Πότε οι φίλαθλοι, οι ποδοσφαιριστές, οι ανεξάρτητες δημοσιογραφικές φωνές και οι υγιείς παράγοντες θα συγκρουστούν όλοι μαζί μ’ αυτήν την κατάσταση;
Την εποχή που η μπόχα της διαφθοράς με τις περιβόητες λίστες και τα διάφορα σκάνδαλα μαύρου χρήματος έχει πνίξει κι έχει, παράλληλα, αηδιάσει την ελληνική κοινωνία, έρχονται δυο ειδήσεις τις τελευταίες ημέρες για να χτυπήσουν ξανά το ίδιο συνειδησιακό καμπανάκι αφύπνισης προς πάσα κατεύθυνση.
Η πρώτη είδηση έχει να κάνει με το ελληνικό ποδόσφαιρο. Σύμφωνα με το προηγμένο σύστημα παρακολούθησης αγώνων της ΟΥΕΦΑ «Sports-Radar», το ποδόσφαιρο της χώρας μας είναι το 5ο πιο διεφθαρμένο στην Ευρώπη.
Η έρευνα που έγινε και δημοσιεύθηκε την περασμένη Τρίτη αναφέρει ότι έχουν ελεγχθεί από το 2010 περισσότεροι από 140.000 αγώνες σε 596 πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών παγκοσμίως.
Σύμφωνα με το «Sports-Radar», τα πιο διεφθαρμένα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου διεξάγονται κατά σειρά στην Αλβανία, την Ιταλία, την Μολδαβία, την Εσθονία και, φυσικά, την Ελλάδα.
Όσοι ασχολούνται, έστω κι επιφανειακά, με το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο δεν έπεσαν σίγουρα από τα σύννεφα με αυτή την έρευνα. Η οποία, μάλιστα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι, παρά το μεγάλο της ενδιαφέρον και τον αντίκτυπο που έχει σε όλη την Ευρώπη για την εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου, δεν αναδείχθηκε και ιδιαίτερα από την πλειοψηφία του ημερήσιου Τύπου στη χώρα μας. Το καλοκαίρι του 2011 βούιξε ο τόπος για τα σκάνδαλα με τα στημένα παιχνίδια, τους διαλόγους στις «κασέτες», τα κυκλώματα και τις αποκαλύψεις που γίνανε. Ωστόσο, η έρευνα εκείνη ουδέποτε ολοκληρώθηκε από τη Δικαιοσύνη. Έχει μείνει στη μέση, μέχρι τώρα τουλάχιστον. Ούτε αυτό, όμως, προκαλεί κατάπληξη για τα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας… Δυστυχώς!
Λίγα 24ωρα αργότερα έσκασε κι άλλη μια είδηση περί διαφθοράς. Κι αυτή τη φορά υπήρξε πρωτιά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια ανακοίνωσε από το Βερολίνο ότι για το 2012, η Ελλάδα παίρνει την πρώτη θέση στην Ευρώπη για την διαφθορά. Παγκοσμίως, είναι 94η, ισόβαθμη με την… Κολομβία!
«Οι κυβερνήσεις πρέπει να πάρουν μέτρα κατά της διαφθοράς σε όλες τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων», δήλωσε η πρόεδρος της οργάνωσης Ιγκέτ Λαμπέλ. Στου κουφού την πόρτα, όμως…
Όπως αντιλαμβανόμαστε, το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είναι ξεκομμένο απ’ όσα συμβαίνουν γύρω μας. Θα ήταν μάλλον δύσκολο, αν όχι απίθανο, να έχουμε το πιο διεφθαρμένο ποδόσφαιρο κάτω απ’ αυτές τις γενικότερες συνθήκες στην Ελλάδα ή το αντίθετο.
Κι όπως στο ποδόσφαιρο υπάρχουν παράγοντες οι οποίοι βλέπουν το χώρο του αθλητισμού σαν ξέφραγο αμπέλι, προκειμένου να παίξουν τα δικά τους παιχνίδια, ενίοτε υπόγεια και ύποπτα με τεράστια οικονομικά συμφέροντα. Το ίδιο συμβαίνει και σ’ άλλους τομείς της κοινωνικής ζωής του τόπου.
Το ποδόσφαιρο έχει αιχμαλωτιστεί σε άρρωστες καταστάσεις. Και γι’ αυτό τα γήπεδα αδειάζουν. Πώς, όμως, θα υπάρξει εξυγίανση όταν δεν παρατηρείται, επί τόσα χρόνια, καμία ουσιαστική κινητικότητα και δυναμική αντίδραση απέναντι σ’ αυτά τα νοσηρά φαινόμενα;
Δεν θα έπρεπε οι φίλαθλοι, οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές, οι ανεξάρτητες δημοσιογραφικές φωνές, οι έντιμοι παράγοντες και οι υγιείς πολιτικές δυνάμεις να συγκρουστούν, επιτέλους, μ’ αυτές τις καταστάσεις που οδήγησαν το ποδόσφαιρο στη χρεοκοπία του; Μια πτώχευση ηθικής με τον ίδιο τρόπο που τα βαθύτερα αίτια της κρίσης μπορούν να αναζητηθούν στην διαπλοκή κομμάτων εξουσίας, στις διάφορες λίστες, στα σκάνδαλα, στις μίζες και όλα όσα έχουν πλήξει τη ζωή του τόπου.
Β. Γ.