Ο Γιώργος Μ., που συνελήφθη στη διαδήλωση της 15ης Δεκέμβρη, αποκαλύπτει τη σκευωρία των δυνάμεων καταστολής.
Συνέντευξη στην Ξένια Πηρούνια.
Κατά τη διάρκεια της μεγάλης απεργιακής διαδήλωσης της 15ης Δεκεμβρίου, η αστυνομία προέβη σε μια καλά οργανωμένη και μεγάλης κλίμακα επίθεση κατά των διαδηλωτών, χρησιμοποιώντας όλα τα… διαθέσιμα μέσα.
Μεταξύ των 8 συλληφθέντων εκείνης της μέρας είναι και ο Γιώργος Μ. που συμμετείχε στο μπλοκ της κίνησης Δικαίωμα, το οποίο δέχτηκε την απρόκλητη επίθεση της ομάδας ΔΙΑΣ στην οδό Γ’ Σεπτεμβρίου. Ο Γιώργος Μ. διώκεται με τον κουκουλονόμο (μετατρέπει τα πλημμελήματα σε κακουργήματα) και έχει αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Οι καταθέσεις των δύο αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ που τον συνέλαβαν είναι ενδεικτικές του πώς στήνονται τα κατηγορητήρια εναντίον των διαδηλωτών. Αν και οι φωτογραφίες από το σημείο της σύλληψης είναι απόλυτα ξεκάθαρες και δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, και οι δύο αστυνομικοί καταθέτουν με πανομοιότυπο τρόπο ότι ο Γιώργος Μ. φορούσε κουκούλα και χειρουργική μάσκα και ότι εκείνος τους επιτέθηκε. Επιπλέον, ο ένας εκ των δύο αστυνομικών στην κατάθεσή του αποκαλύπτει τις… σαφείς οδηγίες που πήραν από το κέντρο, αναφέροντας επί λέξει: «Λάβαμε σήμα από το κέντρο ασυρμάτου, από κοινού με άλλες ομάδες Δ, να διασπάσουμε την πορεία που εκείνη τη στιγμή εκινείτο στην οδό Γ’ Σεπτεμβρίου». Είναι προφανές το σήμα, όπως είναι προφανές και το ποιοι επιτέθηκαν σε ποιους.
Ο Γιώργος Μ. μίλησε στον Δρόμο για τη σύλληψή του, το κλίμα που αντιμετώπισε, αλλά και για τη μήνυση που θα καταθέσει εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι με ανύπαρκτα στοιχεία επιχείρησαν να στοιχειοθετήσουν ένα έωλο κατηγορητήριο.
Τι έγινε κατά τη σύλληψή σου και αργότερα; Πώς ήταν το κλίμα;
Με συνέλαβαν στην Γ’ Σεπτεμβρίου, μετά από επίθεση που έγινε στο μπλοκ της Κίνησης Δικαίωμα, όπου συμμετείχα. Η επίθεση έγινε από ομάδες ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ. Την ώρα της σύλληψης, όλη η περιοχή ήταν γεμάτη από αστυνομικούς. Κάποια στιγμή σε πλησίαζε κάποιος που είτε σε ειρωνευόταν, είτε σε έβριζε, είτε σε απειλούσε. Υπήρχαν άλλοι που το παίζανε καλοί με όσους είχαν συλληφθεί. Γενικά, αυτό που προσπαθούσαν να κάνουν, ήταν να μας εκφοβήσουν. Πάντως, αυτό που λένε ότι άμα πέσεις στα χέρια τους θα σε «σκίσουν», στην περίπτωσή μου δεν ίσχυσε. Μάλλον φέρθηκαν πιο μαλακά γιατί ήξεραν, τουλάχιστον για μένα, ότι έχουν λάθος που με πιάσανε. Βέβαια, δεν έλειψαν οι προσβολές και οι βρισιές.
