Από τα «τρία δεν» στο «ναι σε όλες τις διαταγές» της τρόικας. Του Σπύρου Παναγιώτου.
Με ένα «αποφασίζουμε και διατάζουμε». το ΔΝΤ, η Ε.Ε. και η κυβέρνηση καταργούν τη Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση. Η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου και ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος θα μείνουν στην ιστορία ως οι άνθρωποι που ξαναγυρίζουν την κοινωνία έναν αιώνα πίσω. Πρόκειται για μια ακόμα παράνομη πράξη μιας μη νόμιμης κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης που εξαπάτησε το λαό και υφάρπαξε την ψήφο του για να παραδώσει τη διακυβέρνηση της χώρας σε όσους ευθύνονται για τα σημερινά αδιέξοδα Ποιος θυμάται τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Γ. Παπανδρέου; Ποιος δεν εξοργίζεται με τα κατηγορηματικά «τρία δεν» του υπουργού για τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση; Όλα γίνανε σκουπίδια μπροστά στις απαιτήσεις της τρόικας που κυβερνά τη χώρα. Και η κυβέρνηση, με θράσος, αποκαλεί «σχέδιο σωτηρίας της πατρίδας» το ολοκαύτωμα των εργαζομένων όλων των κατηγοριών.
Το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις αρχές της εβδομάδας εξειδικεύει τις δεσμεύσεις που επιβάλλει το μνημόνιο συμφωνίας με το ΔΝΤ και την Ε.Ε. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νέου σχεδίου-νόμου, αυξάνονται τα όρια ηλικίας σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων στα 65 έτη, αυξάνεται ο χρόνος απασχόλησης στα 40 χρόνια εργασίας και μειώνονται οι αποδοχές των συνταξιούχων. Την ίδια στιγμή, το κράτος σταδιακά αποχωρεί από τη δημόσια ασφάλιση, μετατρέποντας την σε ατομική, ιδιωτική υπόθεση των ασφαλισμένων. Οι νέοι κανόνες στον υπολογισμό της σύνταξης, στην πραγματικότητα αποκλείουν εκατοντάδες χιλιάδες νέους εργαζόμενους από το δικαίωμα συνταξιοδότησης, καταδικάζοντας τους σε ένα «προνοιακό επίδομα» ύψους -με τα σημερινά δεδομένα- 360 ευρώ που, στο μέλλον, θα καθορίζεται ανάλογα με τα δημόσια οικονομικά.
Οι διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, συνοπτικά, προβλέπουν τα παρακάτω:
• Θεσμοθετείται το σύστημα των τριών πυλώνων και, σταδιακά, η κοινωνική ασφάλιση μετατρέπεται σε ιδιωτική.
• Το κράτος σταματά να χρηματοδοτεί την Κοινωνική Ασφάλιση. Με το νέο σύστημα, το Δημόσιο εγγυάται μόνο τη λεγόμενη βασική σύνταξη. Η αναλογική σύνταξη θα εξαρτάται, αποκλειστικά, από τις εισφορές των εργαζομένων και όχι μόνο δεν χρηματοδοτείται, αλλά το Δημόσιο σταματά να προσφέρει ακόμα και εγγύηση για την καταβολή και το ύψος της.
• Η σύνταξη διαχωρίζεται σε βασική και αναλογική. Η βασική σύνταξη καθιερώνεται από 1/1/2018 και έχει προσδιορισθεί σήμερα στα 360 ευρώ. Δίνεται σε όσους θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά το 1918, καθώς και σε όσους συμπληρώνουν το 65ο έτος της ηλικίας τους, χωρίς να έχουν συμπληρώσει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με εισοδηματικά κριτήρια.
