Με διαδικασίες-εξπρές η γνωστή οδηγία γίνεται νόμος του κράτους
Toυ Γιώργου Κατερίνη
Σε μια μόλις μέρα και με συνοπτικές διαδικασίες η κυβέρνηση από κοινού με τη Ν.Δ. και με την ουσιαστική στήριξη του ΛΑΟΣ πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής την (τροποποιημένη) οδηγία Μπολκενστάιν της Ε.Ε. και προχωρά ακάθεκτη στην εισαγωγή του σχετικού νομοσχεδίου στην ολομέλεια.
Η οδηγία, που η αρχική της εκδοχή γέννησε σοβαρές αντιδράσεις σε όλη την Ευρώπη, δεν έχει αλλάξει ως προς την βασική της φιλοσοφία: να διευκολύνει την κίνηση υπηρεσιών και επιχειρήσεων μεταξύ των χωρών, θέτοντας σαφώς σε δεύτερη, υποδεέστερη μοίρα εργασιακά δικαιώματα και κεκτημένα (ίσως γι αυτό την εισηγούνται μόνο οι υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών, λες και πρόκειται για μια απλή διαδικαστική και τυπική μεταρρύθμιση).
Στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου με το οποίο εισάγεται και στη χώρα μας η εφαρμογή της οδηγίας, δηλώνεται υποκριτικά ότι από την εφαρμογή της ωφελούνται και οι Έλληνες καταναλωτές, μαζί με τις ελληνικές επιχειρήσεις. Προσπαθώντας να προσελκύσουν την εύνοια των (εργαζόμενων) καταναλωτών αντιπαραθετικά στους εργαζόμενους ημεδαπούς και αλλοδαπούς (οι οποίοι μπορεί και να θίγονται!).
Η οδηγία αυτή που η εισαγωγή της στη χώρα μας διαφημίζεται, παράλληλα, με την απελευθέρωση των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων, στηρίζεται σε γενικόλογες και ασαφείς διατυπώσεις, οι οποίες επιτρέπουν ανά περίπτωση την προσφυγή είτε στο εθνικό, είτε στο κοινοτικό δίκαιο και πολύ περισσότερο είτε στο δίκαιο της χώρας προέλευσης, είτε της χώρας καταγωγής. Ο βασικός πυρήνας της οδηγίας, άρα και του ελληνικού νομοθετήματος που προωθείται, είναι ότι υπέρτατη αρχή είναι η ελευθερία κίνησης του κεφαλαίου και ό,τι την εμποδίζει κρίνεται παράνομο (άρα και οι απεργίες;). Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, σε συνδυασμό με όλα τα αντεργατικά μέτρα που εισάγονται και ψηφίζονται με ρυθμό καταιγίδας στην ελληνική Βουλή, δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για κάθε είδους δικαιώματα και κατακτήσεις. Ειδικά στη χώρα μας, όπου το κεφάλαιο έχει δείξει την «στοργή» του στα εργασιακά δικαιώματα των εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών, ανοίγει ένα ακόμα παράθυρο υπέρβασης των όποιων τελευταίων διασφαλίσεων παρέχει η εργατική νομοθεσία.
Ήδη εφαρμόζεται
Ενδεικτικές των προβλημάτων που ήδη ανακύπτουν είναι οι καταγγελίες για εφαρμογή της οδηγίας Μπολκεστάιν, πριν ακόμη από την επίσημη εισαγωγή της στη χώρα μας. Εταιρεία από την Λευκορωσία έχει αναλάβει από το Φεβρουάριο του 2009, υπεργολαβικά για την εταιρεία Αθήνα ΑΤΕ, την κατασκευή δεξαμενών πετρελαίου στις εγκαταστάσεις των ΕΛ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης.
Παρά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες σωματείων και του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης απασχολεί δεκάδες εργαζόμενους από τη Λιθουανία και τη Λευκορωσία με καθεστώς ανασφάλιστης εργασίας, όπως κατήγγειλε και με ερώτησή της στη Βουλή η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου στις 11/1/2010.
Στην απάντησή του ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γ. Κουτρουμάνης, ενώ ανέφερε τους ελέγχους που πραγματοποίησαν οι ελεγκτικοί φορείς και τις παραβιάσεις που κατέγραψαν, ουσιαστικά δεν μπόρεσε να απαντήσει στην ουσία της ερώτησης, ότι έτσι κατοχυρώνεται η αρχή της χώρας προέλευσης και η αδυναμία παρέμβασης και εφαρμογής της ελληνικής εργατικής νομοθεσίας.
Πάλι από τα ΕΛ.ΠΕ., στον Ασπρόπυργο αυτή τη φορά, ετοιμάζεται μέσω εταιριών από τη Βουλγαρία και την Ελλάδα η μεταφορά 2.500 ανασφάλιστων και χαμηλόμισθων εργατών -από χώρες με ισοπεδωμένα εργασιακά δικαιώματα- για να χρησιμοποιηθούν στα έργα για την επέκταση των εγκαταστάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ.
Οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης διεκδικούν να προσληφθούν άνεργοι της Ζώνης με τις ισχύουσες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας κι ετοιμάζονται να μπλοκάρουν το σκλαβοπάζαρο που προετοιμάζουν κυβέρνηση και Λάτσης.