Η Amazon βρήκε μια δυστοπική λύση όταν οι υπάλληλοί της στην αποθήκη αγωνίζονται να διατηρήσουν τα λογικά τους εν μέσω φόρτου εργασίας τόσο εξαντλητικού που συχνά δεν έχουν χρόνο να χρησιμοποιήσουν το μπάνιο: Εξορίστε τους στο κουτί διαλογισμού.

Το «ZenBooth» ή το «Mindful Practice Room», όπως ονομάζεται, είναι μέρος του προγράμματος WorkingWell που δημιούργησε πρόσφατα η Amazon, και το οποίο στοχεύει στο να παρέχει στους υπερβολικά απασχολημένους υπαλλήλους «σωματικές και ψυχικές δραστηριότητες, ασκήσεις ευεξίας και υγιεινή διατροφή» που προορίζονται «να τους βοηθήσουν να επαναφορτίσουν τις μπαταρίες τους και να αναζωογονηθούν», σύμφωνα με το δελτίο τύπου της εταιρείας. Σε αυτά τα μικροσκοπικά δωμάτια πανικού…, με συγχωρείτε, «ατομικά διαδραστικά περίπτερα», οι εργαζόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν βίντεο «καθοδηγούμενων διαλογισμών, επιβραβεύσεων, χαλαρωτικών σκηνών με ήχους και πολλά άλλα».

Σε ένα σχετικό βίντεο –που έχει πια διαγραφεί– που ανέβασε η Amazon στο twitter την Τετάρτη, εμφανίζεται ένα κουτί μεγέθους φέρετρου στη μέση μιας από τις αποθήκες της. Μέσα βρίσκεται ένα μικρό γραφείο και μία οθόνη, μερικά ράφια με φυτά, ένας μικρός ανεμιστήρας και ένας φεγγίτης που προσομοιάζει σ’ έναν φωτεινό, γαλάζιο ουρανό, σε περίπτωση που οι υπάλληλοι ξεχάσουν πώς μοιάζει κατά τη διάρκεια των εξαντλητικών δεκάωρων.

Η εργαζόμενη στην Amazon, Leila Brown, η οποία βοήθησε στη δημιουργία του ZenBooth ως μέρους της πρωτοβουλίας ψυχικής υγείας του WorkingWell, AmaZen, δήλωσε στο βίντεο ότι ήθελε να «δημιουργήσει έναν χώρο ήσυχο» όπου «οι άνθρωποι θα μπορούσαν να πάνε και να επικεντρωθούν στην ψυχική και συναισθηματική τους ευεξία».

Πρόσθεσε ότι αυτά τα περίπτερα προορίζονται να βοηθήσουν στην «επαναφόρτιση της εσωτερικής μπαταρίας» –γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι η Amazon βασικά βλέπει τους υπαλλήλους της ως βιο-ρομπότ. Η Amazon δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του Gizmodo για σχολιασμό σχετικά με το πόσα από αυτά τα Zen Booths έχουν εγκατασταθεί ή γιατί «κατέβασε» το tweet. (Αν και το τελευταίο πιθανώς έχει να κάνει με την αντίδραση των χρηστών του twitter που σωστά επεσήμαναν πόσο δυστοπική είναι η ιδέα την οποία και χαρακτήρισαν ως ντουλάπα απελπισίας).

Στο δελτίο τύπου της η Amazon περιέγραψε σχέδια για επένδυση 300 εκατομμυρίων δολαρίων σε έργα ασφαλείας το 2021, με την ελπίδα να μειώσει το ποσοστό των ατυχημάτων στο χώρο εργασίας κατά 50% έως το 2025. Η Amazon έχει ένα τρομερό ιστορικό όσο αφορά τις συνθήκες εργασίας στις αποθήκες της. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η Amazon κατέγραψε 14.000 σοβαρούς τραυματισμούς στις αποθήκες της το 2019. Αυτό σημαίνει περίπου 7,7 σοβαρούς τραυματισμούς ανά 100 εργαζόμενους, τρεις φορές τον εθνικό μέσο όρο για ανάλογες εργασιακές δραστηριότητες.

Πηγή: gizmodo.com
Μετάφραση: Αλέξης Θεοδωρίδης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!