντάχτηκα στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ για να παλέψω ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές και στην περαιτέρω εξαθλίωση της Ελληνικής κοινωνίας” και στη συνέχεια ασκεί κριτική σε αρκετά σημεία της τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ στο επίπεδο τόσο της “διακυβέρνησης”, όσο και της “διαπραγμάτευσης”, συμπεραίνοντας ότι “οι ευθύνες της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλες γιατί χάθηκε η ιστορική ευκαιρία να βγούμε από το καθεστώς των μνημονίων και να ανοίξουμε τον δικό μας δρόμο λόγω έλλειψης πολιτικής ιδεολογικής και στρατηγικής στόχευσης και με πολλούς λαθεμένους χειρισμούς”. “Ο ΣΥΡΙΖΑ”, διαπιστώνει, “μεταλλάχτηκε σε μνημονιακό κόμμα με ευθύνη της ηγεσίας του η οποία ούτε ήθελε ούτε μπορούσε να αντιταχτεί στην Ευρωκρατία, κόντρα στο Πρόγραμμά του και τις Συνεδριακές αποφάσεις του” και τονίζει: “Επειδή λοιπόν εκλείπουν οι λόγοι για τους οποίους εντάχτηκα στον ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισα να διαχωρίσω δημόσια την θέση μου αποχωρώντας από κάθε όργανο του κόμματος. Για τις ευθύνες που μου αναλογούν στην διάδοση των αυταπατών, ζητώ δημόσια συγγνώμη. Προσωπικά θα εξακολουθήσω να μάχομαι με τους ανθρώπους της κοινωνικής βάσης στα κινήματα και τους επερχόμενους αγώνες του λαού μας για την Εθνική μας κυριαρχία και Ανεξαρτησία για να σταματήσει η πατρίδα μας να είναι αποικία χρέους. Για να έρθει η ηθική στην πολιτική”.
Και στην Πελοπόννησο
“Αν και για την κυβέρνηση Τσίπρα δεν υπάρχει εναλλακτική, τότε αυτή η κυβέρνηση δεν είναι πλέον με το μέρος μας”
Αρκετές είναι οι αποχωρήσεις και στην Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα, ενώ δεν είναι λίγα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να διαφοροποιηθούν και τις προσεχείς μέρες. Ενδεικτική πάντως είναι η λιτή επιστολή με τον εύγλωττο τίτλο “Αντί παραίτησης”, με την οποία ο Βαγγέλης Τσακλάνος παραιτήθηκε από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Αργολίδας, σημειώνοντας: “Είναι ξεκάθαρο ότι το επιτελείο του Μαξίμου μετέτρεψε εν μία νυκτί τον ΣΥΡΙΖΑ σε μνημονιακό κόμμα κι ανέλαβε να διεκπεραιώσει προαπαιτούμενα μέτρα, που, στην καλύτερη περίπτωση, θα μας οδηγήσουν στην τρίτη –και χειρότερη όλων- μνημονιακή περίοδο. Κάθε λογικός άνθρωπος οφείλει να οργανώσει την αντίσταση του μαζί με όσους πλήττονται, δηλαδή σχεδόν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Αν και για την κυβέρνηση Τσίπρα δεν υπάρχει εναλλακτική, τότε αυτή η κυβέρνηση δεν είναι πλέον με το μέρος μας. Φαντάζομαι ότι είναι ολοφάνερο ότι δεν επιθυμώ να είμαι πλέον μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Αργολίδας, μετά τον ρόλο που υιοθετεί με την τελευταία απόφαση της”.