• Η αναλογική σύνταξη υπολογίζεται με βάση τις εισφορές όλου του ασφαλιστικού βίου και με μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης στο 65% του συντάξιμου μισθού για όσους έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια εργασίας. Με τον τρόπο αυτόν, οι συντάξιμες αποδοχές θα δεχτούν σοβαρή μείωση. Μάλιστα, η μείωση θα γίνει μεγαλύτερη με την επαναφορά του ΛΑΦΚΑ που επιβαρύνει τις συντάξεις από τα 1.400 ευρώ και πάνω.
• Τα ταμεία κύριας ασφάλισης από το 2018 ενοποιούνται σε: Μισθωτών, Αυτοαπασχολούμενων και Αγροτών. Όλοι οι κανονισμοί ασφάλισης και παροχών των νέων φορέων θα λυθούν με υπουργικές αποφάσεις. Προαναγγέλλονται, έτσι, οι συνεχείς προσαρμογές του ασφαλιστικού συστήματος στις βουλήσεις κυβέρνησης και εργοδοτών.
• Τα όρια της κατώτατης σύνταξης (βασική συν αναλογική) ορίζονται στα 15 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη (σύμφωνα την ΕΓΣΣΕ) και χορηγούνται στους έχοντες 15 χρόνια και άνω, στους έχοντες αναπηρία άνω του 80% και στους συνταξιούχους λόγω εργατικού ατυχήματος.
• Μειώνονται οι επικουρικές συντάξεις σε ποσοστό πάνω από 20% και το ύψος τους καθορίζεται από την ευρωστία των αντίστοιχων ταμείων.
• Θεσμοθετείται η σύνδεση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής ανά δεκαετία, αρχής δεδομένης από το 2021, προδιαγράφοντας έτσι νέες αυξήσεις στα όρια ηλικίας
• Θεσπίζονται αυστηρά κριτήρια και σημαντικές περικοπές συντάξεων για όσους επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν πριν συμπληρώσουν 40 χρόνια εργασίας. Έτσι, η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος εξασφαλίζεται στα 35 χρόνια εργασίας, αλλά η σύνταξη μειώνεται κατά 6% για κάθε χρόνο πριν συμπληρωθούν 40 χρόνια εργασίας.
• Καταργούνται τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Με υπουργικές αποφάσεις, μέσα στο 2011 θα συρρικνωθούν στο 10% οι κλάδοι που εντάσσονταν, μέχρι σήμερα, στα βαρέα και ανθυγιεινά, ενώ οι εργοδότες θα απαλλαχθούν από το επασφάλιστρο.
• Αναμορφώνεται το πλαίσιο που διέπει τις συντάξεις αναπηρίας, με σκοπό τον ακόμα μεγαλύτερο περιορισμό των συνταξιούχων αυτής της κατηγορίας.
• Διαχωρίζονται οι υπηρεσίες ασθένειας και ασφάλισης του ΙΚΑ από το 2011. Εντάσσονται και λειτουργούν σε ενιαίο πλαίσιο οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας του ΕΣΥ και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, στρώνοντας το έδαφος για μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της Υγείας.
• Αίρεται ο περιορισμός για αγορά σύνθετων ομολόγων μέχρι 2% των διαθεσίμων.
• Θεσμοθετείται πάγιο σύστημα ρύθμισης οφειλών, με δυνατότητα εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε δόσεις και μειώσεις των πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων.
Είναι βέβαιο ότι μπροστά σε αυτήν την κατάσταση δεν μπορούν να υπάρχουν αυταπάτες ούτε για τις προθέσεις της κυβέρνησης ούτε για την αναγκαία στάση των εργαζομένων. Το να μετρά κανείς «τι χάνει», αποτελεί ψευδαίσθηση που καλλιεργείται αποκλειστικά στα δελτία ειδήσεων της τηλεόρασης. Τα μέτρα κυβέρνησης-τρόικας ήρθαν για να μείνουν και μόνη απάντηση είναι οι ενωτικοί, μαζικοί αγώνες, ενάντια στο μεσαίωνα που θέλουν να επιβάλουν.