Σήμα κινδύνου από τους οικοτρόφους

 

Δραματική είναι η κατάσταση για τους σπουδαστές του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης οι οποίοι διαμένουν σε συνθήκες ψύχους στις εστίες στη Σίνδο, ενώ τους έχει ζητηθεί να εγκαταλείψουν το χώρο μέχρι τον Μάρτιο.

Η υπόθεση ξεκινά πριν από δύο χρόνια, όταν «πάγωσε» από το Ελεγκτικό Συνέδριο η διαδικασία της προμήθειας πετρελαίου, αρμοδιότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα όταν οι 210 σπουδαστές που διαμένουν στις Εστίες του Ιδρύματος, έλαβαν προθεσμία από τον πρόεδρο του Ιδρύματος να αποχωρήσουν από αυτές μέχρι τον Μάρτιο, καθώς λόγω της έλλειψης πετρελαίου έκαναν χρήση ίδιων μέσων για να ζεσταθούν με αποτέλεσμα να υπερφορτώνεται το δίκτυο παροχής ρεύματος και να δημιουργούνται μικροατυχήματα. Ταυτόχρονα, για να λειτουργούν σε αξιοπρεπείς συνθήκες οι εγκαταστάσεις μετά από δύο χρόνια εγκατάλειψης χρειάζονται συντήρηση και επισκευή. Μέχρι αυτή την ώρα, όμως, οι σπουδαστές δεν γνωρίζουν το χρονοδιάγραμμα για την αρχή και το πέρας των εργασιών συντήρησης ενώ δεν έχουν λάβει δεσμεύσεις προκειμένου να μεταφερθούν σε άλλο μέρος.

«Εμείς δεν θα αποχωρήσουμε. Κάποια παιδιά δεν έχουν καμία δυνατότητα. Θα μείνουμε εδώ. Θα κάνουμε το οτιδήποτε για να παραμείνουμε» διαμηνύει ο σπουδαστής και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Σπουδαστών των Εστιών, Χρυσοβαλάντης Παπανικολάου.

«Εδώ και 2,5 χρόνια δεν έχουμε θέρμανση, ούτε ζεστό νερό αν δεν υπάρχει ήλιος, καθώς το κτίριο διαθέτει μόνο ηλιακούς», αναφέρει.

 

Υγρασία και μούχλα

Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου κάποιοι σπουδαστές έχουν προμηθευτεί ηλεκτρικά σώματα και αερόθερμα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το κρύο, ενώ δεν είναι λίγοι οι χώροι στους οποίους στάζει νερό με αποτέλεσμα η υγρασία να έχει δημιουργήσει και σοβαρά προβλήματα μούχλας.

Λόγω της υπερφόρτωσης του δικτύου παροχής ρεύματος συχνά οι οικότροφοι μένουν όχι μόνο χωρίς θέρμανση αλλά και χωρίς ρεύμα. «Πέφτουν οι ασφάλειες. Μετά τις 3μ.μ. δεν υπάρχει τεχνική υπηρεσία με αποτέλεσμα να κάνουμε μόνοι μας ό,τι μπορούμε με σοβαρό κίνδυνο για την προσωπική μας ασφάλεια», αναφέρει ο κ. Παπανικολάου.

Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό ένα αερόθερμο κάηκε, όπως λέει, με αποτέλεσμα να πάρει φωτιά ένα δωμάτιο. «Ευτυχώς το πρόλαβε γρήγορα. Ευτυχώς η κοπέλα δεν κοιμόταν και μας ειδοποίησε και προλάβαμε τα χειρότερα», προσθέτει.

 

Κινήσεις για «ξεπάγωμα» του διαγωνισμού

Μετά τις αντιδράσεις που έχουν δημιουργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, το θέμα ανακίνησε εκ νέου και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία κατέθεσε αίτηση ανάκλησης της σχετικής πράξης της Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου για «πάγωμα» του διαγωνισμού προμήθειας πετρελαίου.

Η αίτηση της Περιφέρειας εκδικάστηκε τη Δευτέρα, 2 Φεβρουαρίου, ενώ η απόφαση αναμένεται εντός των επόμενων μηνών.

Από την πλευρά του ο περιφερειακός σύμβουλος με τη Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα, Γιώργος Θεοδωρόπουλος, δήλωσε στον Δρόμο πως το νομοθετικό πλαίσιο προμήθειας καυσίμων των δημόσιων φορέων μέσω της Περιφέρειας είναι «προβληματικό και αδιέξοδο. Πολλοί από τους διαγωνισμούς που έκανε φέτος η ΠΚΜ, σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, κρίθηκαν άγονοι και κατέληξαν είτε στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης ή της ανάθεσης και σε κάποιες περιπτώσεις στην προσφυγή στο ελεύθερο εμπόριο. Στις περισσότερες περιπτώσεις το ποσοστό έκπτωσης που δόθηκε ήταν αρνητικό 5%, δηλαδή 5% πιο πάνω από τη μέση τιμή. Οι Περιφέρειες χωρίς πόρους καλούνται να δημοπρατήσουν προμήθειες καυσίμων, κίνησης και θέρμανσης για ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ, που επίσης έχουν διαφορετική ροή χρηματοδότησης ή και καθόλου».

«Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η αρμόδια επίτροπος είναι υπαρκτό. Βάσιμες όμως και υπαρκτές είναι και οι αιτιάσεις της νομικής υπηρεσίας της ΠΚΜ. Το αδιέξοδο είναι προφανές και μόνο με νομοθετική ρύθμιση μπορεί να λυθεί», καταλήγει ο ίδιος.

 

Κατερίνα Μπακιρτζή

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!