Αγωνιστική αντίδραση από γιατρούς και νοσηλευτές του νοσοκομείου
Του Ζαχαρία Ρουστάνη
Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στο Αττικό Νοσοκομείο: Υπερπληρότητα έως και 130% συνεχώς, νοσηλευτικές πτέρυγες των 35 και 40 κλινών δέχονται 60 ασθενείς με τους ίδιους νοσηλευτές, οι οποίοι είναι σε όλες τις κλινικές κάτω από τα όρια ασφαλείας. Νοσηλεία παθολογικών αρρώστων (σηπτικών, ανοσοκατεσταλμένων, καρκινοπαθών) σε χειρουργικές και ορθοπεδικές κλινικές, που με τη σειρά τους μπλοκάρουν και την προώθηση των χειρουργικών και ορθοπεδικών αρρώστων. Διασωληνωμένοι στο διάδρομο, οξυγονοθεραπεία στο διάδρομο, αιμορραγίες στο διάδρομο. Οι μισές (επτά) αίθουσες χειρουργείου δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Πολλές κλίνες ΜΕΘ παραμένουν κλειστές, ακτινολογικά μηχανήματα δεν συντηρούνται και βγαίνουν εκτός λειτουργίας!
Οι εργαζόμενοι και οι γιατροί του νοσοκομείου δηλώνουν αποφασισμένοι να βάλουν ένα τέλος στην παράνομη -όπως τη χαρακτηρίζουν- καταχρηστική, επικίνδυνη και εξευτελιστική νοσηλεία των ασθενών σε ράντζα και φορεία στους διαδρόμους. «Από την Πέμπτη, 2 Απριλίου, το Αττικό θα ξαναγίνει ένα σύγχρονο νοσοκομείο του πολιτισμού, του ανθρωπισμού και της πραγματικής ιατρονοσηλευτικής φροντίδας. Είτε το θέλει η διοίκηση και οι υπηρεσίες του υπουργείου Yγείας είτε όχι. Δεν θα ανεχτούμε άλλο την παρανομία», δηλώνουν σε ανακοίνωσή τους.
Τα τέσσερα τελευταία χρόνια έχουν εξαντλήσει όλα τα νομικά μέτρα (μέχρι μηνυτήριες αναφορές και καταγγελίες στην εισαγγελία Αθηνών), έχουν τεκμηριώσει επιστημονικά τις επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας και έχουν προβεί σε αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις, με τη στήριξη πολλών φορέων της περιοχής (σωματείων, δήμων, λαϊκών επιτροπών, πρωτοβουλιών κατοίκων, λαϊκών συνελεύσεων).
Πολιτικό το θέμα
«Για το πρόβλημα με τα ράντζα στο Αττικό δεν ευθύνονται οι γιατροί και το προσωπικό. Το πρόβλημα είναι πολιτικό! Είναι συνέπεια των μνημονίων, της εξυπηρέτησης του ληστρικού χρέους και της δημοσιονομικής προσαρμογής, που επιβάλλει το κλείσιμο νοσοκομείων, τη μείωση των δημόσιων δαπανών, τους φραγμούς στις προσλήψεις προσωπικού», αναφέρουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι προκήρυξαν στάση εργασίας για τις 2/4, 1-5 μ.μ. και μαζική συγκέντρωση στα Επείγοντα του νοσοκομείου.
Η Διοίκησή του εφαρμόζει ένα οργανόγραμμα γενικής εφημερίας που νομιμοποιεί τα ράντζα (τα βαφτίζει «επικουρικές κλίνες» και τα έχει καταχωρίσει ψευδώς και παράνομα στο ηλεκτρονικό σύστημα των κενών κλινών) παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες των καθηγητών-διευθυντών των κλινικών και όλων των προϊσταμένων νοσηλευτών για την επικινδυνότητα αυτής της κατάστασης. Παράλληλα, πιέζει τους γιατρούς για γρήγορα και ανολοκλήρωτα από πλευράς διάγνωσης και θεραπείας εξιτήρια, ώστε να υπάρχει το «νόμιμο όριο» του 25% των κενών κλινών πριν από τη γενική εφημερία! Κατηγορούν τους γιατρούς ότι εισάγουν τακτικά περιστατικά σε μέρα γενικής εφημερίας και έτσι δεν επαρκούν οι κλίνες για τα επείγοντα, παρά το γεγονός ότι η ίδια η διοίκηση, σε γνώση του υπουργείου, έχει απαγορέψει τις εισαγωγές σε μέρα μη εφημερίας.
Οι λύσεις που προτείνονται από τον σύλλογο γιατρών και νοσηλευτών είναι η δημιουργία αυτοτελούς Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, η άμεση επαναλειτουργία του Νοσοκομείου Λοιμωδών, η συνεφημέρευση του Αττικού με άλλο νοσοκομείο, η άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για πλήρη λειτουργία όλων των υποδομών του (χειρουργεία, εργαστήρια, ΜΕΘ, κλειστές νοσηλευτικές πτέρυγες, ΤΕΠ), η επαναλειτουργία και η ανασυγκρότηση των δομών ΠΦΥ στην ευρύτερη περιοχή (ιατρεία ΠΕΔΥ, 24ωρη λειτουργία Κέντρου Υγείας Περιστερίου, δημιουργία Κέντρων Υγείας αστικού τύπου σε κάθε δήμο).
Μερική δικαίωση στο Γ.Ν. Νίκαιας
Ο σύλλογος των εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας χαιρετίζει ως σημαντικές κατακτήσεις την προχθεσινή δέσμευση του υπουργού Υγείας για άμεση καταβολή δεδουλευμένων εφημεριών του 2014 σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, όπως και την επίσημη ανάκληση ενός απαράδεκτου εγγράφου του διοικητή του Γ.Ν. Νίκαιας, πως οι ειδικοί γιατροί του ΕΣΥ «δεν έχουν δικαίωμα επίσχεσης». Οι εργαζόμενοι είναι επίσης αποφασισμένοι να συνεχίζουν τον αγώνα τους για την υπεράσπιση της δωρεάν δημόσιας περίθαλψης και την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων του νοσοκομείου. Ήδη από χθες έκλεισαν τα ταμεία όπου υποχρεώνονται οι ασθενείς να πληρώνουν τα «χαράτσια» και τις υπόλοιπες επιβαρύνσεις που αλλοιώνουν το δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα της περίθαλψης.