Ερανιστής: Γιώργος Τοζίδης

 

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο (Η.Β.) και των εκλογών στην Ισπανία (για διαφορετικούς λόγους) έχουν πυροδοτήσει συζητήσεις για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.). Ποια είναι, όμως, τα πιστεύω των λαών της Ευρώπης σχετικά με αυτό το θέμα; Στο σημερινό εράνισμα παρουσιάζονται συνοπτικά τα κυριότερα αποτελέσματα έρευνας του Pew Research Center, που διενεργήθηκε σε δέκα χώρες της Ε.Ε. (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Πολωνία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Σουηδία, Ουγγαρία και Ιταλία) και τα οποία δημοσιοποιήθηκαν πριν από ένα μήνα περίπου (07.06).

1. Το 51% των ερωτηθέντων στα δέκα κράτη-μέλη δήλωσε ότι έχει μία θετική γνώμη για την Ε.Ε. Όμως, μεταξύ των κρατών-μελών, υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις, καθώς θετική γνώμη έχει μόλις το 27% των Ελλήνων, το 38% των Γάλλων, το 44% των Βρετανών και το 47% των Ισπανών. Τα υψηλότερα θετικά ποσοστά καταγράφονται στην Πολωνία (72%), την Ουγγαρία (61%) και την Ιταλία (58%). Είναι εντυπωσιακή η μεγάλη πτώση της δημοφιλίας της Ε.Ε., μεταξύ 2015 και 2016, στη Γαλλία (17 ποσοστιαίες μονάδες) και την Ισπανία (16 μονάδες).

2. Εντυπωσιακά είναι, επίσης, τα ευρήματα της έρευνας που δείχνουν ότι και στις δέκα χώρες του δείγματος τα ποσοστά των ερωτηθέντων που επιθυμούν την ενίσχυση των εξουσιών των εθνικών κρατών, με επιστροφή αρμοδιοτήτων από τις Βρυξέλλες, υπερισχύουν όσων επιθυμούν το αντίθετο (εμβάθυνση της ενοποίησης και μεταφορά εξουσιών στις Βρυξέλλες). Συγκεκριμένα, το 68% των Ελλήνων και το 65% των Βρετανών επιθυμούν την επιστροφή εξουσιών της Ε.Ε. σε Αθήνα και Λονδίνο, έναντι 8% και 6% που επιθυμούν την ενίσχυση της εξουσίας των Βρυξελλών. Υψηλά είναι και τα αντίστοιχα ποσοστά στη Σουηδία (47% έναντι 13%), την Ολλανδία (44% έναντι 24%) και τη Γερμανία (43% έναντι 26%). Το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφεται στην Ισπανία (35% έναντι 30%) και την Πολωνία (38% έναντι 9%).

3. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ανάλυση των απαντήσεων στο παραπάνω θέμα με βάση την πολιτική τοποθέτηση των ερωτηθέντων. Μόνο σε τρεις χώρες (Ελλάδα, Σουηδία και Ισπανία) το ποσοστό όσων τοποθετούνται στην αριστερά και επιθυμούν τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από τις Βρυξέλλες στα εθνικά κράτη είναι μεγαλύτερο του αντίστοιχου ποσοστού όσων δηλώνουν ότι ανήκουν στο κέντρο ή στη δεξιά. Στην Ελλάδα αυτό το ποσοστό ανέρχεται στο 75% (68% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ), στη Σουηδία στο 56% και στην Ισπανία στο 50% (44% των ψηφοφόρων των Podemos). Το υψηλό ποσοστό στην Ισπανία ίσως αποτελεί μία από τις αιτίες της εκλογικής στασιμότητας των Podemos, κατά την πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση, καθώς, μετά τη συνεργασία τους με την Ενωμένη Αριστερά, άμβλυναν την κριτική τους προς την ευρωζώνη και την Ε.Ε. Στο Η.Β. το 77% των δεξιών, το 70% των κεντρώων και το 40% των αριστερών τοποθετήθηκαν υπέρ της ενίσχυσης των εξουσιών του Λονδίνου.

4. Στον παρακάτω πίνακα καταγράφεται η εντυπωσιακή πτώση των θετικών γνωμών για την Ε.Ε. σε ορισμένες χώρες του δείγματος, μετά το 2012.

eranismata pinakasΤα αποτελέσματα της έρευνας του Pew Research Center καταγράφουν την απόρριψη της σημερινής Ε.Ε. Η απουσία ουσιαστικών εναλλακτικών προτάσεων από την πλευρά της ευρωπαϊκής αριστεράς που να απαντούν στα προβλήματα των λαϊκών τάξεων επιτείνει τα αδιέξοδα και τροφοδοτεί την Ακροδεξιά.

 

www.gtozidis.wordpress.com

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!