Παραιτήσεις και από συντονιστικά Οργανώσεων Μελών στην Αθήνα
“Μου είναι αδύνατο να στηρίξω αυτές τις πολιτικές, και πολύ περισσότερο να τις υποστηρίξω στην κοινωνία”
Δεν είναι λίγες και οι παραιτήσεις από συντονιστικά μιας σειράς Οργανώσεων Μελών του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα. Ενδεικτικά, ο Γιάννης Αρβανιτάκης με επιστολή του στις 5 Αυγούστου δηλώνει ότι παραιτείται από το συντονιστικό του ΣΥΡΙΖΑ Ιλίου και τη Γραμματεία του, αναφέροντας μεταξύ άλλων: “Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεταλλαχτεί βίαια, όσο βίαια είναι τα χρόνια που ζούμε, σε μια πολιτική δύναμη που έχει μπει στις ράγες της γραμμής της «κανονικής» κυβερνητικής δύναμης που χρειάζονται οι “έξω” και όχι οι “μέσα” του μεγαλειώδους ΟΧΙ του 62%. Μου είναι αδύνατο να στηρίξω αυτές τις πολιτικές, και πολύ περισσότερο να τις υποστηρίξω στην κοινωνία. Η συνείδησή μου με καλεί να συνεχίσω να αγωνίζομαι για την ανατροπή των μνημονίων που οδηγούν τη χώρα και το λαό της, στην κοινωνική κατάρρευση και στην καταστροφή της. Ό, τι κάναμε τα τελευταία χρόνια δηλαδή, χωρίς να βάζουμε νερό στο κρασί μας. Στη γραμματεία της ΟΜ Ιλίου εκλέχτηκα, υποστηρίζοντας ακριβώς αυτά. Με τη σημερινή μου επιστολή, σας γνωστοποιώ την απόφασή μου να παραιτηθώ από τη γραμματεία της Ο.Μ. Ιλίου”.
Η Αλεξάνδρα Παύλου, από τη μεριά της, παραιτήθηκε στις 11 Αυγούστου από το συντονιστικό της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Νεάπολης δηλώνοντας για όσα συμβαίνουν:“Ήταν η κατάληξη μιας μακράς πορείας που σημαδεύτηκε από τις αυταπάτες της ηγετικής ομάδας, αυταπάτες που οδήγησαν το κόμμα, αντί να προετοιμαστεί και να προετοιμάσει το λαό για την αναπόφευκτη σύγκρουση, να καλλιεργεί την ανάθεση και τη φενάκη μιας εύκολης λύσης δια κάποιου «έντιμου συμβιβασμού». Θύμα της πορείας προς τον κυβερνητισμό έπεσε αναπόφευκτα και το ίδιο το κόμμα, που ακυρωνόταν σταδιακά. Οι χιλιάδες φωνές των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, που έκρουαν εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου, ουδέποτε εισακούστηκαν, ούτε καν όταν γινόταν πλέον φανερό ότι οδεύαμε σε ιστορική ήττα” και καταλήγει: “Συντρόφισσες και σύντροφοι, οι εξελίξεις αυτές, που μάλιστα έχουν και την έγκριση της πλειοψηφίας της ΚΕ του κόμματος -η οποία επιπλέον αποφάσισε τη διεξαγωγή έκτακτου Συνεδρίου “κατόπιν εορτής” ευτελίζοντας κάθε έννοια συλλογικών διαδικασιών- δεν μου επιτρέπουν να συνεχίσω να είμαι μέλος του Συντονιστικού Οργάνου της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Νεάπολης, αναλαμβάνοντας και την ευθύνη που μου αναλογεί για τις όποιες παραλήψεις ή τα όποια λάθη”.
Αποχωρήσεις και από το κόμμα
“Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάψει να αποτελεί ένα ελπιδοφόρο και ενδιαφέρον εγχείρημα της αριστεράς”
Πέρα όμως από αυτούς που παραιτούνται από Νομαρχιακές Επιτροπές, Συντονιστικά και Γραμματείες, εκατοντάδες είναι και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που αποχωρούν συνολικά από το κόμμα διαπιστώνοντας τη μετάλλαξή του μετά την υπογραφή των μνημονιακών δεσμεύσεων.
