Η κυβέρνηση και τα αργυρώνητα επίσημα Μέσα Ενημέρωσης στήνουν ένα ακόμα επικοινωνιακό παιγνίδι με θέμα την τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος από 1/1/2024. Αφήνουν εκτός συζήτησης, αποκρύπτουν την ουσία των αλλαγών στην τιμολόγηση του ρεύματος και επικεντρώνονται στις δυνατότητες εναλλακτικών τιμολογίων που θα έχουν οι καταναλωτές με τα διαφορετικά χρώματα. Χρωματίζουν τα τιμολόγια για να κρύψουν την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική.

1 Οι νέες τιμολογήσεις δεν θα έχουν καμία μείωση, αντίθετα αυτό που θα δούμε είναι αυξήσεις ανάλογα με την πορεία των αγορών ενέργειας και των χρηματιστηριακών παιγνιδιών. Καταργούνται οι επιδοτήσεις από πλευράς κράτους που είχαν ως στόχο να κρατηθούν τα τιμολόγια σε σχετικά ανεκτά επίπεδα. Η απόφαση «ομπρέλα» είναι από την Ε.Ε. και η πρόθυμη κυβέρνηση την υλοποιεί άμεσα, για να εξυπηρετήσει τον «εθνικό σκοπό» των δημοσιονομικών πλεονασμάτων κατ’ εντολή των δανειστών και για να πετύχει το στόχο της «επενδυτικής βαθμίδας». Συνεπώς από 1/1/2024 ο καταναλωτής θα επιβαρύνεται με όλο το ποσό της τελικής τιμολόγησης ρεύματος, ανεξάρτητα του πως θα γίνεται και αν θα αντιπροσωπεύει πραγματικό κόστος για τους παραγωγούς / διανομείς ή θα έχει και πολλά στοιχεία χρηματιστηριακής «φούσκας».

Η άνοδος στην τιμή του ρεύματος, που θα πληρώνουν καταναλωτές και επιχειρήσεις, θα οδηγήσει σε νέα άνοδο του πληθωρισμού καθώς με το πρόσχημα του αυξημένου κόστους παραγωγής, λόγω ηλεκτρικής ενέργειας, κάποιοι θα προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις τιμών κυρίως σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης.

2 Η κυβέρνηση επαναφέρει «από το παράθυρο» με άλλη ονομασία την «ρήτρα αναπροσαρμογής» που είχε ξεσηκώσει αντιδράσεις. Τώρα θα ονομάζεται «Μηχανισμός Διακύμανσης» και θα παίζει ακριβώς τον ίδιο ρόλο, της αναπροσαρμογής των τιμών ανάλογα με τις συνθήκες αγορών και χρηματιστηρίων.

3 Η τελική τιμή που θα επιβαρυνθεί συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών μέσω του «πράσινου» τιμολογίου (βλέπετε παρακάτω) θα αποτελείται από δύο συνθετικά μέρη. Η «τελική τιμή», το πόσο θα πληρώνουμε την κιλοβατώρα ρεύματος θα είναι το άθροισμα της «βασικής τιμής προμήθειας» που θα την καθορίζει ο πάροχος ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική και τις επιδιώξεις και του «Μηχανισμού Διακύμανσης», που θα είναι η επιπλέον επιβάρυνση ανάλογα με τις εξελίξεις στις αγορές και τα χρηματιστήρια ενέργειας. Η «βασική τιμή» θα παραμένει σταθερή, για έξι μήνες κατ’ ελάχιστον, ενώ η «πάγια χρέωση» προμήθειας και οι εκπτώσεις επί της «βασικής τιμής» θα μπορούν να τροποποιούνται κάθε μήνα, με μια απλή ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του παρόχου και με ενημέρωσεις στον πρώτο λογαριασμό κατανάλωσης που θα ακολουθεί την τροποποίηση. Συνεπώς ο πάροχος θα έχει όλα τα εργαλεία στα χέρια του για να δελεάζει με προσφορές κόσμο να πάει στα τιμολόγιά του και ταυτόχρονα να διαμορφώνει την κερδοφορία του, αλλάζοντας όποτε θέλει και για όποιο ποσοστό τις όποιες εκπτώσεις / προσφορές.

