Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν για ώρες το κέντρο της Κουάλα Λουμπούρ το περασμένο Σάββατο, φορώντας τις χαρακτηριστικές κίτρινες μπλούζες της προοδευτικής αντιπολίτευσης. Την κινητοποίηση οργάνωσε η Συμμαχία για Καθαρές και Δίκαιες Εκλογές – γνωστή ως Bersih, δηλαδή «καθαρός» στα μαλαισιανά. Βασικό αίτημα, πέρα από δίκαιες εκλογές, ήταν η πάταξη της διαφθοράς και η αναγνώριση του «δικαιώματος στη διαφωνία» (η οποία συχνά διώκεται ως… ανταρσία, βάσει ενός βρετανικού αποικιακού νόμου που παραμένει σε ισχύ!). Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα εναντίον της διεφθαρμένης δεξιάς κυβέρνησης και του αυταρχικού πρωθυπουργού Νατζίμπ Ραζάκ. Ας σημειωθεί ότι το δεξιό Εθνικό Μέτωπο κυβερνά τη Μαλαισία από τότε που η χώρα ανεξαρτητοποιήθηκε, με βία αλλά και θεσμική νοθεία: στις τελευταίες εκλογές πήρε 47,4% έναντι 50,9% της κεντροαριστερής Λαϊκής Συμμαχίας. Όμως χάρη στον εκλογικό νόμο εξέλεξε 133 βουλευτές, έναντι μόλις 89 της… πλειοψηφούσας αντιπολίτευσης.
Προκειμένου να αποτρέψει τη συμμετοχή στην κινητοποίηση, η κυβέρνηση Ραζάκ επιστράτευσε 7.000 αστυνομικούς και απέκλεισε από τα ξημερώματα την ευρύτερη περιοχή του κέντρου της μαλαισιανής πρωτεύουσας. Ταυτόχρονα, κινητοποίησε τους φιλοκυβερνητικούς τραμπούκους, τα «κόκκινα πουκάμισα» – οι οποίοι όμως δεν κατάφεραν λόγω του μικρού όγκου τους (μόλις 300 άτομα) να στήσουν μια αποτελεσματική αντισυγκέντρωση. Έτσι, οι δυνάμεις καταστολής κατέληξαν στην… παραδοσιακή καταστολή και σε στοχευμένες συλλήψεις στελεχών της αντιπολίτευσης, του κινήματος Bersih αλλά και του θεωρούμενου «εξτρεμιστικού» Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Οι περισσότεροι εξ αυτών, μεταξύ των οποίων δύο βουλευτές και η επικεφαλής του Bersih Μαρία Τσιν Αμπντουλά, δεν συνελήφθησαν στη διάρκεια της συγκέντρωσης – η οποία ήταν απόλυτα ειρηνική παρά τις προκλήσεις της κυβέρνησης. Συνελήφθησαν αργότερα στα σπίτια τους, κατηγορούμενοι για «υποκίνηση σε επεισόδια» (που… δεν έγιναν!). Ορισμένοι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από δύο ημέρες κράτησης. Όμως η Μαρία Τσιν Αμπντουλά παραμένει μέχρι και σήμερα κρατούμενη σε απομόνωση, σε ένα μικροσκοπικό κελί χωρίς παράθυρα, φως και κρεβάτι… Οι κατηγορίες που της φόρτωσαν επιτρέπουν στις αρχές την προφυλάκισή της χωρίς δίκη έως και 28 ημέρες!