Η ελληνική κυβέρνηση είχε, όπως είναι γνωστό, υποβάλει αίτημα αναστολής της χορήγησης του ασύλου που είχε δοθεί στον έναν από τους οκτώ αξιωματικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Είναι προφανές ότι η κυβερνητική ενέργεια έγινε με κριτήριο των εξευμενισμό της Άγκυρας, ειδικά μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα και τις πιέσεις που άσκησε ο Τούρκος πρόεδρος στον Αλέξη Τσίπρα.
Τελικά, την περασμένη Δευτέρα εκδόθηκε η απόφαση που ικανοποιεί το αίτημα της κυβέρνησης και παγώνει τη χορήγηση ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό. Λίγο μετά μάλιστα, αυτός συνελήφθη και έκτοτε κρατείται με μια απόφαση που πλήθος νομικών καταγγέλλουν ως παντελώς αστήρικτη με βάση το ισχύον δίκαιο.
Γράφαμε στο περασμένο φύλλο του Δρόμου σχολιάζοντας τις, υποτιμητικές για την νοημοσύνη των πολιτών, δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου ότι «το μόνο που δεν είπε είναι ότι για το καλό του αξιωματικού το δημόσιο προσφεύγει κατά της απόφασης χορήγησης ασύλου». Δυο μέρες μετά, ήρθε η πρωτοφανή απόφαση που έκανε δεκτές τις αιτιάσεις των δικηγόρων του ελληνικού Δημοσίου, να «επιβεβαιώσει» ότι η χορήγηση ασύλου αναστέλλεται «για λόγους δημοσίου συμφέροντος αλλά και για το συμφέρον του ίδιου του αξιωματικού»!
Ανακοινώσεις διαμαρτυρίας για την απόφαση εξέδωσαν μεταξύ άλλων 11 πρώην πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, αλλά και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες που επισημαίνει ότι «η σύλληψή του και η κράτησή του είναι καταφανώς παράνομες και επισύρουν ακόμη και ποινική ευθύνη για όποιον τη διέταξε, καθώς και για όσους έδωσαν τη σχετική εντολή».
Ερωτηματικά προξενεί, στο μεταξύ, το γεγονός ότι η απόφαση αναστολής παρουσιάζει τον αξιωματικό ως «απειλή για την εθνική ασφάλεια και την ειρήνη στην Ελλάδα». Σε συνδυασμό μάλιστα με τις πρόσφατες αχαρακτήριστες δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή περί ενδεχόμενης δίκης των «οκτώ» στην Ελλάδα, είναι φανερό ότι η κυβέρνηση μεθοδεύει την καταπάτηση της απόφασης του Άρειου Πάγου και του σκεπτικού με το οποίο το ανώτατο δικαστήριο αρνήθηκε την έκδοση των αξιωματικών στην Τουρκία.
Με αυτές τις κινήσεις, φυσικά ανοίγει η όρεξη του καθεστώτος Ερντογάν που βλέπει να πιάνουν τόπο οι πιέσεις που ασκήθηκαν στο Μαξίμου. Ενδεικτικά, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ δήλωσε αμέσως μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα: «Περιμένουμε την έκδοση των 8 στρατιωτικών το συντομότερο δυνατό».
Χαρακτηριστικό, τέλος, είναι πρόσφατο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel υπό τον τίτλο «Όταν η εύνοια του Ερντογάν είναι σημαντικότερη από τα ανθρώπινα δικαιώματα». «Φαίνεται ότι η Αθήνα υιοθέτησε τις κατηγορίες των Τούρκων κατά των “οκτώ”» αναφέρει το γνωστό περιοδικό συμπληρώνοντας: «Ξαφνικά, η κυβέρνηση των Αθηνών δείχνει να θέλει να δώσει βάση στις υποσχέσεις του Ερντογάν ότι θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία, παρά την αντίθετη γνώμη του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην Αθήνα», ενώ πληροφορεί ότι «οι δικηγόροι των στρατιωτικών φοβούνται ότι τα δικαιώματά τους θα θυσιαστούν για να κατευναστεί η οργή του Ερντογάν».
φωτο: Στέλιος Μίσινας / EUROKINISI