Μια ακόμα «φιέστα» η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου για την Αγροτική Ανάπτυξη.
Του Δημήτρη Κοδέλα.
Ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου με θέμα την αγροτική ανάπτυξη, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Σκανδαλίδη, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 7 Φλεβάρη, στην Τρίπολη. Στο πρώτο μέρος της τοποθέτησής του, ο υπουργός αναφέρθηκε στα «δυο πανίσχυρα διαχρονικά όπλα» απέναντι στην κρίση που ζούμε που είναι «η επανεκκίνηση της ανάπτυξης και η ανασύνταξη της δημοκρατίας». Βέβαια, μόνο σαν κακόγουστο αστείο μπορεί να ληφθεί η επίκληση της δημοκρατίας, όταν αυτή ακολουθείται από απαγόρευση κινητοποιήσεων και της «απόπειρας συναθροίσεων» αγροτών στον Προμαχώνα.
Ο υπουργός υπέρ της απόσυρσης του κράτους από την αγροτική πολιτική
Ο κ. Σκανδαλίδης κατόπιν επανέλαβε τις γνωστές του θέσεις για δημοπρατήριο αγροτικών τιμών σε κάθε Περιφέρεια, για καλάθι αγροτικών προϊόντων με βάση το οποίο θα διαμορφωθούν επιχειρησιακά σχέδια με ορίζοντα δεκαετίας, για διατροφικές συμπράξεις κατά περιφέρεια, στις οποίες θα συμμετέχουν η Περιφέρεια, οι δήμοι, οι παραγωγοί, οι συσκευαστές, οι μεταποιητές, οι ξενοδόχοι, οι καταναλωτές, οι έμποροι αγροτικών προϊόντων και εφοδίων με στόχο την προώθηση των προϊόντων και τη συμβολαιακή γεωργία.
Συνολικά, η τοποθέτηση του υπουργού διαπνεόταν από την κεντρική αντίληψη της απόσυρσης του κράτους από την αγροτική πολιτική και της «περιφερειοποίησής» της. Φράσεις όπως «Ελλάδα των περιφερειών», «αποκέντρωση της ευθύνης», «η Περιφέρεια θ’ αποφασίσει την αγροτική ανάπτυξη και ο Δήμος θα την εξειδικεύσει» ή, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, απευθυνόμενος προς το Περιφερειακό Συμβούλιο, σχετικά με το αγροτικό καλάθι της περιφέρειας: «Εσείς αποφασίζετε. Εμείς προτείνουμε, από κοινού προωθούμε. Εξειδικεύουν και ενισχύουν τα Δημοτικά Συμβούλια. Το υπουργείο αναλαμβάνει ως υποχρέωση να διευκολύνει τη χρηματοδότηση, να υποστηρίξει τον παραγωγό.» δείχνουν την προσπάθεια μετάθεσης της αγροτικής πολιτικής στις Περιφέρειες και τους Δήμους ενώ το κράτος απλά …προτείνει και διευκολύνει. Έτσι η κυβέρνηση, με μια «καλλικράτεια» ντρίπλα, αποποιείται των ευθυνών σχεδιασμού, χρηματοδότησης υλοποίησης της εθνικής αγροτικής πολιτικής και πετάει το μπαλάκι στις, ανεπαρκείς από κάθε πλευρά, Περιφέρειες και στους Δήμους. Η συγκεκριμένη πρόθεση δεν θα μπορούσε να μη συσχετιστεί με τις συζητήσεις στην Ε.Ε. για απευθείας σύνδεση με τις περιφέρειες, οδηγώντας στον κατατεμαχισμό του εθνικού αγροτικού χώρου και στην πλήρη ευθυγράμμιση της γεωργικής ανάπτυξης με τις ευρωενωσιακές επιταγές.
