David Shields: «Reality Hunger: A Manifesto»
«Hamish Hamilton», Μάρτιος 2010, 240 σελίδες
Το Reality Hunger: A Manifesto είναι ένα από τα βιβλία για τα οποία η συζήτηση είχε ξεκινήσει στις ΗΠΑ ήδη πριν εκδοθεί, με συγγραφείς όπως ο Τζόναθαν Λέθεμ και ο Tζ. Μ. Κούτσι να γράφουν υμνητικά σχόλια: ο Λέθεμ έγραψε ότι την ανάγνωση του βιβλίου ακολούθησε μια ενδοσκόπηση και μια αναζήτηση των δικών του καλλιτεχνικών προθέσεων, ενώ ο Κούτσι θεωρεί το βιβλίο μια επίθεση στις συμβάσεις, ειδικά σε αυτές του μυθιστορήματος. (Και είναι μόνο δύο από όσα λαμπρά ονόματα έγραψαν για το Reality Hunger.)
Πρόκειται για ένα βιβλίο που δύσκολα μπορεί να κατηγοριοποιηθεί –μυθιστόρημα ή μήπως δοκίμιο;– κάτι που είναι απόλυτα μέσα στις προθέσεις του δημιουργού του. Ένα κολάζ αποσπασμάτων από βιβλία άλλων, προσεκτικά οργανωμένα σε μια δομή σύντομων κεφαλαίων, που διατυπώνουν μια ενδιαφέρουσα περί τέχνης και πνευματικής ιδιοκτησίας πολεμική (ο Σιλντς θεωρεί ατυχές το γεγονός ότι, για νομικούς λόγους, στο βιβλίο υπάρχει πλήρης κατάλογος των πηγών από τις οποίες άντλησε). Το Reality Hunger βασίζεται στην κεντρική ιδέα ότι η τέχνη είναι κλοπή, και επιχειρεί να εξετάσει το πώς θα μπορούσε να σταθεί η συγγραφή και η δημιουργία γενικότερα. Ίσως μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το ίδιο το έργο, όμως, να παρουσιάζει η συζήτηση που έχει πυροδοτήσει η έκδοσή του: συζήτηση για την τέχνη, τη λογοκλοπή, την πνευματική ιδιοκτησία και το μυθιστόρημα σήμερα. Να σημειωθεί, τέλος, ότι στην Ελλάδα κυκλοφορεί –από το 2005– ένα μυθιστόρημα βασισμένο κι αυτό στην ιδέα, ακριβώς, του λογοτεχνικού κολάζ: πρόκειται για Το Μηνολόγιο ενός Απόντος, του Σταύρου Κρητιώτη (εκδόσεις «Πόλις»).
Site του συγγραφέα Ντέιβιντ Σιλντς: https://www.davidshields.com/
Ένα απόσπασμα από το βιβλίο, όπως δημοσιεύτηκε στο λογοτεχνικό περιοδικό Willow Springs, μπορείτε να διαβάσετε στη διεύθυνση: https://www.ewu.edu/willowsprings/archives/shields.pdf