Η ευλογιά αιγοπροβάτων αναδεικνύει και πάλι την αδιαφορία της πολιτείας. Του Κυριάκου Δογάνη

Δεν έφταναν τα όσα πυρά δέχονται το τελευταίο διάστημα ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος της χώρας, με τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, τη φορολόγηση των αγροτικών εισοδημάτων από το πρώτο ευρώ, τις περικοπές των αποζημιώσεων, τις βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές που εκτοξεύουν το κόστος παραγωγής, Η ευλογιά των αιγοπροβάτων χτύπησε τους κτηνοτρόφους και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με επίκεντρο την περιοχή των Δήμων Εχεδώρου-Δέλτα και με βάσιμες υποψίες των υπηρεσιών να έχει επεκταθεί στην περιοχή Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.
Είναι μία οξεία μεταδοτική ιογενής νόσος των προβάτων και αιγών που το ποσοστό θνησιμότητας κυμαίνεται μεταξύ 5% και 10%, αλλά μπορεί να φθάσει μέχρι 80%.
Επειδή ο αριθμός των θετικών στην ευλογιά εκμεταλλεύσεων αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς και δεδομένου ότι το στέλεχος του ιού που επιβεβαιώθηκε είναι πολύ επιθετικό, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, παρά τη δραματική έλλειψη κτηνιάτρων και λοιπού προσωπικού, τον περιορισμό των κινήσεων σε 60 το χρόνο έναντι των 120 που ήταν προ διετίας, έχουν σημάνει συναγερμό, λαμβάνοντας όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για να την περιορίσουν και να μειώσουν στο ελάχιστο τις καταστρεπτικές συνέπειες στο ζωικό κεφάλαιο και την οικονομία της χώρας μας.
Συγκεκριμένα, ορίζεται μία ζώνη προστασίας ακτίνας τριών χιλιομέτρων από την εστία της νόσου όπου όλα τα αιγοπρόβατα παραμένουν εντός της εγκατάστασης στους χώρους ενσταβλισμού τους εκτός εκείνων που πρόκειται να μεταφερθούν στο σφαγείο υπό επίσημο κτηνιατρικό έλεγχο για επείγουσα σφαγή και μία ζώνη επιτήρησης δέκα χιλιομέτρων από την εστία στην οποία τα ζώα μπορούν να βόσκουν εκτός και να σφάζονται μόνο σε σφαγείο που βρίσκεται μέσα στη ζώνη των δέκα χιλιομέτρων. Ήδη στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης περισσότερα από 1.000 αιγοπρόβατα έχουν θανατωθεί.

Αδιαφορία
Εκτός όμως του ιού που είναι απρόβλεπτος, μεταδίδεται ταχύτατα και μεταφέρεται με τον αέρα σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων, μεγαλύτερο πρόβλημα για τους κτηνοτρόφους είναι η πλήρης αδιαφορία από την πολιτεία για την κτηνοτροφία και τους κτηνοτρόφους. Ο προληπτικός εγκλεισμός των προβάτων λόγω της νόσου μέσα στις μονάδες εκτροφής που ισχύει, έχει αναγκάσει τους κτηνοτρόφους να εξαντλούν τα αποθέματα των ζωοτροφών που είχαν αγοράσει για τον χειμώνα.
Στην τελική, εάν τα ζώα γλιτώσουν από την ευλογιά, το χειμώνα σίγουρα θα ψοφήσουν από ασιτία!
Τα πράγματα, όμως, είναι ακόμη πιο τραγικά για όσους τα ζώα τους θανατώθηκαν. Οι αποζημιώσεις, που προβλέπονται από το νόμο, είναι όχι απλά μικρές αλλά τέτοιες που, όταν και αν πληρωθούν, δεν θα μπορέσουν να αναπληρώσουν ούτε το 1/3 του κοπαδιού τους. Ενδεικτικά αναφέρονται: για αμνούς και ερίφια ηλικίας μέχρι 3 μηνών η αποζημίωση ανέρχεται στο ποσό των 45 ευρώ, από 3 μηνών μέχρι 6 μηνών στα 55 ευρώ, από 6 μηνών μέχρι 3 ετών στα 100 ευρώ, από 3 ετών μέχρι 5 ετών 80 ευρώ και άνω των 5 ετών στα 60 ευρώ.
Με δεδομένο ότι τα ζώα αυτή την εποχή ήταν όλα σε κατάσταση εγκυμοσύνης και ότι εκτός από το πρόβατο χάθηκε και γαλακτοπαραγωγή και τα αρνιά που θα πωλούνταν το Πάσχα, οι αποζημιώσεις που δίνονται, αποτελούν ψίχουλα (όταν μάλιστα ένα καλό πρόβατο κοστίζει πάνω από 180 ευρώ). Υπηρετείται έτσι το σχέδιο τρόικας-κυβέρνησης για τον αφανισμό των μικρών και μεσαίων παραγωγών, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή.
Για να μη δημιουργείται πανικός, πρέπει να σημειωθεί ότι η ευλογιά δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, δηλαδή δεν έχει σχέση με τη Δημόσια Υγεία παρά μόνο με την υγεία του ζωικού κεφαλαίου και την οικονομία της χώρας, καθώς επίσης ότι όλα τα ζώα των θετικών εκτροφών καταστρέφονται και θάβονται εντός της εκτροφής.

