Πεδίο σκληρής μάχης «σώμα με σώμα» θυμίζει το τοπίο των μέσων ενημέρωσης της Θεσσαλονίκης.

Και στα 4 μεγάλα «μαγαζιά» της πόλης, χωρίς στα μικρότερα η κατάσταση να είναι καλύτερη, η επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι είναι ολομέτωπη και συνεχής με απολύσεις, περικοπές και πολύμηνες καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας.
Στον Αγγελιοφόρο η συνεταιριστική τριπλέτα των Μπακατσέλου- Μπόμπολα – Ψυχάρη την εβδομάδα που μας πέρασε προχώρησε αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία προειδοποίηση σε 20 απολύσεις (κυρίως συντακτών και 5 διοικητικών). Σε συνδυασμό με τις απολύσεις και το κλίμα τρομοκρατίας που έχουν εξαπολύσει στα άλλα συγκροτήματα (ΔΟΛ και Πήγασο), οι συνεκδότες του «Α» επιχειρούν να εφαρμόσουν παλαιότερο σχέδιο 50 απολύσεων ή να πετύχουν και νέα μείωση στους ήδη μειωμένους κατά 12,5% μισθούς μέσω των ατομικών συμβάσεων εργασίας που έχουν υπογραφεί με προτροπή μάλιστα της φιλοκυβερνητικής πλειοψηφίας- διοίκησης της ΕΣΗΕΜ-Θ. Από τις αρχές της εβδομάδας, Τρίτη 4/10 η ΕΣΗΕΜΘ προχώρησε σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες με αίτημα την ανάκληση των απολύσεων. Την Παρασκευή εκδικάσθηκε προσφυγή της εργοδοσίας κατά της απεργίας αλλά το δικαστήριο έκρινε νόμιμη την κινητοποίηση. Το κύριο σκεπτικό του δικαστηρίου, αφορούσε στο ότι δεν τηρήθηκε καμία διαβούλευση με το σωματείο των εργαζομένων, εν προκειμένω με την ΕΣΗΕΜ-Θ, πριν αρχίσει η διαδικασία των ομαδικών απολύσεων. Στη δίκη ο γενικός διευθυντής Α. Κυριακίδης με κυνισμό υποστήριξε πως αν οι εργαζόμενοι συνεχίσουν τις απεργίες, η εταιρεία θα υποχρεωθεί λόγω απώλειας εσόδων να κάνει και άλλες απολύσεις. Η απόφαση πάντως εκ των πραγμάτων ανοίγει ένα δρόμο αγωνιστικής συνέχειας και πλέον όλα θα εξαρτηθούν από την στάση κυρίως των εργαζομένων.

100 μέρες απλήρωτοι
Στο άλλο μεγάλο εκδοτικό συγκρότημα της πόλης που εκδίδει την καθημερινή εφημερίδα Μακεδονία, την εβδομαδιαία Θεσσαλονίκη και την αθλητική εφημερίδα Σπορ του Βορρά οι εργαζόμενοι παρέμεναν μέχρι και την Παρασκευή 7/10 απλήρωτοι έχοντας να λαμβάνουν τους μισθούς Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου . Δηλαδή 100 και πλέον ημέρες δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις της εκδότριας Β. Σουλοπούλου ότι στα μέσα Σεπτεμβρίου θα κατάβαλε τους μισθούς των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου και θα παρουσίασε σχέδιο για την επιβίωση και ανάπτυξη του συγκροτήματος. Τον Αύγουστο οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν 5νθημερη απεργία και η εργοδοσία διαβεβαίωσε ότι υπάρχει επιδοτούμενο πρόγραμμα που θα δώσει οικονομική ανάσα. Δόθηκε νέα διορία μέχρι τις 27/9 για την καταβολή των μισθών που δεν τηρήθηκε. Μονομερώς, χωρίς εργασιακή συνέλευση, η διοίκηση της ΕΣΗΕΜΘ αποφάσισε να αναστείλει την απεργία στις 30/9 και την εκκίνηση επίσχεσης εργασίας από τις 3/10, δίνοντας νέα διορία στην εργοδοσία για τις 7/10. Η απόφαση, επειδή ανέτρεψε τις σαφείς διαθέσεις της εργασιακής συνέλευσης που προηγήθηκε, προκάλεσε πολλές και έντονες αντιδράσεις κυρίως από συντάκτες της «Μ» που χαρακτήρισαν ενδοτική τη στάση της διοίκησης της ΕΣΗΕΜΘ και θεωρούν ότι τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί. Έτσι για χθες σε περίπτωση μη καταβολής των μισθών η ΕΣΗΕΜΘ είχε προκηρύξει 24ωρη απεργία με την συνέχεια να έπεται από Δευτέρα με επίσχεση εργασίας…

Δημοτικά ΜΜΕ
Την δόξα του υπουργού Επικρατείας Η. Μόσιαλου ζήλεψε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης και ανακοίνωσε ότι η διοίκηση του δήμου θα προβεί σε νέες μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων στην δημοτική ραδιοφωνία και τηλεόραση (FM100 και TV100). Το νέο σχέδιο περικοπών περιλαμβάνει μειώσεις 20% στους μισθούς άνω των 1.500 ευρώ (μεικτά) και 10% στους μισθούς κάτω των 1500 ευρώ. Μάλιστα διοικητικό στέλεχος της Δημοτικής Εταιρίας μιλώντας με τεχνικούς και διοικητικούς υπάλληλους ψευδώς ανέφερε ότι οι δημοσιογράφοι είχαν συμφωνήσει με τις μειώσεις ενώ απείλησε εμμέσως πλην σαφώς με απολύσεις. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι δεν θα γλιτώσουν από την εργασιακή εφεδρεία καθώς «διαρροές» αναφέρουν ότι είναι πιθανό να «απολυθούν ή να μεταταχθούν» μέχρι και 100 άτομα από τα 142 που εργάζονται σήμερα στην ΔΕΠΘΕ. Στην πρώτη εργασιακή συνέλευση εκφράσθηκε η πλήρης αντίδραση στα σχέδια του εκσυγχρονιστή Μπουτάρη που εφαρμόζει στον δήμο Θεσσαλονίκης το νεοφιλελεύθερο ιδεολόγημα των δήθεν σοσιαλιστών της κυβέρνησης.

ΕΡΤ3
Ανάλογα κλίμα ανασφάλειας επικρατεί σε όλα τα επίπεδα της «τοπικής» ΕΡΤ.  Στο τρίτο κανάλι της «κρατικής» ραδιοτηλεόρασης, κάποιοι εργαζόμενοι άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι η περίφημη αναβάθμιση της ΕΡΤ3 που προπαγάνδισε ως δόλωμα ο Μόσιαλος και διαλαλούσαν οι «φιλοκυβερνητικοί» συνδικαλιστές ενδέχεται σύντομα να μετεξελιχθεί σε εργασιακό χορό της εφεδρείας του Ζαλόγγου. Πλέον το κλείσιμο του πολιτιστικού ραδιοφώνου 9,58 FM, όπως άλλωστε και της ΕΤ1, θεωρείται λίγο πολύ ως αναπόφευκτο. Αξιοσημείωτη ήταν πάντως η ελάχιστη συμμετοχή των εργαζομένων της ΕΡΤ3 και του ΑΠΕ στην απεργιακή πορεία της Τετάρτης.

Γ.Β.

Πέθανε τα ξημερώματα της Πέμπτης αιφνίδια από ανακοπή καρδιάς ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Τάταλας. Ήταν μόλις 52 ετών. Τα τελευταία χρόνια ήταν υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!