του Ερρίκου Φινάλη
Υποτίθεται ότι ζούμε στην εποχή της διαφάνειας και της καθολικής πληροφόρησης. Υποτίθεται ότι όλα διαδραματίζονται στη δημόσια σφαίρα και υπόκεινται σε δημόσιο έλεγχο. Οτιδήποτε αμφισβητεί ένα τέτοιο αξίωμα εμπίπτει στις «θεωρίες συνωμοσίας» (κατηγορία που δεν εκτοξεύεται μόνο από τις ελίτ, αλλά και από πλείστους προοδευτικούς οι οποίοι δεν αντέχουν τη «λαϊκίστικη» κριτική). Το λέει εξάλλου και η… Λέσχη Μπίλντερμπεργκ: «Οι Συναντήσεις Μπίλντερμπεργκ έχουν γίνει συχνά στόχος αντιπαγκοσμιοποιητικών διαμαρτυριών και διάφοροι εμπνευστές θεωριών συνωμοσίας έχουν εκφράσει εξωφρενικούς ισχυρισμούς σχετικά με τον σκοπό των συγκεντρώσεών μας. Ενώ αυτοί οι ισχυρισμοί στερούνται κάθε βάσης, με λύπη μας βλέπουμε ότι πολλοί συνεχίζουν να ευδοκιμούν στο διαδίκτυο και σε ομάδες κοινωνικής δικτύωσης»*.
Θα το ρισκάρουμε να λαϊκίσουμε. Και μόνο το γεγονός ότι, από το 1954 –οπότε πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ– μέχρι σήμερα, στις ετήσιες συναντήσεις των ελάχιστων «εκλεκτών» συμμετέχει ανελλιπώς ο Χένρι Κίσινγκερ, κάνει το εγχείρημα να αξίζει τον κόπο. Η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ, λοιπόν, συγκεντρώνει αυτό που οι διοργανωτές της θεωρούν αφρόκρεμα του Δυτικού κόσμου με στόχο «να προωθήσει τον διάλογο μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής». Σε αυτήν συμμετέχουν πολιτικοί, ειδικοί ασφαλείας, μπίζνεσμεν, δημοσιογράφοι και (ενίοτε) «διανοούμενοι» που κρίνονται αρκετά έμπιστοι και άξιοι από τους αρχιερείς της Δυτικής παγκοσμιοποίησης – για την ακρίβεια από την 30μελή Διευθύνουσα Επιτροπή, της οποίας συμπροεδρεύουν η Αμερικανίδα «επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος» Μαρί-Ζοζέ Κράβις και ο Ολλανδός οικονομολόγος Βίκτορ Χάλμπερσταντ.
Φέτος η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε αυστηρά φυλασσόμενο πεντάστερο ξενοδοχείο της Λισαβόνας, και πήραν μέρος 127 άτομα από 23 χώρες (ή και λίγο περισσότεροι, καθώς ορισμένοι εκ των προσκληθέντων προτιμούν να παραμείνουν ανώνυμοι). Όπως κάθε χρόνο, οι συμμετέχοντες ορκίστηκαν εχεμύθεια, και δεσμεύτηκαν ότι δεν θα αποκαλύψουν την ταυτότητα, την ιδιότητα ή την τοποθέτηση οποιουδήποτε άλλου συμμετέχοντα, και γενικά τίποτα από όσα διαμείφθηκαν στο «οχυρό» της Λέσχης. Γενικά τα ΜΜΕ αντιμετωπίζουν με τη «δέουσα» διακριτικότητα τη συνάντηση, αλλά φέτος υπήρξε εκτενέστερη κάλυψη από άλλες χρονιές λόγω της συμμετοχής του ανφάν γκατέ της τεχνητής νοημοσύνης: Σαμ Άλτμαν (διευθύνων σύμβουλος της OpenAI), Σάτια Ναντέλα (διευθύνων σύμβουλος της Microsoft), Ντέμης Χασάμπης (συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της DeepMind, και σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης) και Έρικ Σμιντ (πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google).
Η θεματολογία και οι συμμετέχοντες
Η τεχνητή νοημοσύνη, το πώς θα υπηρετήσει τη Δυτική παγκοσμιοποίηση και πώς θα παραμείνει «Δυτική» υπόθεση, ήταν ακριβώς ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης στη φετινή συνάντηση της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ. Τα υπόλοιπα ζητήματα που απασχόλησαν την αφρόκρεμα του πλανήτη δίνουν μια καλή ιδέα για το τι άλλο τους ανησυχεί:
- ο ηγετικός ρόλος των ΗΠΑ, που αμφισβητείται, το ΝΑΤΟ και η θέση της Ευρώπης,
- ο πόλεμος στην Ουκρανία και άλλες «διακρατικές απειλές»,
- η κινεζική απειλή, αλλά και η Ινδία, που «κάνει νερά»,
- η μετάβαση στην «πράσινη» ενέργεια (διάβαζε: πυρηνικά),
- η κρίση του τραπεζικού συστήματος και οι «δημοσιονομικές προκλήσεις»,
- η βιομηχανική πολιτική και το εμπόριο.