Όσον αφορά ήδη ανακοινωμένα εγγειοβελτιωτικά έργα, ο Κ. Σκανδαλίδης ανέφερε ότι ενώ έχουν ενταχθεί έργα ύψους 1,3 δισ. ευρώ το ταμείο έχει μόνο 500 εκατομμύρια. Να, λοιπόν, η νέα αρμοδιότητα που βρήκε για τις Περιφέρειες και τους Δήμους, να επιλέξουν ποια έργα θα κοπούν: «Εδώ, λοιπόν, θα πούμε σε κάθε Περιφέρεια τι είναι αυτό που θα μπορούσε να γίνει και να αποφασίσετε εσείς σε συνεργασία με τους Δήμους να οριοθετήσετε τους στόχους. Αυτή είναι η ευθύνη και η συνευθύνη.».
Οι τράπεζες θα αναλάβουν την χρηματοδότηση των επενδύσεων
Σε βασικό πυλώνα χρηματοδότησης επενδύσεων στον αγροτικό χώρο αναδεικνύονται οι τράπεζες, οι οποίες με εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου θα πάρουν δάνεια από την ΕΤΕπ (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) και θα παρέχουν χαμηλότοκο δανεισμό. Το επονομαζόμενο «Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας» θα έχει πόρους που θα προέρχονται κατά το 1/3 (150 εκ. ευρώ) από το δημόσιο και κατά 2/3 (300 εκ. ευρώ) από τις τράπεζες. Η εμπλοκή των τραπεζών μετατρέπει τις τελευταίες σε καθοριστικό παράγοντα αξιολόγησης των υποψήφιων επενδύσεων στον αγροτικό χώρο ενώ η αναφορά του υπουργού ότι τα δάνεια θα κατευθυνθούν «κυρίως σε μεταποιητικές επιχειρήσεις» μαρτυρά ότι η πίτα για τους αγρότες/κτηνοτρόφους θα είναι εξαιρετικά μικρή και η πρόσβαση δύσκολη.
Σχετικά με την αγροτική έρευνα οι σχεδιασμοί του υπουργείου για συγχώνευση των ΕΘΙΑΓΕ-ΟΓΕΕΚΑ-ΟΠΕΓΕΠ οδηγεί την έρευνα σε πλήρη υποβάθμιση και τη μετατρέπει σε επιστημονικό βοηθό πιστοποιήσεων και καταρτίσεων. Επομένως, μόνο ως προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων μπορεί να εκληφθεί η φιλοδοξία που διατύπωσε ο υπουργός για διαμόρφωση σε κάθε περιφέρεια «κέντρων καινοτομίας και τεχνολογίας».
Μια «φιέστα» μακριά από τις ανάγκες των αγροτών
Η «φιέστα» της Τρίπολης στάθηκε μακριά από τα πραγματικά προβλήματα που βιώνουν οι αγρότες με τις εξευτελιστικές τιμές σε βασικά προϊόντα (πορτοκάλι, λάδι, κ.α.) και τις τάσεις εγκατάλειψης να μονιμοποιούνται και να διευρύνονται. Λίγοι θα περίμεναν κάτι διαφορετικό αφού η κυβέρνηση έχει ήδη δείξει το «ενδιαφέρον» της για τους αγρότες: αύξηση του κόστους παραγωγής (ακριβό πετρέλαιο, αυξήσεις στη ΔΕΗ, νέες αυξήσεις στα λιπάσματα), ανασφάλεια στους παραγωγούς λόγω της απώλειας του κοινωνικού χαρακτήρα του ΕΛΓΑ και της λειτουργίας του με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια (πιο ακριβές εισφορές, μείωση καλυπτόμενων ζημιών, υποσκελισμός εσόδων εξόδων εις βάρος των ζημιωθέντων παραγωγών), αποφυγή στοιχειώδους προστασίας των παραγωγών με τη θέσπιση κατώτατων τιμών των προϊόντων που να καλύπτουν το κόστος καλλιέργειας και αξιοπρεπή διαβίωση.
Τίποτα από τα παραπάνω δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με την υπόκλιση στους νόμους της αγοράς και της ΚΑΠ. Το καλάθι του κυρίου Σκανδαλίδη μπορεί να χωρέσει πολλά προϊόντα, δεν χωρά όμως απ’ ό,τι φαίνεται τις πραγματικές ανάγκες και αγωνίες των παραγωγών.