Κλείδωσε η νέα συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, στη Ν. Υόρκη, στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που θα λάβει χώρα από τις 22 έως τις 26 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για την έκτη συνάντηση των δύο ηγετών μέσα σε μόλις ένα χρόνο, απ’ όταν εγκαινιάστηκε ο νέος κύκλος προσέγγισης των δύο κρατών, κατ’ απαίτηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Στην ατζέντα της συζήτησης αναμένεται να είναι τα επόμενα βήματα του πολιτικού διαλόγου, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και η λεγόμενη θετική ατζέντα. Όλα δείχνουν πως παρά τις προκλήσεις της Άγκυρας (θαλάσσια πάρκα, Κάσος, Κυπριακό) οι συζητήσεις συνεχίζονται στις ΝΑΤΟϊκές ράγες των ήρεμων νερών, με την Τουρκία να κερδίζει πολύτιμο χρόνο νομιμοποίησης των τετελεσμένων της και την Ελλάδα να διολισθαίνει όλο και πιο κοντά στις τουρκικές θέσεις.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ παραδέχθηκε πως «δεν είχε αυταπάτες για τις δυσκολίες προσέγγισής μας με την Τουρκία», ενώ έκανε λόγο για «τουρκικό αναθεωρητισμό». Συνέχισε όμως πανηγυρίζοντας λίγο ως πολύ, για τα «ήρεμα νερά στο Αιγαίο» (η Κάσος κείται μακράν), για τους Τούρκους τουρίστες σε νησιά και Έβρο και τη συνεργασία στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, αποδεικνύοντας πως οι αυταπάτες συνεχίζουν να καθοδηγούν την πολιτική της χώρας στα ελληνοτουρκικά.

Το ερώτημα είναι αν πέρα από τα θέματα χαμηλής έντασης (ΜΟΕ και θετική ατζέντα) θα υπάρξουν βήματα στα μείζονα ζητήματα της διαπραγμάτευσης για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Από την Αθήνα φαίνεται να κρατάνε μικρό καλάθι, ενώ ο Έλληνας ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτης υπενθύμισε μετά την πρόσφατη συνάντηση του με τον ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, πως: «χτίζουμε βήμα-βήμα. Φροντίζουμε έτσι ώστε το πρώτο βήμα να είναι να πάμε σε ήρεμα νερά. Εάν ωριμάσουν οι συνθήκες, θα μπούμε και στα πιο σύνθετα ζητήματα, τα οποία θα μας διασφαλίσουν πιο μακρά ειρήνη».

Όσο εμείς «χτίζουμε βήμα-βήμα», η Τουρκία επιμένει να προωθεί όλη την ατζέντα των αναθεωρητικών διεκδικήσεών της σε όλα τα πεδία. Ένα εξ’ αυτών και το Κυπριακό, στο οποίο εντείνονται οι προσπάθειες νομιμοποίησης της κατοχής, αναγνώρισης της νομιμότητας του ψευδοκράτους και μεγαλύτερης τουρκοποίησης του νησιού. Την ίδια στιγμή, η Λευκωσία επιμένει (χωρίς ανταπόκριση) να υπάρξει επανέναρξη του διαλόγου, χωρίς να διαθέτει εναλλακτικό σχέδιο μπροστά στην αδιαλλαξία της Άγκυρας. Μάλιστα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο γ.γ. του οργανισμού, Αντ. Γκουτέρες, αναμένεται να έχει συναντήσεις τόσο με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει κάποια ορατή πρόοδος.

Δ.Γκ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!