Ο πρωθυπουργός, κατά την καθιερωμένη ομιλία του στην ΔΕΘ, για μία ακόμα φορά αξιοποίησε την καθιερωμένη από τον ίδιο επικοινωνιακή μέθοδο της παραπλάνησης. Αν και ιδιαίτερα προσεκτικός όσον αφορά τις μελλοντικές υποσχέσεις, προσπάθησε να δώσει την «εικόνα» που έχουν στο μυαλό τους οι ΣΥΡΙΖΑίοι: Περάσαμε τον κάβο, έχουμε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, αποφασίζουμε πλέον μόνοι μας, οι επενδυτές μάς εμπιστεύονται, η ανάπτυξη επιταχύνεται, θα λάβουμε μέτρα ελάφρυνσης μετά τα 8ετή μνημόνια…. Όλα αυτά τα παρουσίασε ως αυταπόδεικτα, χωρίς να παρουσιάσει κανένα τεκμήριο για αυτές τις απόψεις. «Έτσι είναι αφού έτσι το πιστεύουμε» είναι το μότο της κυβέρνησης και ο λαός οφείλει να τους πιστέψει.
Η ομιλία του Αλ. Τσίπρα στην ΔΕΘ στηρίχθηκε σε ατεκμηρίωτα στοιχεία, παραπλανητικές προβλέψεις και προσεκτικές εξαγγελίες μέτρων ελάφρυνσης για το απώτερο μέλλον, υπό το φόβο των αγορών. Οξύτητα, διπολισμός και παροχολογία προς τις εκλογές το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ μετά την «καθαρή έξοδο»
Σταχυολογούμε από την ομιλία του πρωθυπουργού κάποια σημεία που «βγάζουν μάτι»:
- Φυσικά «η Ελλάδα είναι σήμερα μια χώρα διαφορετική», μετά το καλοκαίρι του 2015, όχι όμως σύμφωνα με τους όρους που αυτός επιθυμεί, καθώς όπως λέει «μπορεί να κοιτάζει το μέλλον με αυτοπεποίθηση και σιγουριά». Είναι διαφορετική, γιατί ως λαός γίναμε πολύ πιο φτωχοί και θα συνεχίσουμε να είμαστε, καθώς μάς έχει δεσμεύσει σε υψηλά πλεονάσματα μέχρι το 2060. Η Ελλάδα είναι διαφορετική κυρίως γιατί, μετά τα όσα συνέβησαν το καλοκαίρι του 2015, ο λαός έχασε την ελπίδα του. Για το κατά πόσον υπάρχει αυτοπεποίθηση και σιγουριά, όπως αρέσκεται να λέει, ας ρίξει μια ματιά α) στην πορεία των spread των ελληνικών ομολόγων που είναι απαγορευτικά για να δανειστούμε ως χώρα και β) στην καθημερινή, μετά την «καθαρή έξοδο», απαξίωση του χρηματιστηρίου, ιδιαίτερα των τραπεζών, που είναι δείκτες της εμπιστοσύνης των ξένων προς την ελληνική οικονομία.
- Για μια ακόμα φορά μίλησε για την ανάκαμψη της οικονομίας, λέγοντας ότι «βρίσκεται σήμερα ξανά μετά από 9 ολόκληρα χρόνια σε τροχιά ανάκαμψης». Του διαφεύγει η λεπτομέρεια ότι και το 2014 η οικονομία ήταν σε τροχιά ανάκαμψης την οποία ο ίδιος ανέκοψε φέρνοντας το 3ο μνημόνιο.
- Επικαλέστηκε, για μία ακόμα φορά, την ΕΛΣΤΑΤ για να μας πείσει ότι η ανάπτυξη είναι εδώ. Μίλησε για ανάπτυξη 2,5% το 2018, όταν το 2017 προέβλεπαν αύξηση 2,7% και τελικά ήταν 1,4%. Για το 2018 ξεκίνησαν με πρόβλεψη 2,5% και την μείωσαν στο 2% τον περασμένο Ιούνιο, που είχαν θετικά στοιχεία για το ΑΕΠ Α’ τριμήνου. Τώρα, που ο ρυθμός του ΑΕΠ μειώθηκε (από 2,5% στο Α΄ τρίμηνο σε 1,8% στο Β΄) και ενώ υπάρχουν μια σειρά από ανησυχητικές ενδείξεις (μείωση επενδύσεων) αυτός βλέπει επάνοδο στο 2,5%! Για να μην κουράσουμε αφήνουμε στην άκρη τις «προβλέψεις» που έχουμε ακούσει από τον κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ τα τελευταία χρόνια και το τελικό αποτέλεσμα…
- Απομόνωσε ένα τραπεζικό μέγεθος, το μεγαλοποίησε και προσπαθεί με αυτό να μας πείσει ότι εισρέουν ξένες επενδύσεις στη χώρα. Η παραπληροφόρηση σε όλο της το μεγαλείο. Μας είπε ότι «οι ξένες άμεσες επενδύσεις το 2017 σημείωσαν ρεκόρ δεκαετίας με 3,6 δισ. καθαρές εισροές», δεν μας είπε όμως τι αφορά αυτό το μέγεθος και τι σχέση έχει με τις επενδύσεις, και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Πρόκειται για ένα μέγεθος του εξωτερικού ισοζυγίου κίνησης κεφαλαίων. Τα χρήματα αυτά δεν σημαίνει ότι γίνονται επενδύσεις με την «κλασική» έννοια του όρου. Έρχονται στη χώρα, δηλώνονται ως «ξένες άμεσες επενδύσεις» και μετά μπορεί να αφορούν την πληρωμή τιμολογίων θυγατρικών που εδρεύουν στην Ελλάδα (όπως έγινε το 2017), την εξαγορά «αντί πινακίου φακής» επιχειρήσεων (δείτε τι γίνεται με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας), την εξαγορά ακινήτων κ.λπ. Ειδικά για το 2017 είναι πλέον γνωστό ότι αγοράστηκαν από ξένους, εκτός ΕΕ, πολλά ακριβά ακίνητα καθώς με αγορά άνω των 400.000 ευρώ τους παραχωρούμε και δεκαετή χρυσή βίζα. Έτσι Κινέζοι, Τούρκοι Άραβες, Ρώσοι κ.λπ. «αγοράζουν 2 σε 1 και συμφέρει».! Αυτό ο κ. Πρωθυπουργός το ονομάζει ανάπτυξη και ρεκόρ δεκαετίας.