Δώδεκα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας αποχώρησαν στις αρχές Αυγούστου, δίνοντας στη δημοσιότητα σχετική δήλωση. Πρόκειται για τον συντονιστή της Ο.Μ. Δωρίδας Γιάννη Κούγια, το μέλος της συντονιστικής επιτροπής της ίδιας Ο.Μ. Θοδωρή Βαβάτσικο, τα μέλη της Ο.Μ. Δωρίδας, Μπεξαβέ Βαβάτσικου, Βάσω Βελίγκου, Σπύρο Λακουμέντα, Κωνσταντίνο Λουίζο, Κώστα Μπουζινέκη, Στάθη Πανάγου, Σωτήρη Παπαγεωργίου, Γεωργία Σταμάτη, Σάκη Φουστέρη, καθώς και το μέλος της Ο.Μ. Δελφών Νίκο Λάιο. Στην επιστολή τους, μεταξύ άλλων, τονίζουν: “Πιστεύουμε ότι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ δε μας χωράει. Έχει πάψει να αποτελεί ένα ελπιδοφόρο και ενδιαφέρον εγχείρημα της αριστεράς. Για μας αριστερά είναι η συνάντηση του λαού και των αγώνων του με ένα σχέδιο σωτηρίας της χώρας που θα έχει σαν κέντρο τη δημοκρατία, την εθνική ανεξαρτησία, την παραγωγική ανασυγκρότηση και την πολιτισμική αναγέννηση. Δεν είναι ο κυβερνητισμός, ο μικροκομματισμός, οι διαβουλεύσεις ερήμην του λαού, τα μνημόνια και η εθνική υποτέλεια”. Και επισημαίνουν: “Δεν θα εξαφανιστούμε, ούτε τέλειωσαν όλα. Μπροστά στην εθνική καταστροφή, θα συναντηθούμε, θα συσπειρωθούμε, θα δημιουργήσουμε νέους χώρους και κινήματα, θα φτιάξουμε αργά και κοπιαστικά το δικό μας πρόγραμμα. Αυταπατώνται όσοι νομίζουν ότι θα εγκλωβίσουν τον λαϊκό καημό και ριζοσπαστισμό σε ένα μνημονιακό μόρφωμα. Κλείνουμε “ραντεβού” εκεί όπου ζει, αναπνέει και θα αγωνίζεται ο Λαός για μια ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ! Η ζωή συνεχίζεται με ό,τι έχει και ό,τι της λείπει…”.
Ο Τάσος Κλείσας, μέλος της Ο.Μ. Καλαμάτας με επιστολή του δηλώνει ότι αποχωρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και διαπιστώνει: “Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ είναι μια άσχημη μετάλλαξη της ριζοσπαστικής αριστεράς σε νεοφιλελευθερίζουσα σοσιαλδημοκρατία που δεν αμφισβητεί τα μνημόνια στην ουσία τους, απλά θέλει να τα περιβάλλει με μια χρυσόσκονη αριστερής διαχείρησης. Με αυτή την έννοια ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί πλέον να με εκφράσει” και αφού ασκήσει κριτική σε μια σειρά κινήσεις του επιτελείου του κόμματος, καταλήγει: “Ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά χρησιμοποίησε μια αριστερή ρητορική όμως αυτή ποτέ δε μετασχηματίστηκε σε μια αριστερή πρακτική. Ακόμη και το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς καθημερινά πλέον αποδομείται από τις κυβερνητικές πρακτικές. Υπάρχει πλέον πλήρης διάσταση λόγων και έργων. Κάτω από αυτούς τους όρους δεν μπορώ πια να είμαι μέλος αυτού του ΣΥΡΙΖΑ. Παρόλα αυτά ξέρω ότι στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν πολλοί αριστεροί ανιδιοτελείς αγωνιστές, οι οποίοι αγωνίζονται και θα συνεχίζουν να αγωνίζονται. Είμαι βέβαιος ότι με αυτούς θα ξανασυναντηθούμε στο δρόμο και θα παλέψουμε μαζί για μια χειραφετημένη Ελλάδα, χωρίς μνημόνια και υποτέλεια”.
Ο Παύλος Χρυσαφίδης, δύο φορές υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στις Κυκλάδες, επικεφαλής και εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος της δημοτικής παράταξης Κίνηση Πολιτών Σύρου, ενημέρωσε λίγες μέρες πριν τα μέλη της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Σύρου ότι “ήλθε η… ώρα να τερματιστεί η κοινή μας πορεία στο ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα κόμμα που για μένα τουλάχιστον δεν υπάρχει καν πλέον τη στιγμή που έχει καταστρατηγήσει με τις επιλογές του σχεδόν όλο το καταστατικό του”. “Οι μέρες που έρχονται θα είναι αφάνταστα δύσκολες για τον Ελληνικό Λαό” εκτιμά ο Π. Χρυσαφίδης και καταλήγει: “Πολεμώ και θα συνεχίσω να πολεμώ με όλες τις δυνάμεις μου τις πολιτικές των μνημονίων και όσους τις στηρίζουν -με πυξίδα πάντα τις αρχές της Αριστεράς- επιλογή μου, που καθιστά αδύνατη τη συμπόρευση μου με ένα κόμμα που αποδέχτηκε, ενάντια στο καταστατικό του και σε κάθε εξαγγελία του αλλά και ενάντια στη θέληση του Ελληνικού Λαού (Δημοψήφισμα) ένα μνημόνιο που καμιά δεξιά κυβέρνηση θα τολμούσε να φανταστεί και να επιχειρήσει να εφαρμόσει. Το δε επιχείρημα ότι δεν υπήρχε άλλη λύση επιτρέψτε μου να το θεωρώ αφελές ,αστείο και πολιτικά απαράδεκτο. Καλή δύναμη στο Λαό μας, ας κάνουμε ότι μπορούμε να μη νοιώσει προδομένος.”
