Πριν δύο εβδομάδες γράφαμε για τις τεράστιες λαϊκές διαδηλώσεις που συγκλονίζουν τη Νότια Κορέα από τις αρχές του Οκτωβρίου, με αίτημα την παραίτηση της διεφθαρμένης δεξιάς και φιλοαμερικανής προέδρου Παρκ Γκεούν-χιε (κόρης του πραξικοπηματία στρατηγού Παρκ Τσουνγκ-χι, επικεφαλής της χούντας από το 1961 ως το 1979…). Οι διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα και σ’ αυτές συμμετείχαν εκατομμύρια άνθρωποι – ενδεικτικά, μονάχα στην πρωτεύουσα Σεούλ διαδήλωσαν στις 12 Νοεμβρίου μέχρι αργά τη νύχτα πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, με το σύνθημα «Παρκ παραιτήσου!» να κυριαρχεί.
Αυτή η ενοχλητική είδηση δεν κατάφερε όμως να περάσει ούτε στα ψιλά των διεθνών συστημικών ΜΜΕ, που μόνο ύμνους είχαν να μεταδώσουν για τη «δυναμική και σύγχρονη πρώτη γυναίκα πρόεδρο» της Νότιας Κορέας. Όσο για τα ελληνικά ΜΜΕ, χαμένος κόπος, αφού οι «πηγές» τους περιορίζονται στη Δύση. Κι έτσι τώρα όλοι πέφτουν από τα σύννεφα αφού, κάτω από τη διαρκή λαϊκή πίεση, η νοτιοκορεατική βουλή υπερψήφισε χθες την πρόταση μομφής κατά της Παρκ, αφαιρώντας της όλες τις εξουσίες. Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που εκατοντάδες χιλιάδες Νοτιοκορεάτες διαδηλώνουν ενάντια στη «σιδηρά κυρία» της Σεούλ. Πέρυσι τέτοια εποχή η κυβέρνησή της κατέστειλε με βιαιότητα ανάλογες κινητοποιήσεις του κινήματος (που και πάλι αποσιωπήθηκαν από τα δυτικά ΜΜΕ) ενάντια στην ακραία αντεργατική νομοθεσία αλλά και την προσπάθεια της Παρκ να «ξαναγράψει» την ιστορία διαγράφοντας τα εγκλήματα της στρατιωτικής δικτατορίας.
Τη χαριστική βολή αποτέλεσε πάντως η ανάμιξή της σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς της αφρόκρεμας του πολιτικού κόσμου και διαπλοκής του με τα «τσαεμπόλ», τους τεράστιους ομίλους επιχειρήσεων που ανήκουν στις πλουσιότερες οικογένειες της χώρας. Συγκεκριμένα, και χρησιμοποιώντας ως ενδιάμεσους στελέχη της θρησκευτικής σέχτας «Εκκλησία της Αιώνιας Ζωής» στην οποία ανήκει, η Παρκ και οι άμεσοι συνεργάτες της απέσπασαν, ούτε λίγο ούτε πολύ, μυστικές «δωρεές» ύψους 75 εκατομμυρίων δολαρίων! Η αποκάλυψη του σκανδάλου αποτέλειωσε την ήδη εντελώς αντιδημοφιλή «δυναμική πρόεδρο», που τόσο θαύμαζαν οι δυτικοί φίλοι της.