Στο προηγούμενο φύλλο του Δρόμου αναφερόμασταν στην 5η επέτειο από τη λαϊκή εξέγερση στην Τυνησία. Και παραθέταμε τη σχετική ανακοίνωση του Κόμματος Εργατών, που πρωτοστάτησε στην εξέγερση του 2011 και στους αγώνες που ακολούθησαν – και γι’ αυτό στοχοποιήθηκε τόσο από την εξουσία όσο και από τους Τζιχαντιστές. Στην ανακοίνωση αυτή το Κόμμα Εργατών τόνιζε ότι «οι διαδοχικές νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις ακολουθούν τις ίδιες πολιτικές με το τυραννικό και διεφθαρμένο καθεστώς του Μπεν Άλι», και επεσήμαινε ότι «οι λαϊκές μάζες δεν θα εξακολουθήσουν να ανέχονται το γεγονός ότι αγνοούνται τα θεμελιώδη δικαιώματά τους». Μόλις λίγες μέρες πέρασαν για να επιβεβαιωθεί: από την περασμένη Κυριακή η Τυνησία βρίσκεται και πάλι σε αναβρασμό, με τη νεολαία (και ιδίως τους άνεργους πτυχιούχους) να έχει βγει στους δρόμους διεκδικώντας δουλειά και αξιοπρέπεια.

 

Ένας «τυχαίος» θάνατος αφορμή για μαχητικές διαδηλώσεις

Η σπίθα ήταν το θανατηφόρο ατύχημα ενός άνεργου πτυχιούχου, του 28χρονου Ριντά Γιαχιαούι, που είχε ανέβει μαζί με φίλους του σε ηλεκτρικό πυλώνα για να διαμαρτυρηθεί επειδή η κυβέρνηση δεν υλοποιούσε τις υποσχέσεις της για θέσεις εργασίας. Ο θάνατός του πυροδότησε διαμαρτυρίες που ξεκίνησαν την περασμένη Κυριακή στη γενέτειρά του, την πόλη Κασρίν, και σύντομα εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα. Χιλιάδες νέοι διαδήλωσαν με συνθήματα όπως «Δουλειές ή Νέα Επανάσταση» και «Δουλειά, Ελευθερία, Αξιοπρέπεια», και απάντησαν με οδοφράγματα και πετροπόλεμο στις απόπειρες της αστυνομίας να τους διαλύσει με δακρυγόνα και πυροβολισμούς στον αέρα. Είχε προηγηθεί η αποτυχημένη προσπάθεια της κυβέρνησης να κατευνάσει τα πνεύματα στο Κασρίν, απολύοντας τον διεφθαρμένο τοπικό αντινομάρχη και υποσχόμενη χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας…

 

Κατάληψη κυβερνείων και πυρπόληση αστυνομικών τμημάτων

Προχθές Πέμπτη η κατάσταση ήταν πλέον «εκτός ελέγχου». Στην πόλη Φεριάνα, κοντά στην Κασρίν, ένας αστυνομικός σκοτώθηκε όταν το περιπολικό του ανατράπηκε ενώ καταδίωκε διαδηλωτές. Σε πολλές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων φτωχογειτονιών της πρωτεύουσας Τύνιδας, οι νέοι κατέλαβαν κυβερνητικά κτίρια και πυρπόλησαν τρία αστυνομικά τμήματα. Η κυβέρνηση επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα. Μάταια, αφού χιλιάδες νέοι παρέμειναν στα οδοφράγματα, σε μπλόκα στους αυτοκινητόδρομους και γύρω από τα κατειλημμένα κυβερνητικά κτίρια, συνεχίζοντας τις συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής. Είναι άγνωστος ο συνολικός αριθμός των συλληφθέντων και των τραυματιών σε όλη τη χώρα – ενδεικτικά, στο νοσοκομείο της Κασρίν διακομίστηκαν μόνο την Πέμπτη 320 τραυματίες, εκ των οποίων 74 αστυνομικοί, σύμφωνα με ανακοίνωση του περιφερειακού διευθυντή Υγείας.

 

Η γενιά της εξέγερσης του 2011 ζητά δικαίωση

«Έχουμε βαρεθεί τις υποσχέσεις και την περιθωριοποίηση», δήλωνε την Παρασκευή το πρωί σε γαλλικά ΜΜΕ μια νεαρή διαδηλώτρια στην Κασρίν, προσθέτοντας: «Εμείς κάναμε την επανάσταση που έδιωξε τον Μπεν Άλι, και δεν θα το βουλώσουμε πλέον». Ο πρόεδρος της χώρας, θορυβημένος από τη διάρκεια και την ένταση των διαμαρτυριών, αποφάσισε να επισπεύσει την επιστροφή του από το Νταβός της Ελβετίας όπου είχε μεταβεί για να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ κατηγορούν ως υπεύθυνη για την «ακραία βία που στρέφεται ενάντια στη δημόσια περιουσία και την ατομική ιδιοκτησία» τη… σιωπηρή συνεργασία μεταξύ του Λαϊκού Μετώπου και των ισλαμιστών! Αλλά μια σειρά ανεξάρτητοι αναλυτές επισημαίνουν ότι ναι μεν στον ξεσηκωμό συμμετέχουν ενεργητικά οι νεολαίοι του Λαϊκού Μετώπου, όμως η έκτασή του οφείλεται στη μη εκπλήρωση των προσδοκιών της λαϊκής εξέγερσης του 2011, και όχι σε κάποια σκοτεινή συνωμοσία. «Το αυξανόμενο κύμα διαμαρτυρίας των νέων που ωθούνται στο περιθώριο είναι κάτι που δεν θα έπρεπε να εκπλήττει κανέναν, αφού οι κυβερνήσεις γύρισαν την πλάτη στα δίκαια αιτήματα της επανάστασης του 2011» τόνισε από την πλευρά του ο Χαμά Χαμαμί, ηγέτης του Κόμματος Εργατών και επικεφαλής του Λαϊκού Μετώπου.

 

Ερρίκος Φινάλης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!