Την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν ήδη στις 21 Ιουλίου και έξι μέλη της Ο.Μ. Πάρου-Αντιπάρου. Πρόκειται για τον συντονιστή της Ο.Μ., Μανώλη Ισιγώνη, τρία ακόμα μέλη της Γραμματείας της Ο.Μ. (Δεβελίογλου Τάσος, Κολλάρος Νίκος, Ταντάνης Γιώργος), καθώς και τα μέλη της ίδιας οργάνωσης, Βιτζηλαίο Γιάννη του Νικ. και Φωτίου Λευτέρη. Αφού ασκούν κριτική στην ακολουθούμενη πολιτική, αναρωτιούνται: “Μπροστά σε αυτή τη κατάσταση μπαίνει το αμείλικτο ερώτημα: Τι κάνουμε; Τα δεχόμαστε; Τα ανεχόμαστε; Ξεπουλιόμαστε στα κοράκια των Ευρωπαίων Οικονομικών Δολοφόνων; Ξεπουλάμε τα ιδανικά και τα οράματα της Αριστεράς;”, ενώ κριτική ασκούν και στους βουλευτές των Κυκλάδων που, όπως αναφέρουν, “ψήφισαν το Νέο Μνημόνιο, ξεχνώντας τις προεκλογικές και προγραμματικές τους δεσμεύσεις με βάση τις οποίες εκλέχτηκαν από το Κυκλαδίτικο Λαό. Τελικά όμως, οι Κυκλαδίτες θα τους κρίνουν και θα αξιολογήσουν τη στάση τους”. Την απάντηση, βέβαια, στο προηγούμενο ερώτημα, δίνουν οι ίδιοι καταλήγοντας: “Η ιστορία μας στην Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ , δεν μας επιτρέπει να ανεχθούμε άλλο τη καταρράκωση των αρχών της Αριστεράς, την απεμπόληση των ιδανικών μας. Δεν μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να μετέχουμε σε ένα Κόμμα που βαδίζει πια σε άλλους δρόμους. Κρίνουμε ότι η πορεία αυτή δεν έχει επιστροφή. Ένα είναι σίγουρο, παρ’ όλη την απογοήτευση για το όνειρο που ξέφτισε, δεν πρόκειται να πάμε σπίτι μας. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα ιδανικά μας. Θα ξανασυναντηθούμε στα Κινήματα, στις Συλλογικότητες, στους Δρόμους και τις Πλατείες, εκεί που ζει, αναπνέει και αγωνίζεται ο Λαός!”
Αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και σε μια σειρά Οργανώσεων Μελών της Κρήτης. Ενδεικτικά, οι Εύα Τζιράκη, Θεόδωρος Πανάγος και Γιώργος Λαγουμτζής, μέλη της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Λ.Χερσονήσου προσυπέγραψαν στις 9 Αυγούστου ανάλογο κείμενο άλλων μελών που επίσης παραιτήθηκαν και αναφέρουν: “Για μας ο ΣΥΡΙΖΑ σήμαινε τη συνάντηση του λαού και των αγώνων του με τα πιο ευγενικά οράματα, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της πολιτισμικής αναγέννησης κλπ. Η ένταξή μας στο ΣΥΡΙΖΑ, σήμαινε τη συμμετοχή μας (με βάση τις αρχές και τη στρατηγική του), στις διαδικασίες της αντιμνημονιακής πάλης που θα ανέπτυσσε. Μετά την συμφωνία όμως της 13 Ιουλίου, που συνεπάγεται εθνική υποτέλεια, εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ολιγαρχίας, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, ανεργία και ανθρωπιστική κρίση, η παραμονή μας θα σήμαινε τη λαθροβίωση στην οργάνωση αποδεχόμενοι αντι-ΣΥΡΙΖέικες πολιτικές και ιδεολογικές θέσεις. Γι΄ αυτό, δηλώνουμε την αποχώρησή μας από τον ΣΥΡΙΖΑ, που ιδιαίτερα μετά την μη αξιοποίηση του πορίσματος της επιτροπής της Βουλής για το δημόσιο χρέος και τις γερμανικές αποζημιώσεις την θεωρούμε ΥΠΕΡΤΑΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΜΑΣ”.