Great House, 289 σελίδες, W. W. Norton & Company, 2010.
Ένα παλιό γραφείο λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος διαφορετικών και άγνωστων μεταξύ τους ανθρώπων στο Great House, το τρίτο μυθιστόρημα της Νικόλ Κράους.
Ένας Χιλιανός ποιητής το άφησε σε μια συγγραφέα στη Νέα Υόρκη, πριν επιστρέψει στη χώρα του, και γίνει ένας από τα πολλά θύματα της δικτατορίας του Πινοσέτ· μια νέα γυναίκα εμφανίζεται χρόνια αργότερα για να το πάρει· ένας αντικέρ, ειδικευμένος στην αναζήτηση επίπλων που χάθηκαν κατά τους διωγμούς των Εβραίων, το αναζητά. Ο ρόλος του γραφείου αρχικά μοιάζει προσχηματικός, όμως η Κράους καταφέρνει να το αναδείξει ως ένα ισχυρό σύμβολο, το οποίο νοηματοδοτείται διαφορετικά από τον κάθε χαρακτήρα του βιβλίου της, και μαζί με το ζήτημα της εβραϊκότητας που την απασχολεί εξετάζει με κοφτερή ματιά μια σειρά από θέματα, όπως αυτό της απώλειας, του πολέμου, της μνήμης, του τρόπου που μας καταπίνει το παρελθόν και η γραφή κ.ά.
Η συγγραφέας έχει στο ενεργητικό της ένα πολύ ενδιαφέρον ντεμπούτο, το Man Walks Into a Room (2002), και ένα θαυμάσιο δεύτερο μυθιστόρημα, το The History of Love (2005), με τα οποία ξεχώρισε ως μια από τις πιο σημαντικές νέες φωνές των βορειοαμερικανικών γραμμάτων· με το Great House κατορθώνει να δημιουργήσει το πιο ώριμο μέχρι σήμερα έργο της, εγκεφαλικό και συναισθηματικό ταυτόχρονα (και σίγουρα αρκετά βαρύ και σκοτεινό), αξιοποιώντας γόνιμα μια ποικιλία επιρροών (η σκιά του μεγάλου Ρομπέρτο Μπολάνιο, για παράδειγμα, περνάει από τις σελίδες της συνάντησης του Χιλιάνου με την συγγραφέα). Το Great House ήταν υποψήφιο για το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου των ΗΠΑ τη χρονιά που μας πέρασε.
* Στα ελληνικά κυκλοφορεί το The History of Love (Η ιστορία του έρωτα, εκδόσεις Διόπτρα, 2006). Το σάιτ της Κράους: nicolekrauss.com.