4 Τα προαναφερθέντα στοιχεία όσον αφορά την ουσία του τρόπου τιμολόγησης είναι πολιτική της Ε.Ε., που αποφασίστηκε από την Κομισιόν και στηρίζεται στη λογική της λειτουργίας του κερδοσκοπικού – τζογαδόρικου μηχανισμού που ονομάζεται «Χρηματιστήριο Ενέργειας». Η τιμολόγηση δεν λαμβάνει υπόψη τα πραγματικά κόστη παραγωγής του ρεύματος αλλά τις διαμορφούμενες χρηματιστηριακά τιμές με τη θεωρητική υπόθεση ότι η κύρια παραγωγή ρεύματος γίνεται από φυσικό αέριο («γερμανικό» μοντέλο τιμολόγησης που επέβαλλαν οι χώρες του Βορρά). Αυτό συμβαίνει ανεξάρτητα αν πλέον σε χώρες όπως η Ελλάδα οι ονομαζόμενες «ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» (ΑΠΕ), που συγκριτικά έχουν πολύ χαμηλό κόστος, συμμετείχαν κατά 39% στην συνολική παραγωγή ρεύματος το 2022 και το ποσοστό αυξάνεται σημαντικά από χρόνο σε χρόνο. Η τιμολόγηση μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας είναι μία τεράστια πηγή πλούτου, ουσιαστικά από τον «αέρα», για τους κατόχους των μεγάλων επενδύσεων σε ΑΠΕ. Έτσι η τιμή του ρεύματος διαμορφώνεται στο 100% από τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις με τελικό αποτέλεσμα να αποβαίνει σε βάρος των καταναλωτών, που πληρώνουν τις αυξήσεις, και υπέρ των παραγωγών και διανομέων που εισπράττουν αυξημένα έσοδα χωρίς να έχουν το ανάλογο κόστος.

5 Ο καταναλωτής θα είναι «ελεύθερος»(!) να επιλέξει μεταξύ τεσσάρων διαφορετικών τιμολογίων που θα προσφέρουν όλοι οι πάροχοι και θα ονομάζονται με τα χρώματά τους: «πράσινο», «μπλε», «κίτρινο» και «πορτοκαλί». Όσοι δεν θα έχουν κάνει κάποια επιλογή μέχρι την 1/1/2024 θα ενταχθούν υποχρεωτικά στο «πράσινο» τιμολόγιο.

Το «πράσινο», μηνιαία μεταβαλλόμενο τιμολόγιο. Η τιμή αυτή θα μεταβάλλεται από μήνα σε μήνα ανάλογα με την πορεία του χρηματιστηρίου ενέργειας. Θα την ανακοινώνει ο κάθε πάροχος εντός του προηγούμενου μηνός και θα εφαρμόζεται για όλο το μήνα από την αρχή του επομένου. Εδώ ο καταναλωτής τιμολογείται σε μηνιαία βάση ανάλογα με την κερδοσκοπική πορεία των αγορών. Όταν οι αγορές θα πηγαίνουν ψηλά οι πάροχοι θα θησαυρίζουν σε βάρος του καταναλωτή. Όταν οι αγορές θα είναι χαμηλά ο καταναλωτής θα παίρνει μια ανάσα για να βρεθεί αργότερα με κομμένη την αναπνοή από την άνοδο των τιμών, εξ’ αιτίας οποιουδήποτε γεωπολιτικού, οικονομικού ή κερδοσκοπικού γεγονότος. Εδώ εκτιμάται ότι θα ενταχθούν περίπου 7 εκατ. καταναλωτές επί συνόλου 7,5 εκατ.

Το «μπλε», σταθερό τιμολόγιο. Θα έχει σταθερή τιμή ανά κιλοβατώρα (€/kWh), για όλη την περίοδο που ο καταναλωτής έχει σύμβαση με τον συγκεκριμένο πάροχο. Εάν στην περίοδο αυτή οι τιμές, λόγω χρηματιστηριακής πορείας, είναι αυξημένες κερδίζει τη διαφορά ο καταναλωτής, εφόσον η τιμολόγησή του είναι χαμηλότερη. Αυτό δεν σημαίνει ότι χάνει ο προμηθευτής που, όπως είπαμε, το πραγματικό κόστος παραγωγής του είναι διαφορετικό, χαμηλότερο από τη χρηματιστηριακή τιμή. Απλά χάνει τα επιπλέον υπερκέρδη. Εάν η τιμή της σύμβασης είναι υψηλότερη από την χρηματιστηριακά διαμορφούμενη χάνει ο καταναλωτής και φυσικά έχει υπερκέρδη ο προμηθευτής. Ενδεχόμενη απόφαση του καταναλωτή να αλλάξει συμβόλαιο θα σημαίνει, το πιο πιθανό, καταβολή κάποιας ποινικής ρήτρας στον προμηθευτή.