Για να αντιμετωπιστούν αυτά τα θέματα είχαν προσκληθεί οι κατάλληλοι άνθρωποι:
– Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και «ΥΠΕΞ» της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, η πρόεδρος της ευρωβουλής Ρομπέρτα Μέτσολα, ο επικεφαλής του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και κομισάριος Πάολο Τζεντιλόνι, η Σουηδέζα σοσιαλδημοκράτισσα Μαγκνταλένα Άντερσον, ο Ισπανός ΥΠΕΞ Χοσέ Μανουέλ Άλμπαρες, ο Γάλλος πρώην πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, η Καναδή Κρίστια Φρίλαντ, δεξί χέρι του πρωθυπουργού Τριντό, κ.ά.
– Η διευθύντρια των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Αβρίλ Χέινς, ο επικεφαλής του Κέντρου Πολιτικής της Άγκυρας, Μεχμέτ Φατίχ Τσεϊχάν, ο πολεμοχαρής Πολωνός ευρωβουλευτής Ράντοσλαβ Σικόρσκι, ο επίτροπος των γερμανικών υπηρεσιών πληροφοριών Βόλφγκανγκ Σμιντ, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα κ.λπ.
– Επίσης, ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Πολ Αχλάιτνερ, ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Γκαμπριέλ Ατάλ, ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, ο διευθύνων σύμβουλος της Heineken Ντολφ βαν ντεν Μπρινκ, ο διευθύνων σύμβουλος του μιντιακού γκρουπ Axel Springer Ματίας Ντέπφνερ, ο Πορτογάλος πρώην πρωθυπουργός και αρχικομισάριος Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, νυν πρόεδρος της Goldman Sachs, κ.ά.
Κανείς δεν θα μάθει πού κατέληξαν όλοι αυτοί οι εκλεκτοί. Διότι μπορεί η ιστοσελίδα της Λέσχης να διαβεβαιώνει την υπόλοιπη ανθρωπότητα ότι «δεν προτείνονται αποφάσεις», αλλά οπωσδήποτε οι εργασίες της δεν περιορίζονται σε μια γενική ζύμωση μεταξύ των συμμετεχόντων. Αντίθετα, χαράσσονται κάποιες γενικές κατευθύνσεις μέχρι την επόμενη ετήσια συνάντηση…
Οι «ελληνικές» συμμετοχές
Όπως ο Μάρτης δεν λείπει από τη Σαρακοστή, δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τη φετινή συνάντηση της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ και κάποιοι Έλληνες-κλειδιά (είτε πραγματικά είτε επικοινωνιακά):
- Ο γνωστός και μη εξαιρετέος κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, πρόεδρος του ομίλου της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ, μέλος της Διευθύνουσας Επιτροπής της Λέσχης, και… ταμίας της. Είναι επίσης πρόεδρος του ΣΕΒ, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Στρογγυλής Τράπεζας Βιομηχάνων (ERT), και μέλος των Δ.Σ. του ΙΟΒΕ και του ΕΛΙΑΜΕΠ.
- Ο κ. Ευτύχιος Βασιλάκης, πρόεδρος της Aegean Airlines και της Olympic Air, διευθύνων σύμβουλος της Autohellas/Hertz, μέλος των Δ.Σ. των εταιριών Fourlis, Lamda Development και TEMES, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΒ.
- Η νεαρή κυρία Νίκη Γουλιμή, συνιδρύτρια της Nova Credit, που εμφανίζεται ως «το πρώτο διασυνοριακό γραφείο πίστωσης στην ανθρώπινη ιστορία», και μέλος των Δ.Σ. των εταιριών «χρηματοοικονομικής τεχνολογίας» Hellas Direct και Cardless. Ας σημειωθεί ότι ξεκίνησε την καριέρα της ως σύμβουλος του Υπουργείου Γεωργίας της Αιθιοπίας και στέλεχος μιας ΜΚΟ στην Ουγκάντα…
Πολλοί δημοσιογράφοι συγκαταλέγουν στις «ελληνικές» συμμετοχές και τους Άλμπερτ Μπουρλά της Pfizer και Ντέμη Χασάμπη της DeepMind. Μόνο που αυτοί «αυτοπροσδιορίζονται» (λέξη της μόδας) στη σχετική λίστα της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ ως Αμερικανός και Βρετανός αντίστοιχα. Χάνουμε έτσι λίγη ακόμα δόξα…
* bilderbergmeetings.org/frequently-asked-questions (Στην ίδια ιστοσελίδα επαναλαμβάνεται μονότονα ότι κανείς δεν μπορεί να παρευρεθεί χωρίς πρόσκληση των ολίγων που έχουν αυτοδιοριστεί ως «διοίκηση» της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ, κανείς δεν μπορεί να δημοσιοποιήσει όσα συζητούνται εκεί κ.ο.κ., ώστε «να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι συμμετέχοντες αισθάνονται ότι μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα σε ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης». Μέγας ο πειρασμός να ρωτήσει κανείς εάν δικαιούται οποιοσδήποτε εκτός ελίτ να συστήσει έναν μυστικοπαθή οργανισμό, π.χ. στις ΗΠΑ ή τη Γερμανία, όπου κανείς δεν θα μαθαίνει τι συζητά και ποιος λέει τι, χωρίς να θεωρηθεί ύποπτος για «σύσταση τρομοκρατικής οργάνωσης»).