Την Πέμπτη 30/9, κατά τις πρωινές ώρες, δυνάμεις της αστυνομίας στασίασαν και κατέλαβαν στρατηγικές θέσεις στην πρωτεύουσα Κίτο, μεταξύ των οποίων μία αεροπορική βάση, το αεροδρόμιο και το Κοινοβούλιο.

Η προβαλλόμενη αιτιολογία ήταν η ψήφιση ενός νόμου, την Τετάρτη, που μείωνε τα εργασιακά επιδόματά τους. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος του Εκουαδόρ, ο νόμος αφορούσε αναδιάρθρωση των επιδομάτων και όχι κατάργηση.
Ο πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα μετέβη αμέσως στη βάση για να μιλήσει μαζί τους. Εκεί του επιτέθηκαν με δακρυγόνα από πολύ κοντά και χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο της αστυνομίας, το οποίο απέκλεισαν οι στασιαστές αστυνομικοί. Η έξοδός του από το νοσοκομείο έγινε με παρέμβαση της προεδρικής φρουράς.
Ο στρατός, διά στόματος του αρχηγού του, στρατηγού Ε. Γκονζάλες, δήλωσε ότι θα υπερασπιστεί το σύνταγμα της χώρας και τον επικεφαλής της πρόεδρο Κορέα, δεν επενέβη, όμως, εναντίον των στασιαστών. Η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους, περικύκλωσαν το προεδρικό μέγαρο και αντιμετώπισαν τους στασιαστές αστυνομικούς, ενώ το ισχυρό κίνημα των ιθαγενών και πολλές πολιτικές οργανώσεις υπερασπίστηκαν τον Κορέα, υιοθετώντας την άποψη ότι επρόκειτο περί απόπειρας πραξικοπήματος. Το βράδυ της Πέμπτης τα πράγματα είχαν εξομαλυνθεί και ο Κορέα μίλησε μέσω της τηλεόρασης για το γεγονός.
Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (OAS), η Μπολιβαριανή Συμμαχία Lαών της Αμερικής Μας (ALBA) και η Ένωση Νοτιοαμερικανικών Κρατών (UNASUR) εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους, καταδίκασαν την απόπειρα και συγκάλεσαν συναντήσεις.
Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται τέτοιες απόπειρες εναντίον κρατών της ALBA. Έχουν προηγηθεί πραξικοπήματα στην Αϊτή και την Ονδούρα –με στήριξη των ΗΠΑ, καθώς και προ οκταετίας στη Βενεζουέλα, όπου η πραξικοπηματική προσπάθεια ακυρώθηκε από τη λαϊκή κινητοποίηση.

(Πηγές: France 24, BBC, Venezuelanalysis.com, Telesur)

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!