Την τελευταία εβδομάδα, παρά τις φημολογούμενες διεργασίες για τερματισμό ή παύση των εχθροπραξιών στο μέτωπο της Ουκρανίας, οι πύραυλοι συνεχίζουν να πέφτουν. Είτε ουκρανικοί στο έδαφος της Πολωνίας (ως προβοκάτσια μεγαλύτερης κλιμάκωσης), είτε ρωσικοί, που έπληξαν ξανά (και ίσως προειδοποιητικά) την Οδησσό. Πάντως οι πύραυλοι συνεχίζουν να ίπτανται σε τροχιά και να πέφτουν σε εμπόλεμες περιοχές, παρά τις συναντήσεις των επικεφαλής μυστικών υπηρεσιών, Αμερικανών και Ρώσων, και τις συναντήσεις των Μπάιντεν και Σι στη σύνοδο του G20 στην Ινδονησία. Η τάση προς τον πόλεμο και τη στρατιωτικοποίηση είναι ισχυρή και σχεδόν μόνιμη, παρά τις προσπάθειες πολλών μερών να υπάρξει μια ορισμένη συγκράτηση και να μην εξωθηθούν τα πράγματα σε κλιμακώσεις χωρίς επιστροφή… Οι πύραυλοι που πέφτουν, που σχεδιάζονται, προγραμματίζονται, τελειοποιούνται και δοκιμάζονται στα «πεδία βολής», μας θυμίζουν το καθήκον να τεθεί άμεσα τέρμα στον πόλεμο και να αναπτυχθεί ένα αντιπολεμικό φιλειρηνικό κίνημα ενάντια στους εμπρηστές του. Αυτά συνιστούν μια τεράστια ανάγκη για όλη την ανθρωπότητα.

Παράλληλα, στα πλαίσια του G20 στην Ινδονησία πραγματοποιήθηκε συνάντηση επιχειρηματιών (το γνωστό Β20) στην οποία πήρε τον λόγο ο πολύς Κλάους Σβαμπ (συγγραφέας της «Μεγάλης Επανεκκίνησης» και πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ), που τόνισε ξανά πως η «Μεγάλη Μετάβαση» θα γίνει με πρωταγωνιστή την ΕπιστημονικοΤεχνική Επανάσταση, μέσα στα πλαίσια του «καπιταλισμού των ενδιαφερόμενων μερών» (stakeholders). Συμπλήρωσε όμως ότι τώρα αυτό θα συμβεί μέσα σε ένα νέο περιβάλλον, αυτό του πολυπολικού κόσμου, που αναγκαστικά οδηγεί σε μεγαλύτερο κατακερματισμό και σχηματισμό μπλοκ – ενώ, όπως είπε, είναι απαραίτητο να υπάρχουν διασυνδέσεις (όπως το G20) και περιβάλλον κατάλληλο για τις καινοτομίες και την ανάπτυξη της Τεχνολογίας σε όλους τους τομείς. Σύμφωνα με τον Σβαμπ, η Μετάβαση θα διαρκέσει χρόνια και θα αλλάξει την όψη του κόσμου, οδηγώντας σε μια αλλαγή ακόμα και της ίδιας της ανθρώπινης ύπαρξης. Ο Κλάους Σβαμπ στη 12λεπτη παρέμβασή του έδωσε το ξεχωριστό στοιχείο της Μετάβασης που τον ενδιαφέρει στην παρούσα συγκυρία: η ταχύτητα. «Το γρήγορο ψάρι θα είναι ο νικητής. Δεν ισχύει πλέον ότι το μεγάλο ψάρι θα τρώει το μικρό: το γρήγορο ψάρι θα νικά το αργό, και θα μεγαλώνει». Για τον Σβαμπ, στο νέο περιβάλλον το δίλημμα «επιχείρηση ή κράτος/κυβέρνηση» δεν έχει θέση. Στη συγκρότηση του γρήγορου ψαριού χρειάζονται δύο συγκυβερνήτες: η επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις θα διευθύνουν από κοινού τη Μετάβαση μέσα στον πολυπολικό και κατακερματισμένο κόσμο…

Για να μην ξεχνιόμαστε, στην ίδια σύνοδο του G20 συναντήθηκαν και συζήτησαν οι Μπάιντεν και Ερντογάν, ενώ η «ασθένεια» του Λαβρόφ αποδείχθηκε άλλη μια χοντροκομμένη ψεύτικη είδηση από τα διεθνή ΜΜΕ, αφού εμφανίστηκε ευδιάθετος και με σορτσάκι να προετοιμάζεται για τις εργασίες της συνόδου. Βέβαια ο Ερντογάν επανέλαβε τη δήλωση ότι θα έρθει ξαφνικά κάποιο βράδυ – όχι φυσικά για εσωτερική κατανάλωση, αλλά στα πλαίσια μιας διεθνούς διάσκεψης!

Πύραυλοι πέφτουν ή δοκιμάζονται και στη γειτονιά μας, και η χώρα μας δεν είναι καθόλου γρήγορο ψάρι. Μέχρι τώρα είμαστε στρατηγικός ουραγός –και μάλιστα σε κρίση– του ευρωατλαντισμού και της ευρωκρατίας.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!