- Μίλησε, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, για έκρηξη επενδύσεων που τις ακούμε αλλά δεν τις βλέπουμε. Μπορεί το 2017 σε επίπεδο εθνικών λογαριασμών να σημειώθηκε αύξηση των επενδύσεων κατά 9,5%, λόγω της αύξησης κατά 29% στο Δ΄ Τρίμηνο όμως αυτό το μέγεθος δεν είναι σαφές πως προκύπτει. Και δεν είναι πειστικό καθώς ο ρυθμός μεταβολής των επενδύσεων ήταν αρνητικός για το Α΄ εξάμηνο -7,9% (το Α΄ Τρίμηνο -10,3% και -5,4% το Β΄ τρίμηνο). Συνεπώς, η χώρα απέχει πολύ από μια «έκρηξη επενδύσεων» τις οποίες ονειρεύεται ο κ. Τσίπρας και «στρώνει χαλιά» στους πάντες εκλιπαρώντας…
- Για την αγορά εργασίας είπε «η ανεργία από το 27% το 2015 έφτασε τον περασμένο Ιούλιο στο 19,1%. Πάνω από 300.000 νέες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί εντός της τριετίας. Και το 70% από αυτές τις θέσεις είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης.» Ναι, η ανεργία με αυτόν τον τρόπο «μέτρησης» (συμπεριλαμβάνοντας τους μερικούς και τους εκ περιτροπής απασχολούμενους) μπορεί να μειώνεται, όμως με αυτή την μέθοδο έχουμε πλέον τους εργαζόμενους φτωχούς. Τα νούμερα για την περίοδο της διακυβέρνησής ΣΥΡΙΖΑ, με την «ευαισθησία» προς τους εργαζόμενους, αποδεικνύουν ότι: α) για την περίοδο 2/2015-6/2018 178.579 θέσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε μερική ή εκ περιτροπής (στοιχεία ΕΡΓΑΝΗ), β) στην ίδια περίοδο καταγράφονται 7.027.899 αποχωρήσεις (απολύσεις, λύση συμβάσεων και συνταξιοδοτήσεις) και δημιουργήθηκαν 7.857.192 θέσεις εργασίας εκ των οποίων οι 4.227.923 (53,81%) είναι μερικής και εκ περιτροπής απασχόληση (ΕΡΓΑΝΗ), γ) Επίσης και από τον παρακάτω πίνακα (στοιχεία ΕΦΚΑ) προκύπτει ότι η πλήρης απασχόληση μειώνεται και αυξάνει η μερική. Παράλληλα, μειώνονται οι μισθοί χωρίς να υπάρχουν νέες μνημονιακές διατάξεις, αρκούν οι «εργασιακές σχέσεις» στην εποχή της κυβέρνησης της «Αριστεράς» για να μειώνονται σταθερά οι αποδοχές των εργαζόμενων πριν και μετά τη φορολογία. Συνεπώς, πού ανακάλυψε ο κ. πρωθυπουργός αυτά που είπε στη ΔΕΘ μόνο εκείνος γνωρίζει καθώς έχει μια εικονική πραγματικότητα για την οικονομία στο μυαλό του και την αξιοποιεί όπως επικοινωνιακά τον εξυπηρετεί.
