Σε κινητοποίηση οι εργαζόμενοι, που μιλούν για τον κίνδυνο ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού. Του Βασίλη Κεχαγιά
Προβληματική καθίσταται πλέον η λειτουργία των μονάδων του ΟΚΑΝΑ, επισημαίνουν οι εργαζόμενοι στον οργανισμό οι οποίοι τις τελευταίες μέρες βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Στη Θεσσαλονίκη τελεί υπό κατάληψη το κτίριο επί της οδού Αναγεννήσεως όπου την περασμένη Τετάρτη δόθηκε συνέντευξη Τύπου από τους εργαζόμενους.
Υποβάθμιση
Τα τελευταία χρόνια ο οργανισμός γιγαντώθηκε, αφού οι 27 μονάδες που υπήρχαν αυξήθηκαν σε 57. Κι αν η αύξηση αυτή φαίνεται, καταρχήν, θετική, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, αφού δεν συνοδεύτηκε με την ανάλογη αύξηση κονδυλίων και προσωπικού. Αυτό σημαίνει πως οι εργαζόμενοι παρέμειναν 650 με το μειωμένο προϋπολογισμό να είναι της τάξης των 18 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, την ώρα που οι ανάγκες μόνο για τη μισθοδοσία ανέρχονται σε 17 εκατομμύρια ευρώ! Εάν στα παραπάνω προστεθούν και τα χρέη που ανέρχονται σε 28 εκατομμύρια και η εκτίμηση της διοίκησης του ΟΚΑΝΑ πως για να λειτουργήσουν ικανοποιητικά οι μονάδες χρειάζονται 30 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, τότε εύκολα γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος.
Όλα τα παραπάνω έχουν ήδη δραματικά αποτελέσματα στην παροχή υπηρεσιών, αφού έχουν σταματήσει οι ουροληψίες λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων, καθώς και οι εμβολιασμοί. Εδώ να σημειώσουμε πως η ουροληψία είναι πολύ σημαντικό εργαλείο για την υγεία των ασθενών, αφού αυτοί πρέπει να ελέγχονται τακτικά για παράλληλη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Επιπλέον, πρόσφατα υπήρξε και πρόβλημα με την έλλειψη μεθαδόνης, η χορήγηση της οποίας είναι η βάση της λειτουργίας του ΟΚΑΝΑ. Το πρόβλημα φαίνεται να λύθηκε προσωρινά για τους δύο επόμενους μήνες, αφού η προμήθειά της έγινε με απευθείας ανάθεση, όμως δεν υπήρξε οριστική λύση και σύντομα το πρόβλημα θα επανέλθει.
Αλλά ακόμη και μηχανήματα έχουν αποσυρθεί από τις εταιρίες, ενώ οι προμηθευτές αρνούνται να προμηθεύσουν τον ΟΚΑΝΑ με τις αναγκαίες πρώτες ύλες για τη λειτουργία του, επειδή καθυστερούν πολύ να εξοφληθούν.
Όπως τόνισαν οι εργαζόμενοι, ο ΟΚΑΝΑ απευθύνεται σε μία από τις πλέον ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, που συχνά είναι φορείς ηπατίτιδας και AIDS.
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες τα ποσοστά του AIDS δείχνουν μία ανοδική τάση, ενώ από το 2004 δεν έχει γίνει στη χώρα μας επιδημιολογική μελέτη.
Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας εξυπηρετείται περίπου το 33% των ατόμων με προβλήματα χρήσης, το οποίο είναι το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη μαζί με την Ουγγαρία και τη Λετονία, τη στιγμή που σε άλλες χώρες ξεπερνά το 50%. Το ποσοστό αυτό αφορά τη μειοψηφία μιας μειοψηφίας που είναι οι χρήστες οπιοειδών. Όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, οι επιπτώσεις από την περικοπή των δαπανών δεν βοηθούν την οικονομική κρίση, αφού οι επιπτώσεις μεσοπρόθεσμα θα είναι πολύ μεγαλύτερες τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά.
Μιλώντας με αριθμούς, οι εργαζόμενοι τόνισαν πως σύμφωνα με διεθνείς οικονομικές μελέτες, ένας χρήστης «στην πιάτσα» κοστίζει 100 ευρώ, στη φυλακή κοστίζει 25 ευρώ ενώ στα προγράμματα κοστίζει μόλις 7 ευρώ. Την ίδια ώρα που παγκοσμίως για τα αντίστοιχα προγράμματα δαπανάται το 0,1-1% από τους προϋπολογισμούς των χωρών, στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι υποδεκαπλάσιο, δηλαδή μόλις 0,001%!
Στράτος Κερσανίδης
Να πληρώσουν κι από πάνω!
Παρά τα προβλήματα, οι εργαζόμενοι στις μονάδες του ΟΚΑΝΑ δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για τη λειτουργία των μονάδων. Με περικοπές στους μισθούς που φθάνουν το 45-50%, με τη φύλαξη και την καθαριότητα να παρέχεται μόνο κατά ένα τετράωρο, με ελλείψεις προσωπικού και υλικών, οι εργαζόμενοι επιτελούν το καθήκον τους με τρόπο συγκινητικό.
Όμως εκτός από όλα αυτά καλούνται να πληρώσουν από 10 έως 100 χιλιάδες ευρώ ο καθένας. Το πρόβλημα προέκυψε μετά από έλεγχο που έγινε από τον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιντζή. Με βάση το «πόρισμα Ρακιντζή», το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους απεφάνθη πως δεν ισχύει η Συλλογική Σύμβαση του 1999 με βάση την οποία γίνονταν οι προσλήψεις προσωπικού στον ΟΚΑΝΑ ο οποίος είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Έτσι ζητείται να επιστραφούν τα χρήματα από τα επιδόματα που λάμβαναν οι εργαζόμενοι όλα αυτά τα χρόνια. Βέβαια οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα προσφυγής αλλά με την προϋπόθεση να καταβάλουν προηγουμένως το 50% των χρωστούμενων!
Οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση του προβλήματος. Ταυτόχρονα ζητούν το δημόσιο χαρακτήρα των προγραμμάτων και τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες. Επισημαίνουν ακόμη τον κίνδυνο ιδιωτικοποίησης, αφού σύμφωνα με το νέο νόμο στον τομέα της πρόληψης μπορούν πλέον να μπαίνουν ΜΚΟ και ιδιώτες.
Τέλος, οι εργαζόμενοι διατράνωσαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις μέχρι να δικαιωθούν.