Συσσωρευμένα προβλήματα
Τα ερωτηματικά που δημιουργούνται σχετικά με αυτόν τον εφιάλτη της ευλογιάς είναι πολλά, και τα ανέδειξε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ (αποτελούμενο από τη βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης Λ. Αμμανατίδου, τον επικεφαλής της παράταξης Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα – Μπορούμε να τους Σταματήσουμε της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γ. Θεοδωρόπουλο, και το Συντονιστή της Β΄ Νομαρχιακής Επιτροπής Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ και Γεωπόνο Χρ. Ρώσσιο) στον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας ΠΚΜ, Χρ. Γκουτενούδη.
Η βουλευτής αφού αναφέρθηκε στα συσσωρευμένα προβλήματα των κτηνοτρόφων, τις καθυστερήσεις στην καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης και των εξισωτικών αποζημιώσεων, καθώς και στις προβλέψεις της νέας ΚΓΠ (Κοινή Γεωργική Πολιτική) που απειλεί τόσο τις εκμεταλλεύσεις όσο και τους ίδιους, επικέντρωσε τον προβληματισμό σε θέματα σχετικά με το υψηλό κόστος που συνεπάγεται η έκδοση άδειας λειτουργίας σταβλικών εγκαταστάσεων, αλλά και των προβλημάτων που δημιουργούνται λόγω της ασαφούς νομοθεσίας και της διαφορετικής ερμηνείας των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και ζήτησε την άμεση επίλυσή τους.
Ο Γ. Θεοδωρόπουλος ανέδειξε τη δραματική έλλειψη προσωπικού σε κτηνιάτρους και λοιπό προσωπικό, σημειώνοντας την αναγκαιότητα να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις στις κτηνιατρικές υπηρεσίες όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων, όπως και οι ανάγκες των υπηρεσιών σε τεχνικό εξοπλισμό, καθώς και την αύξηση των εκτός έδρας αποζημιώσεων και οδοιπορικών.
Ο δε συντονιστής της Β΄ Νομαρχιακής ανέδειξε μεταξύ άλλων τον κίνδυνο που διατρέχουν οι αιγοπροβατοτρόφοι να μην μπορέσουν να αντικαταστήσουν ζώα που έχουν απολέσει εξαιτίας της καραντίνας, η οποία επιβάλλεται από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της ΠΚΜ για την αντιμετώπιση της ευλογιάς μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Τη συγκεκριμένη ημερομηνία (15/12) πρέπει να συμπληρώσουν και να στείλουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ τα ζώα που διαθέτουν, σύμφωνα με την κτηνιατρική βάση δεδομένων, και ζήτησε να βρεθεί λύση ώστε κάθε κτηνοτρόφος να συμπληρώσει το ζωικό κεφάλαιο ώστε να μη χαθούν οικονομικές ενισχύσεις.

* Ο Κυριάκος Δογάνης είναι γεωπόνος

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!