Δόθηκαν 6.200.000 ευρώ για ένα «καλλιτεχνικό έργο» που μετά από 10-20 ημέρες δεν θα υπάρχει, γιατί είτε η μπανάνα θα έχει σαπίσει, είτε η κολλητική ταινία θα αρχίσει να ξεκολλάει. Το τι σημαίνει σήμερα καλλιτεχνικό έργο είναι το ένα. Μια ιδέα που θα μείνει στην επικαιρότητα, θα γίνει viral για λίγες ώρες, άντε κάποιες ημέρες, που θα καταναλωθεί γρήγορα. Όπως μια selfie που θα βγάλει κάποιος/α σε ένα απρόσιτο μέρος. Δεν υφίσταται μια προσωπική ματιά σε ένα φυσικό ή κοινωνικό γεγονός ή ακόμα και σε μια προσωπογραφία.

Αν θεωρήσουμε ότι ο μέσος μισθός (κατά Μητσοτάκη) το 2027 θα είναι 1.500 ευρώ, το πόσο που δόθηκε, αντιστοιχεί σε 4.133 μηνιάτικα, δηλαδή όσα θα πάρει ένας εργαζόμενος σε 344 χρόνια. Κι όμως κάποιος μπορεί να το ξοδέψει, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι πέταξε στην κυριολεξία τα χρήματά του, αλλά έχει τόσα πολλά που δεν τον ενδιαφέρει.

Ο αγοραστής είναι ο Τζάστιν Σαν, ιδρυτής του κρυπτονομίσματος Tron (σημερινή τιμή 0,19 ευρώ). Για να έχουμε μια σύγκριση, τo Bitcoin τη στιγμή της ίδρυσής του ήταν κάτι λιγότερο από 1 σεντ και σήμερα έχει εκτοξευθεί περίπου στις 97.000 δολάρια. Πώς διαμορφώνονται αυτές οι τιμές, από που προέρχονται τα χρήματα, ποια είναι η σχέση τους με μια πραγματική οικονομία; Κρυφός κόσμος, αγγελικός, όμορφα πλασμένος (δεν μπορώ να γράψω περισσότερα για τα κρυπτονομίσματα, γιατί επικρέμεται η απειλή διαγραφής μου, λόγω χθεσινής ανάρτησης, από το fb).

Ανάρτηση στο f/b

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!