Το «κίτρινο», κυμαινόμενο τιμολόγιο. Θα ακολουθεί την πορεία των τιμών της χονδρικής αγοράς ρεύματος. Συνεπώς η τιμή θα είναι μεταβαλλόμενη ανάλογα με τις χρηματιστηριακές εξελίξεις και τις εκάστοτε επικρατούσες συνθήκες. Εδώ ο καταναλωτής αναλαμβάνει τον κίνδυνο που συνεπάγεται η στενή παρακολούθηση της τιμής της αγοράς.

Το «πορτοκαλί», δυναμικό τιμολόγιο. Μεταβάλλεται με βάση τις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας εντός της ημέρας. Προϋπόθεση για να ενταχθεί κάποιος καταναλωτής στο συγκεκριμένο τιμολόγιο είναι η ύπαρξη «ευφυούς» μετρητή, που σημαίνει ότι ελάχιστοι έχουν αυτή τη δυνατότητα. Με αυτό το τιμολόγιο ο καταναλωτής ακολουθεί πιστά την καθημερινή, εντός της ημέρας, διακύμανση της τιμής του ρεύματος.

6 Οι προαναφερθείσες μορφές τιμολόγησης δεν καταργούν τα πάγια τα οποία μετά την τεράστια αύξηση από τον παρελθόντα Μάιο παραμένουν ως έχουν… μέχρι την επόμενη αύξηση με οποιοδήποτε πρόσχημα, π.χ. με πιο κοντινό προσεχώς, τους νέους «ευφυείς» μετρητές. Υπενθυμίζουμε ότι από τον περασμένο Μάιο το πάγιο για μονοφασικό μετρητή από τα 4,41 ευρώ αυξήθηκε στα 37,6 ευρώ το χρόνο (αύξηση 752,6%!) και για τριφασικό μετρητή από τα 13,78 ευρώ έγινε 117,5 ευρώ το χρόνο (αύξηση 751,5%!).

7 Ούτε φυσικά καταργούνται οι «λοιπές χρεώσεις» που αφορούν την παραγωγή και διανομή του ηλεκτρικού ρεύματος (όχι τα δημοτικά τέλη) και αποτελούν επιδότηση προς διάφορες πλευρές. Αυτές οι «λοιπές χρεώσεις» θα δημιουργούν προσαύξηση στην τελική τιμή της τάξης του 60% και πλέον και θα την οδηγούν, με τα τρέχοντα δεδομένα, στο επίπεδο των 20 λεπτών ανά κιλοβατώρα.

8 Για να μπορεί να ανταπεξέλθει κάποιος καταναλωτής στον κυκεώνα αυτών των αλλαγών για να αποφασίσει ποιο τιμολόγιο θα ζητήσει πρέπει να πάει να κάνει ένα διδακτορικό ή έστω ένα μάστερ στη διαμόρφωση των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, έχοντας πάντοτε ένα πτυχίο και στη γεωπολιτική… Με αυτά τα εφόδια θα μπορεί να αποφασίζει για την επιλογή του χρώματος του τιμολογίου σε κάθε περίοδο! Η κυβέρνηση, μέχρι να αποκτήσουμε αυτές τις ειδικές γνώσεις, για να μας βοηθήσει προβλέπει να έχουμε την αναγκαία πληροφόρηση, με σκοπό τη σύγκριση της τιμολόγησης που έχουμε με όλα τα άλλα τιμολόγια ανά πάροχο. Για το σκοπό αυτό θα μας δίνουν το σύνδεσμο (με QR code) που θα παραπέμπει στον ιστότοπο (site) δημοσίευσης του Εργαλείου Σύγκρισης Τιμών της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.)

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!