- Μίλησε για «εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών» και για επίτευξη πλεονασμάτων. Ότι υπάρχουν πλεονάσματα είναι απόλυτα κατανοητό όταν: α) η Ελλάδα είναι η πρωταθλήτρια στην αύξηση φόρων μεταξύ όλων των χωρών του ΟΟΣΑ, β) κάθε χρόνο το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων υποεκτελείται (σε μια περίοδο που χρειαζόμαστε την ανάπτυξη) γ) το Δημόσιο κάνει στάση πληρωμών αφήνοντας δεκάδες χιλιάδες συντάξεων υπό εξέταση, απλήρωτους λογαριασμούς σε προμηθευτές και ΔΕΚΟ, ετεροχρονίζει επιστροφές φόρων σε ιδιώτες κλ.π. και δ) το Δημόσιο προχωρά σε κατασχέσεις ακόμα και πρώτης κατοικίας για οφειλές μικρότερες από 5.000 ευρώ. Αφήνουμε στη άκρη τη γενική φτωχοποίηση του λαού και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Αυτά ο κ. Τσίπρας τα βλέπει ως «εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών».
- Η λαθροχειρία δεν θα μπορούσε να λείψει και από τις υποσχέσεις για παροχές. Αφού είμαστε εκτός μνημονίων, όπως θέλει να λέει, γιατί δεν αναφέρει ξεκάθαρα ότι δεν θα εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων; Δεν το κάνει γιατί ξέρει ότι τον «κρατούν», από τη μία οι δανειστές για τα μέτρα «ρύθμισης» του χρέους, και από την άλλη οι Αγορές που δεν αφήνουν να μειωθούν τα spread. Συνεπώς, κάθε άλλο παρά μπορούμε ως χώρα να αισθανόμαστε ότι «εμείς αποφασίζουμε». Τα δεσμά υπάρχουν, είναι πολλά και φρόντισε ο κ. Τσίπρας να ισχύουν μέχρι το 2060. Για τις συντάξεις, συνεπώς, που είναι το μεγάλο του πρόβλημα, για να κερδίσει χρόνο και να προκηρύξει εκλογές μήπως και περισωθεί πολιτικά, «θα προσπαθήσει να πείσει τους δανειστές». Ξεχνά βέβαια ότι, εκτός από τη συγκεκριμένη περικοπή, έχει κάνει νόμο του κράτους και τη σταδιακή μείωση έως το μηδενισμό της κρατικής χρηματοδότησης στο ασφαλιστικό σύστημα μέχρι το 2025. Συνεπώς, ακόμα και να μην γίνουν τώρα οι περικοπές, θα γίνουν λίγο αργότερα και αυτές και άλλες ακόμα μεγαλύτερες, αφού θα σταματήσει η κρατική χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος το οποίο προβλέπουν ότι θα είναι πλεονασματικό στην πορεία. Με τη μερική απασχόληση και τους μισθούς που περιγράφονται στον πίνακα θα συντηρηθεί το ασφαλιστικό σύστημα!
- Σε μια σειρά «παροχές» φρόντισε να είναι φειδωλός καθώς οι Αγορές μάς βλέπουν και μας βαθμολογούν με τα spread. Έτσι, μια σειρά «καθρεφτάκια» για τους ιθαγενείς θα παραδοθούν σε βάθος χρόνου, από το 2020 και μετά, αρκεί να τον ψηφίσουμε και… αυτός ξέρει. Είναι γνωστή η συνέπεια των λόγων και των έργων του προς τον λαό. Έτσι, «θα» μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ (με ψίχουλα προς ελάχιστους, σύμφωνα με τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας), «θα» μειωθεί ο ΦΠΑ κατά 2% και διάφορα άλλα «θα», χωρίς δέσμευση και σαφές χρονοδιάγραμμα ενεργειών. Τέλος, κάποια μέτρα, όπως η επιδότηση ενοικίου 70-200 ευρώ τον μήνα με εισοδηματικά κριτήρια που αφορά περίπου 300 χιλ. οικογένειες, με εφαρμογή από 1.1.19, συμβάλλει οριακά στην ανακούφιση κάποιων λαϊκών στρωμάτων αλλά δεν λύνει το πρόβλημα. Η λογική κατ΄ αποκοπή επιδομάτων αντί για ξεκάθαρα μέτρα συνολικής στήριξης – εγγύησης του λαϊκού εισοδήματος ,μόνο ως έργο «εκ του πονηρού» μπορεί να ερμηνευτεί, προς άγρα εκλογικής πελατείας.
Συνεπώς, στον δύσκολο τομέα της Οικονομίας, όπου ο λαός δοκιμάζεται καθημερινά, η κυβέρνηση «με τα λόγια χτίζει ανώγεια και κατώγια» χωρίς να έχει να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο, τεκμηριωμένο σχέδιο. Χρησιμοποιεί ακαταλαβίστικους για τον λαό όρους («ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης»!), για να ντύσει με αίγλη τα άνευ περιεχομένου λεγόμενά της. Υπόσχεται μελλοντικές οριακές διορθώσεις στα προβλήματα που η ίδια δημιούργησε, ενώ μέχρι τότε από το πλεόνασμα –ξεζούμισμα του λαού, που είναι η καθημερινή πρακτική της, θεσμοθετεί νέα επιδόματα για εξαγορά ψήφων.