Εμμένει στον ευρωπαϊκό σχεδιασμό για νέες, μόνιμες δομές στα νησιά του Β.Α. Αιγαίου η κυβέρνηση παρά την κάθετη αντίδραση των τοπικών κοινωνιών. Οι εικόνες από τη νέα δομή της Σάμου είναι αποκαλυπτικές. Η νέα αυτή «μεταναστευτική πόλη», που ήρθε να αντικαταστήσει το ΚΥΤ στο Βαθύ, αναπτύσσεται σε έκταση 154 στρεμμάτων, με ονομαστική χωρητικότητα 3.000 αιτούντων άσυλο, αλλά στην πραγματικότητα με εγκαταστάσεις πολλαπλάσιας χωρητικότητας. Η Ε.Ε. συνεχίζει να χρηματοδοτεί τη χώρα μας, ώστε να αποτελεί αποθήκη ανθρώπων και φράχτη των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, θυσιάζοντας την εθνική κυριαρχία και την κοινωνική συνοχή.
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Σάμο απουσίαζε εμφατικά η τοπική κοινωνία και οι εκπρόσωποί της. Παρόντες ήταν μόνο ο υπουργός και η κουστωδία του, η Beate Gminder της ευρωπαϊκής task force για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και ο εκπρόσωπος της Mytilineos, μιας από τις τέσσερις μεγάλες κατασκευαστικές που μοιράστηκαν την εργολαβία των νέων δομών. Με την κ. Gminder να επισημαίνει στην ομιλία της ότι θεωρεί «επείγον να σημειωθεί πρόοδος στο Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ» και τονίζοντας πως «προσβλέπει στο άνοιγμα και των άλλων κέντρων στα νησιά του Αιγαίου, στην Κω, τη Λέρο, τη Χίο και τη Λέσβο». Από την πλευρά τους οι Έλληνες κυβερνητικοί αρκέστηκαν στο να περιαυτολογούν για το έργο που έφεραν εις πέρας και να ευχαριστούν την Ε.Ε. για την χρηματοδότηση και την αλληλεγγύη.
Μετά τη Σάμο σειρά έχουν η Χίος και η Λέσβος, με τον κ. Μηταράκη να δηλώνει πως οι νέες «ευρωπαϊκές δομές» θα είναι εκεί έτοιμες έως το 2022. Η κυβέρνηση επιστρατεύει την τακτική του «διαίρει και βασίλευε» και πότε με απειλές πότε με υποσχέσεις προσπαθεί να κάμψει τις αντιστάσεις των κατοίκων, μέχρι στιγμής χωρίς αποτέλεσμα. Οι κάτοικοι στη Χίο δηλώνουν πως είναι σε επιφυλακή και οργανώνουν τις κινητοποιήσεις τους. Αλλά και στη Λέσβο, εν μέσω αντιπαραθέσεων των αυτοδιοικητικών παραγόντων του νησιού, της κυβέρνησης και εκπροσώπων της Ε.Ε., το Εργατικό Κέντρο του νησιού οργανώνει παλλεσβιακό συλλαλητήριο την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου με κεντρικό σύνθημα: «Ούτε στην Καράβα- ούτε στη Βάστρια-ούτε πουθενά, στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν θέλουν τα νησιά».
Κυβερνητική φαντασμαγορία κόντρα στη θέληση των πολιτών
Η κυβέρνηση επιμένει να θριαμβολογεί κι ας συνεχίζει να αναπαράγει με την πολιτική της τα ίδια αδιέξοδα στο μεταναστευτικό. Ο αρμόδιος υπουργός κ. Μηταράκης αυτοσυγχαίρεται για την αποσυμφόρηση των νησιών και τη φύλαξη των συνόρων, παρουσιάζοντας ως δικό του έργο τον περιορισμό των ροών λόγω της πανδημίας, μαγειρεύοντας τα νούμερα των αιτούντων άσυλο και παρουσιάζοντας ως νίκη της χώρας μας τις ελάχιστες μετεγκαταστάσεις προσφύγων σε χώρες της Ε.Ε. Σε αντίστοιχο μήκος κύματος και ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης. Σε δηλώσεις του κατά την επίσκεψη στη Σάμο ανέφερε: «Οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί κατά 90%, ουσιαστικά έχουμε συντρίψει τα κυκλώματα των διακινητών». Ενώ απαντώντας στις ανησυχίες των κατοίκων για το μέγεθος των δομών, ζήτησε να το δουν ως «δικλείδα ασφαλείας» σε περίπτωση που αυξηθούν οι ροές, περιγράφοντας έτσι και τον πραγματικό σχεδιασμό τους. Οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί δε φαίνεται πάντως να βρίσκουν σύμφωνους τους νησιώτες. Χαρακτηριστικά είναι τα ευρήματα πρόσφατης δημοσκόπησης της εταιρίας Rass, σύμφωνα με τα οποία το 78,7% των κατοίκων Χίου, Σάμου και Λέσβου απάντησε ότι «διαφωνεί ή μάλλον διαφωνεί» με τη δημιουργία νέων δομών και με τους νησιώτες να συνεχίζουν να θεωρούν το μεταναστευτικό ως το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα σε ποσοστό 44,2%.