Στις 12 Δεκεμβρίου συνήλθε για πρώτη φορά το νέο κοινοβούλιο της Ουκρανίας, που εξελέγη τον Οκτώβριο.
Οι έδρες μοιράστηκαν στα εξής κόμματα: το Κόμμα των Περιφερειών, στο οποίο ανήκει και ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς, εξέλεξε 210 βουλευτές, με 25 ως ανεξάρτητους, ο συνασπισμός διαφόρων αντιπολιτευόμενων κομμάτων, Μπατκίβστσινα 99 βουλευτές, το κόμμα Ουντάρ του πρώην μποξέρ Βιτάλι Κλίτσκο 42 βουλευτές, το νεοφασιστικό Σβομπόντα 37 βουλευτές ενώ το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας 32 βουλευτές. Επίσης, 24 εκλέχθηκαν ως ανεξάρτητοι και παραμένουν, ακόμη, εκτός των κομματικών ομαδοποιήσεων.
Η πολιτική στενωπός από την οποία πρέπει να διαβεί το ισχυρότερο ουκρανικό κόμμα καθίσταται φανερή, καθώς δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει την απλή πλειοψηφία που είναι απαραίτητη (226 ψήφοι) ώστε να μπορεί να νομοθετήσει. Η επιλογή που έχει μπροστά του το κόμμα του Γιανουκόβιτς είναι ο προσεταιρισμός ανεξάρτητων, αλλά και ανηκόντων σε άλλα κόμματα, βουλευτών. Μια άμεση διέξοδο αποτελεί η συνεργασία με τους κομμουνιστές, που πλέον όμως είναι δυνατότεροι, και η επιλογή αυτή κάνει δυσκολότερη την προώθηση αντεργατικών και αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων που το ΔΝΤ ζητεί μετ’ επιτάσεως από τη χώρα. Σε περίπτωση αποτυχίας του Κόμματος των Περιφερειών να εξασφαλίσει τις ψήφους 16 ακόμα βουλευτών, η νομοθετική λειτουργία του κοινοβουλίου θα παραλύσει.
Όσον αφορά την ενδυναμωμένη αντιπολίτευση, το Μπατκίβστσινα αντέδρασε ιδιαίτερα βίαια όταν δύο από τους βουλευτές του αρνήθηκαν να προσχωρήσουν στην κοινοβουλευτική του ομάδα. Ακόμη, η πρώτη συνεδρίαση της Βουλής αποκάλυψε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης σκοπεύουν να διασφαλίσουν ότι η απαγόρευση του δικαιώματος ψηφοφορίας σε απόντες από το κοινοβούλιο βουλευτές, θα τηρηθεί κατά γράμμα.
Το νεοφασιστικό Σβομπόντα (Ελευθερία), αυξάνει συνεχώς τις δυνάμεις του. Ο διορισμός (έπειτα από κοινή πρόταση 3 αντιπολιτευόμενων κομμάτων) ενός βουλευτή του ως αναπληρωτή προέδρου της Βουλής, αναδεικνύει την αυξανόμενη επιρροή του. Ο λόγος, όχι μόνο του Σβομπόντα, έπειτα από την ανάδειξή του σε κεντρικό παίκτη, αλλά και των υπολοίπων κομμάτων, έχει ριζοσπαστικοποιηθεί, ενώ το μιλιταριστικό στυλ της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος επηρέασε όλη την πολιτική συζήτηση στη Βουλή.
Όλα αυτά, σε μια περίοδο εντεινόμενης οικονομικής κρίσης για τη χώρα, η οποία γεωπολιτικά επιδίδεται σε ένα βαλς με 2 καβαλιέρους που όμως δείχνει ότι δεν θα κρατήσει για πολύ.
Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου Γιανούκοβιτς, μετά από συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στις 5 Δεκεμβρίου, η Ουκρανία, «αν δεν βρει τρόπο να συνδεθεί με την Τελωνειακή Ένωση, θα χάσει πολλά, και έτσι θα ήταν φρόνιμο να υιοθετήσει μερικές από τις προδιαγραφές της Ένωσης». Σημαντική λεπτομέρεια αποτελεί ότι οι δηλώσεις αυτές έγιναν τις παραμονές της διάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα αποτιμούσε τις διμερείς σχέσεις Ε.Ε.-Ουκρανίας καθώς και την προοπτική αυτών.
Η Ουκρανία επιχειρεί να λάβει τα οφέλη και της Ρωσίας (Τελωνειακή Ένωση – φυσικό αέριο) αλλά και της Ε.Ε. (Σύμφωνο Συνεργασίας – Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου), χωρίς να προβαίνει σε πολιτικές δεσμεύσεις. Κάτι που αποδεικνύεται ολοένα δυσκολότερο.
Ηλ.Στ.