Έφυγε από τη ζωή ο ακούραστος εργάτης του πολιτισμού.
Της Νεκταρίας Μαυρουδή
Ένας χαρισματικός άνθρωπος με όραμα για τον τόπο του, με ανοιχτή ματιά, ελεύθερη σκέψη, ουσιαστική αγάπη και σεβασμό απέναντι σε κάθε αληθινό έργο πολιτισμού υπήρξε ο Σάββας Πετράκης, που από την προηγούμενη Κυριακή δεν είναι πια κοντά μας. Η Κρήτη και η ιδιαίτερη πατρίδα του, η ιστορική Βιάννος στα νότια του νομού Ηρακλείου, θρηνούν για την πρόωρη απώλειά του.Ήταν εκείνος που, όταν το έργο των περισσότερων πολιτιστικών συλλόγων στις κατά τόπους κοινότητες εξαντλούταν σε φολκλόρ συναυλίες κρητικής μουσικής με τα ηχεία στη διαπασών και κρασί να ρέει σε πλαστικά ποτήρια, έβαλε στόχο τη δημιουργία της Εθνικής Πινακοθήκης στον Κερατόκαμπο, το επίνειο της Βιάννου. Και τα κατάφερε! Έτσι σήμερα, το διαμάντι αυτό στις εσχατιές της ελληνικής επικράτειας, με έργα από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους, γλύπτες και χαράκτες δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις πινακοθήκες μεγάλων πόλεων.
Αποκέντρωση στην πράξη
Η διαρκής προσπάθεια του Σάββα Πετράκη να αναδείξει πλευρές του σύγχρονου πολιτισμού είχε ως αποτέλεσμα, για αρκετά χρόνια, τη διοργάνωση εκδηλώσεων στον Κερατόκαμπο με διεθνούς εμβέλειας καλλιτέχνες. Γιατί είχε πιστέψει βαθιά στη σημασία της αποκέντρωσης κάθε είδους τέχνης και στις ποιοτικές καλλιτεχνικές εκφράσεις για την αναβάθμιση της ζωής και της καθημερινότητας.
Ως πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Κερατόκαμπου «Η Βίγλα», ο Σάββας Πετράκης πάλεψε με κάθε τρόπο για την προστασία και ανάδειξη του φυσικού τοπίου, με μέτρο πάντα τον άνθρωπο, μακριά από τη λογική της κερδοσκοπίας και της κατ’ όνομα μόνο «ανάπτυξης».
Μαθηματικός, εκπαιδευτικός στη Γερμανία και στην Κρήτη, υπεύθυνος της σχολικής βιβλιοθήκης στο Ρέθυμνο, ασχολήθηκε παράλληλα με μεταφράσεις σημαντικών έργων, κυρίως από τα Γερμανικά, και μερίμνησε για την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τον μεγάλο συγγραφέα, λαογράφο και πρώτο πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Βιαννίτη Ιωάννη Κονδυλάκη, με τη διοργάνωση συνεδρίων, με εκδόσεις των έργων του και τη δημιουργία τιμητικής μπρούτζινης πλακέτας, από τον γλύπτη Κυριάκο Ρόκο.
Εξερευνητής της μουσικής παράδοσης
Αλλά ο Σάββας Πετράκης συνδέεται με τη συνείδηση των συντοπιτών του και για τη διάσωση μοναδικών ντοκουμέντων της κρητικής μουσικής παράδοσης. Κατέγραψε και ηχογράφησε τα τοπικά μουσικά ιδιώματα απομονωμένων περιοχών όπως η Βιάννος και τα Αστερούσια Όρη, στα νότια του Νομού Ηρακλείου. Μέρος της προσπάθειας αυτής κατέληξε το 2009 στη δημιουργία του τόμου «Αστερούσια-Μουσικές Φωτογραφίες» συνοδευόμενου από δύο cd. Ο Σάββας πάλεψε ενάντια στην ομογενοποίηση των ιδιαίτερων τοπικών μουσικών χαρακτηριστικών και ηχοχρωμάτων υπό το βάρος της παγκοσμιοποίησης που καταναλώνει πολιτισμούς και δημιουργεί κρίσεις ταυτότητας.
Έδωσε σκληρή μάχη τα τελευταία χρόνια με τη βαριά του ασθένεια στους πνεύμονες, ένας άνθρωπος που χάρισε κάθε του ανάσα για μια αξιοπρεπή για όλους ζωή, που περπάτησε, γνώρισε και αγάπησε το τοπίο της κρητικής φύσης και της ανθρώπινης ψυχής. Έφυγε στα 62 του και αναπαύεται από τη Μ. Τρίτη στις υπώρειες του Ιερού Όρους της Βιάννου, πάνω από το Λιβυκό Πέλαγος. Εκτός από τη γυναίκα του και τα δύο του παιδιά, τον ακριβό τους φίλο αποχαιρέτισαν άνθρωποι από κάθε γωνιά της Ελλάδας με την κρυφή υπόσχεση για τη συνέχιση του έργου του, τιμώντας τη μνήμη και το μοναδικό του ήθος.