του Μάνλιο Ντινούτσι

 

Δύο μέρες πριν τις βορειοκορεάτικες δοκιμές πυρηνικών πυραύλων που έκρουσαν τον κώδωνα του πυρηνικού κινδύνου σε όλο τον κόσμο, δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό περιοδικό Politico άρθρο με τίτλο «Γιατί οι ΗΠΑ ορθά επενδύουν στα πυρηνικά όπλα». Όχι με υπογραφή κάποιου επικοινωνιολόγου, αλλά δύο στρατηγών που είναι επικεφαλής των τριών τετάρτων των πυρηνικών δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών: του αρχηγού της Αεροναυτικής Υπηρεσίας, Ντάιηβ Γκολντφάιν, και του αρχηγού της Αεροπορικής Διοίκησης μιας πλανητικής επίθεσης, Ρόμπιν Ραντ.

Αυτοί διαβεβαιώνουν πως, «αν και θα μπορούσε να φανεί παράλογο, τα πυρηνικά όπλα αποτελούν βασικό όπλο υπεράσπισης της διεθνούς ειρήνης». Έτσι, υποστηρίζουν πως είναι σημαντικό να διατηρούμε σε πλήρη ετοιμότητα τους πυρηνικούς μας πυραύλους και τα πυρηνικά μας βομβαρδιστικά.

 

Σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να προχωρήσουν στην αναβάθμιση των πυρηνικών τους δυνάμεων, επειδή έχουν απέναντι τους «ισχυρούς αντίπαλους που εκσυγχρονίζουν σταδιακά και αναπτύσσουν τις πυρηνικές τους δυνάμεις με το σκοπό να έχουν το πάνω χέρι». Οι στρατηγοί μιλούν «για τις ανοιχτές απειλές της Βόρειας Κορέας», αλλά είναι προφανές ότι αναφέρονται έμμεσα και στην Ρωσία και την Κίνα.

«Οι πιθανοί μας εχθροί – προειδοποιούν απειλητικά – πρέπει να ξέρουν πως η ηγεσία μας θα λαμβάνει πάντοτε τις απαραίτητες σκληρές αποφάσεις για να προστατέψει και να εξασφαλίσει τη ζωή του αμερικανικού λαού και των συμμάχων του», δηλαδή πως είναι έτοιμη να εξαπολύσει τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, που θα είναι πυρηνικός, από τον οποίο δεν θα επιβίωνε κανένας στην πραγματικότητα.

Απευθύνουν λοιπόν ένα επιτακτικό αίτημα στην κυβέρνηση του Τραμπ: «οι Ηνωμένες Πολιτείες οφείλουν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για ενίσχυση των πυρηνικών μας δυνάμεων».

Οι δεσμεύσεις στις οποίες αναφέρονται, δεν διατυπώθηκαν από τον πολεμοχαρή Τραμπ, αλλά από τον Ομπάμα, στον οποίο απονεμήθηκε το 2009 το Νόμπελ Ειρήνης, επιβραβεύοντας τον «επειδή οραματίζεται έναν κόσμο ελεύθερο από πυρηνικά και για όλη την προσπάθεια που έχει καταβάλει στην κατεύθυνση αυτή».

Ήταν η κυβέρνηση Ομπάμα που εφάρμοσε το μεγαλύτερο πρόγραμμα πυρηνικών εξοπλισμών μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, που κόστισε περίπου 1.000 δις δολάρια, το οποίο προβλέπει την ναυπήγηση 12 νέων πυρηνικών υποβρυχίων (το καθένα από τα οποία θα φέρει 24 πυραύλους με ικανότητα ρίψης τουλάχιστον 200 πυρηνικών κεφαλών), άλλων 100 στρατηγικών βομβαρδιστικών (με περίπου 20 πυραύλους ή πυρηνικές βόμβες το καθένα) και 400 βαλλιστικούς διηπειρωτικούς πυραύλους εδάφους (ο καθένας εκ των οποίων θα είναι εξοπλισμένος με ισχυρή πυρηνική κεφαλή).

Ταυτόχρονα ξεκίνησε , με επαναστατικές τεχνολογίες, ο εκσυγχρονισμός των σημερινών πυρηνικών δυνάμεων που – όπως τεκμηριώνει ο Χανς Κρίστενσεν της Ομοσπονδίας Αμερικανών επιστημόνων (Bulletin of Atomic Scientists,

1-3-17) –«τριπλασιάζει την καταστροφική δύναμη των σημερινών βαλλιστικών πυραύλων ΗΠΑ», που σημαίνει ότι αποκτούν «την ικανότητα να εξαπολύσουν και να νικήσουν ένα πυρηνικό πόλεμο εξουδετερώνοντας τον αντίπαλο με ένα ακαριαίο προληπτικό χτύπημα».

Μια ικανότητα που εμπεριέχει και την «αντι-πυραυλική προστασία» για την εξουδετέρωση της επίθεσης του αντιπάλου, παρόμοια με αυτή που ανέπτυξαν οι ΗΠΑ στην Ευρώπη ενάντια στη Ρωσία και η Νότια Κορέα ενάντια στην Κίνα.

Αντικειμενικά επιταχύνεται ο αγώνας δρόμου των πυρηνικών εξοπλισμών.

Είναι πολύ αποκαλυπτική η απόφαση των Ρώσων να παρατάξουν το 2018 τον νέο βαλλιστικό διηπειρωτικό πύραυλο τύπου RS-28 Sarmat, με ακτίνα δράσης μέχρι 18.000 χλμ, ικανό να φέρει 10-15 πυρηνικές κεφαλές που, επιστρέφοντας στην ατμόσφαιρα σπάζοντας το φράγμα του ήχου (με ταχύτητα 10 φορές μεγαλύτερη από αυτόν), μπορούν να κάνουν ελιγμούς για να αποφεύγουν τους αντίπαλους πυραύλους, τρυπώντας έτσι την «ασπίδα».

Συνεπώς μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι, πεισμένοι πως «τα πυρηνικά όπλα είναι ένα βασικό μέσον υπεράσπισης της παγκόσμιας ειρήνης».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!