Ο Άρης Πορτοσάλτε δεν είναι υπαρκτό πρόσωπο, είναι ένα κοινωνικό πείραμα μεταπτυχιακών φοιτητών της Παντείου που βγήκε εκτός ελέγχου. Συγκεκριμένα, οι φοιτητές δημιούργησαν μία εικονική περσόνα στα μήντια και τα σόσιαλ μήντια με στόχο να καταγράψουν τις αντιδράσεις του κοινού στην υπερβολική έκθεση αηδίας και ηλιθιότητας ταυτόχρονα.

Τα εμφανισιακά χαρακτηριστικά και η φωνή της περσόνας σχεδιάστηκαν με τη βοήθεια ειδικού software στο κομπιούτερ με στόχο την αυτόματη πρόκληση ακατάσχετης αναγούλας στο κοινό. Ο λόγος της περσόνας είναι γραμμένος σε μορφή παραληρηματικής ασυναρτησίας και βασίζεται στις ομιλίες του Στυλιανού Παττακού και των χαρακτήρων του Στάθη Ψάλτη στις βιντεοταινίες της δεκαετίας του ’80. Αποσκοπεί δε στην παράλυση των υποκειμένων μέσω της δημιουργίας έντονων συναισθημάτων ματαιότητας και απόγνωσης που μπορεί να φτάσουν μέχρι τον αυτοκτονικό ιδεασμό.

Δυστυχώς, λίγο μετά το ανέβασμά της online οι φοιτητές έχασαν τον έλεγχο της περσόνας. Ο Άρης Πορτοσάλτε άρχισε να επεκτείνεται ανεξέλεγκτα στο διαδίκτυο, σε σημείο να γίνει βάιραλ. Κανείς πλέον δεν μπορεί να τον σταματήσει, παρά τις απανωτές προσπάθειες κάθε λογής επιστημόνων. Το μόνο που μένει τώρα είναι η πρόληψη. Οι ειδικοί συστήνουν να αποφεύγεται η έκθεση στον Άρη Πορτοσάλτε σε άτομα άνω των 9 ετών, αν και ορισμένες έρευνες έχουν εντοπίσει παρενέργειες και σε μικρότερες ηλικίες. Φυσικά όπως γίνεται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, το πανεπιστήμιο φρόντισε να κουκουλώσει την υπόθεση, οι παροικούντες όμως την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν τι πραγματικά συνέβη.

Dimitris Tsirkas

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!