Μια θεατρική παράσταση που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις ήρθε από τη Λάρισα στην Αθήνα.

Πρόκειται για έργο της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, σε έρευνα, δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία του Κωσταντίνου Ντέλλα, που, έχοντας πραγματοποιήσει από τον Μάρτιο του 2023 έναν μεγάλο αριθμό παραστάσεων σε Θεσσαλία και Μακεδονία, παρουσιάζεται στο Θέατρο Σταθμός για 8 μόνο παραστάσεις – αρχής γενομένης από την προηγούμενη Τετάρτη 4 Οκτωβρίου στις 9:15 το βράδυ.

Τους ρόλους παίζουν τρεις νέοι άντρες ηθοποιοί, ο Μανούσος Γεωργόπουλος, ο Γιώργος-Πλάτωνας Περλέρος και ο Γιάννης Σανιδάς.

Τρεις νεαροί ηθοποιοί «προσεγγίζουν σκηνικά το γυναικείο σώμα, όπως έχει καταγραφεί στο δικό τους σώμα, μέσα από αναφορές στις δικές τους γιαγιάδες. Με εκφραστικά εργαλεία που αποτελούν τις πρώτες ύλες της τελετουργικής διαδικασίας, όπως είναι η μάσκα, ο συντονισμός του λόγου και του σώματος, εξερευνούν τις τεχνικές του storytelling και μας οδηγούν στη μυστική Θεσσαλία της μαγείας και της μαγειρικής».

Όπως ακόμη σημειώνεται: «Το Θεσσαλικό Θέατρο, πάντα τολμηρό και ρηξικέλευθο, παρουσιάζει για πρώτη φορά στην ιστορία του θεάτρου μια παράσταση εμπνευσμένη από τη θεσσαλική λαογραφία σε μια σκηνική φόρμα σύγχρονη, που μας επανασυστήνει αλλιώς αυτό το υλικό. Η παράσταση “Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα, μάγισσες και μαγείρισσες της μυστικής Θεσσαλίας”… αποτελεί μια work in progress σκηνική προσέγγιση της σύνδεσης της μαγείας με τη μαγειρική ως γυναικείος μυστικός κώδικας της περιοχής της Θεσσαλίας.

Στη σκιά της κυρίαρχης ανδροκρατικής εξουσίας, οι γυναίκες παρέμειναν στο περιθώριο χωρίς να έχουν λόγο στις αποφάσεις που αποτελούν δικαίωμα των ανδρών. Πέρα από τις εργασίες με τις οποίες συνέβαλαν στην οικονομική παραγωγή της οικογένειας και της κοινότητας ως εργάτριες, είχαν και την ευθύνη της τροφοδότησης των μελών της οικογένειάς τους, πάντα όμως εντός του οίκου. Έτσι, ανέπτυξαν έναν μυστικό κώδικα, μια λανθάνουσα εξουσία, που στηριζόταν στη χρήση της μαγείας, των “πρακτικών” του ξεματιάσματος και άλλων δεξιοτήτων, μέσα από τη χρήση των υλικών που χρησιμοποιούν στη μαγειρική, τα βότανα και τα χόρτα της περιοχής, το λάδι, το νερό και το αλεύρι.

Στη Θεσσαλία, η παράδοση θέλει τις μάγισσες της περιοχής να έχουν παραλάβει τις μυστικές δεξιότητές τους από τη Μήδεια και να ειδικεύονται στο κατέβασμα του φεγγαριού. Η δραστηριότητα αυτή παραμένει γνωστή μέχρι τους νεότερους χρόνους στον θεσσαλικό χώρο».

Ως προς τα κείμενα, οι τρεις πρωταγωνιστές κατά τη διάρκεια/διαδικασία παρασκευής μιας πίτας, «αφηγούνται ιστορίες από τις Μεταμορφώσεις του Οβίδιου και τα Φαρσάλια του Λουκανού, αλλά και της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας και έρευνας, από παραδοσιακά τραγούδια και συνεντεύξεις γυναικών έως ιατροσοφικούς κώδικες του 19ου αιώνα, και ρίχνουν φως στις ζωές των παλιών γυναικών του θεσσαλικού τόπου που για χρόνια κρατούσαν κρυφές».

Το ενδιαφέρον για την παράδοση τροφοδοτείται εκ νέου με τέτοιου είδους παραστάσεις που γίνονται και αφορμή αναστοχασμού. Η σοφία που πέρναγε κάποτε από γενιά σε γενιά χάνεται, αλλά σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν διάσπαρτες δράσεις ‒ σε πείσμα των καιρών.

Αξίζει να δούμε τη διατροφή, το περιβάλλον, τη φύση με ένα διαφορετικό βλέμμα που να σέβεται τον κόσμο που υπάρχει γύρω μας.

Μέσα σε πυρκαγιές, πλημμύρες και άλλες καταστροφές, θα πρέπει από τις ρίζες να αντλήσουμε τη δύναμη για να αντισταθούμε!

Το Θεσσαλικό Θέατρο

Το Θεσσαλικό Θέατρο ιδρύθηκε το 1975 από την Άννα Βαγενά, τον Κώστα Τσιάνο και τον Γιώργο Ζιάκα, κι έγινε έτσι το πρώτο περιφερειακό θέατρο στην Ελλάδα. Είχε 152 ιδρυτικά μέλη: ανάμεσά τους ήταν ο Μάνος Χατζηδάκις, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος και πολλοί Λαρισαίοι, «που με την παρουσία τους εκφράζανε τη βούληση και την προσπάθεια μιας πόλης και μιας περιοχής». Χωρίς καμία επιχορήγηση του κράτους ή του Δήμου, για οκτώ χρόνια όργωσε κυριολεκτικά τον θεσσαλικό κάμπο και σκαρφάλωσε στα πιο απομακρυσμένα ορεινά χωριά.

Το έργο του συνεχίζεται, και μάλιστα την 1η Οκτωβρίου ‒στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από τη γέννηση της Άλκης Ζέη‒ έγινε η πρεμιέρα της παράστασης «Το καπλάνι της βιτρίνας» σε σκηνοθεσία Δήμητρας Λαρεντζάκη στο Θέατρο Κώστας Τσιάνος της Λάρισας.

Πληροφορίες: Για τα εισιτήρια και το πρόγραμμα των παραστάσεων στο www.more.com/theater/oi-gries-pou-mazeuoun-tin-tsouknida-1

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!