Προσπάθησαν να σας εκφοβήσουν και με άλλους τρόπους;
Βεβαίως. Ένα άλλο περιστατικό είναι ότι προσπάθησαν να με βάλουν να σταθώ στους πέντε πόντους από μια κολώνα. Εκείνη τη στιγμή, ήμουν σίγουρος ότι θα με σπρώξουν ή θα με βαρέσουν από πίσω, ώστε να χτυπήσει το πρόσωπό μου στην κολώνα. Μετά ρώτησα το δικηγόρο μου γιατί το κάνουν αυτό και μου απάντησε ότι γίνεται από τη μεριά της αστυνομίας με το σκεπτικό να μη βλέπεις τι γίνεται γύρω σου. Εγώ αρνήθηκα να το κάνω και τότε οι τρεις αστυνομικοί που ήταν γύρω μου με απειλητικό ύφος μου είπαν «γύρνα και κλείσε τα μάτια σου».
Τι έγινε όταν σε πήγαν στη ΓΑΔΑ;
Στην αρχή μας είχαν βάλει όλους μαζί τους συλληφθέντες σε ένα δωματιάκι. Αρχικά, όλοι ήμασταν λίγο κουμπωμένοι μεταξύ μας. Οι αστυνομικοί στη Γενική Ασφάλεια φερόντουσαν, ας πούμε, πιο επαγγελματικά. Ήταν της γραμμής ότι πιάσαμε όσους πιάσαμε, θα τους κατηγορήσουμε για ό,τι μπορούμε και μετά από αυτό δεν υπάρχει λόγος για περισσότερο εκφοβισμό. Με τους υπόλοιπους συλληφθέντες ήμασταν την περισσότερη ώρα μαζί, με αποτέλεσμα από ένα σημείο κι έπειτα να γνωριστούμε. Η πρώτη συζήτηση που έγινε μεταξύ μας ήταν για ποιο πράγμα κατηγορείται ο καθένας. Μετά από λίγο άρχισε και η πλάκα μεταξύ μας. Διαβάζαμε τις κατηγορίες που μας είχαν απαγγείλλει και λέγαμε αν είναι δυνατόν να υπάρχει τόση γελοιότητα από την πλευρά της αστυνομίας. Να συμπληρώσω ότι στη ΓΑΔΑ μόνο κάποιοι ασφαλίτες προσπαθούσαν να μας εκφοβίσουν. Μας έσφιγγαν τις χειροπέδες, εξαπέλυαν απειλές κ.λπ.
Στην Ευελπίδων πώς ήταν τα πράγματα;
Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ο τρόπος που ο εισαγγελέας προσπαθούσε να μας «ψαρέψει». Δηλαδή, μας έλεγε διάφορα με τέτοιο τρόπο, ώστε να πούμε κάτι που μετά θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει εναντίον μας. Και το άλλο ήταν η αλληλεγγύη από συναγωνιστές, από φίλους και από άλλο κόσμο. Είναι κάτι που μέτρησε παρά πολύ για μένα. Ήμουν σίγουρος ότι θα έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους κι έτσι έγινε. Για να καταλάβεις, εμένα μου απήγγειλαν κατηγορίες με βάση τον κουκουλονόμο, πράγμα εντελώς ανυπόστατο.
Και με τη βοήθεια των συναγωνιστών από την Κίνηση Δικαίωμα βρέθηκαν φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι είμαι αθώος. Αυτό για μένα ήταν κάτι πολύ σημαντικό. Ήταν κάτι που έδωσε νόημα στις λέξεις συναγωνιστής και σύντροφος.
Σκέφτεσαι να κάνεις μήνυση κατά των αστυνομικών που σε συνέλαβαν για ψευδορκία;
Ναι, θα κάνω μήνυση. Γιατί κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει η τρομοκρατία κι ο εκφοβισμός ενάντια σε όσους βγαίνουν στο δρόμο για να αγωνιστούν.