Άμεση εμπλοκή της Μέρκελ στην παρακολούθηση «εταίρων»
Πώς διέρρευσαν οι πληροφορίες για την παρακολούθηση «εταίρων» αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, αλλά και πολυεθνικών κολοσσών, από τη γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) για λογαριασμό των ΗΠΑ; Ακούγονται διάφορες εκδοχές – ακόμη και ότι η ίδια η Ουάσιγκτον «έδωσε» το Βερολίνο λόγω της σκληρής στάσης του στις πάντα μυστικές διαπραγματεύσεις για τη διατλαντική συμφωνία ΤΤΙΡ. Σύμφωνα με αυτή την εξήγηση, ο εκβιασμός της Μέρκελ προς τις ΗΠΑ, ότι δηλαδή εάν δεν γίνουν δεκτά τα γερμανικά αιτήματα θα αποκαλύψει ότι η Ουάσιγκτον παρακολουθούσε σύμμαχες χώρες, της γύρισε μπούμερανγκ.
Σε κάθε περίπτωση, η διαρροή των πληροφοριών έρχεται σε ακατάλληλη στιγμή για το Βερολίνο, που έχει εμπλακεί σε πολλά μέτωπα: από τη συμφωνία ΤΤΙΡ και τις δύσκολες σχέσεις με τη Ρωσία ώς τη διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση. Εξ ου και η απεγνωσμένη προσπάθεια της Μέρκελ και συνολικά της γερμανικής κυβέρνησης να «διευθετηθεί» σιωπηρά το θέμα. Φαίνεται όμως ότι αυτή η απόπειρα υποβάθμισης του νέου σκανδάλου αποτυγχάνει, καθώς τα θύματα των παρακολουθήσεων είναι πολλά, και ήδη αρκούντως εκνευρισμένα με την ηγεμονική πολιτική της Γερμανίας. Η αποκάλυψη του θέματος απονομιμοποιεί περαιτέρω την αλαζονεία του Βερολίνου στα μάτια της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον του σε πολλά επίπεδα.
Πρώτες αντιδράσεις
Οι Γάλλοι «εταίροι» ήταν προνομιακά θύματα των παρακολουθήσεων. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η BND παρακολουθούσε από το 2002 (οπότε και συνήφθη συμφωνία αμερικανογερμανικής «αντιτρομοκρατικής» συνεργασίας) ούτε λίγο ούτε πολύ τον εκάστοτε Γάλλο πρόεδρο και «κομβικούς» υπουργούς, όπως ο ΥΠΕΞ. Κατόπιν, έδινε χαρτί και καλαμάρι αναφορά στην Ουάσιγκτον για όσα συζητούσαν. Έτσι, το Παρίσι είναι έξω φρενών με τη Γερμανίδα καγκελάριο – ιδίως αφού φαίνεται ότι από τότε που αυτή ανέλαβε τα ηνία της Γερμανίας εντάθηκαν και οργανώθηκαν καλύτερα οι παρακολουθήσεις και οι αναφορές προς τις ΗΠΑ. Όμως… συγκρατείται, μη τολμώντας ακόμα να στραφεί ανοιχτά κατά του έτερου σκέλους τού (σχεδόν ανύπαρκτου πια) γαλλογερμανικού άξονα. Οι μοναδικοί που μίλησαν ως τώρα είναι ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, πρώην υποψήφιος πρόεδρος και ηγετικό στέλεχος του Μετώπου της Αριστεράς, και ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Μετώπου της Λεπέν – και οι δύο για να καταγγείλουν την «ντροπιαστική σιωπή» της επίσημης Γαλλίας.
Πολύ «ενωμένη» αυτή η Ευρώπη…
Ένα άλλο θύμα των παρακολουθήσεων, ο πολύ σκληρός κατά τα άλλα πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επίσης έχει καταπιεί μέχρι στιγμής τη γλώσσα του: «Δεν γνωρίζω τι ακριβώς έχει συμβεί. Αυτό θα πρέπει να διευκρινιστεί από τις γερμανικές αρχές, και θα δούμε». Βέβαια ο συγκεκριμένος υποχρεούται να προσέχει τι λέει, αφού οι Γερμανοί έχουν πολλά ράμματα για τη γούνα του και για το πλυντήριο μαύρου χρήματος που λέγεται Λουξεμβούργο.
Είναι εμφανής πάντως η δυσφορία που έχει καταλάβει όλο το συστημικό πολιτικό προσωπικό της «Ενωμένης» Ευρώπης μπροστά στην αποκάλυψη ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός. Κι ακόμη δεν βλέπουμε παρά την κορυφή του παγόβουνου: ήδη ακούγεται ότι, πέραν της Γαλλίας και της Κομισιόν, οι Γερμανοί κατασκόπευαν για λογαριασμό των ΗΠΑ ακόμη και τα… αυστριακά ξαδέρφια τους, καθώς και κυβερνήσεις κι άλλων κρατών μελών της Ε.Ε. Τις επόμενες μέρες και βδομάδες θα δούμε αν θύτες και θύματα θα καταλήξουν σε έναν… έντιμο συμβιβασμό, επιχειρώντας να κρατήσουν τον όγκο του παγόβουνου μακριά από τα βλέμματα της κοινής γνώμης.
Οι Πινόκιο του Βερολίνου
Στο μεταξύ στο εσωτερικό της Γερμανίας το Κόμμα της Αριστεράς έχει βγει στα κάγκελα, αφού μόλις πριν δυο εβδομάδες η γερμανική κυβέρνηση είχε απαντήσει γραπτά σε ερώτηση βουλευτών του, διαβεβαιώνοντας ότι «αποκλείεται πλέον κάθε περίπτωση κατασκοπείας από πλευράς των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών». Τεχνικά, δεν έλεγε ψέματα, αφού την κατασκοπεία την ασκούν οι ίδιοι οι Γερμανοί για λογαριασμό των ΗΠΑ… Ίσως αυτό να εννοούσε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ προ ημερών όταν ψέλλιζε: «Απορρίπτω κάθε ισχυρισμό ότι η απάντησή μας στην ερώτηση του Κόμματος της Αριστεράς δεν ήταν αληθής». Όμως τώρα όλοι θυμούνται την υποκριτική αγανάκτηση της Μέρκελ όταν ο Αμερικανός φυγάς Σνόουντεν είχε αποκαλύψει αμερικανικό δίκτυο παρακολουθήσεων και στη Γερμανία. Τότε η Γερμανίδα καγκελάριος είχε πει: «Μεταξύ φίλων δεν μπορεί να ασκείται κατασκοπεία»! Απομένει να δούμε αν τελικά οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. θα υπερασπιστούν στοιχειωδώς την αξιοπρέπειά τους έναντι του Βερολίνου, ή θα υποκρίνονται ότι βρέχει ενώ η Μέρκελ τις φτύνει. Πάντως η ευρωπαϊκή Αριστερά από την πλευρά της οφείλει να εμποδίσει το κουκούλωμα, και να αδράξει την ευκαιρία για να πολεμήσει πιο αποφασιστικά ενάντια σε αυτό το έκτρωμα, πια, της «Ενωμένης» Ευρώπης.
Γ.Α.