Το πρότυπο Μουσείο Βάσως Κατράκη-Κέντρο Χαρακτικής Τέχνης στεγάζει μεν ατομικό έργο τέχνης αλλά με οικουμενική εμβέλεια, δε.

Χρειάστηκαν 20 χρόνια για να ολοκληρωθεί η κατασκευή του, σε χώρο 35 στρεμμάτων και σε ωφέλιμο εσωτερικό χώρο 1.000 τετραγωνικών μέτρων. Φαίνεται απίστευτο κι όμως είναι αληθινό, που είναι κι ένα μουσείο της ανοιχτής Αριστεράς – ιδεολογικά και αισθητικά. Φιλοξενεί παραπάνω από 400 έργα σε χαρακτικά ανάτυπα.
Αυτόνομα αισθητικά ζωγραφικά σχέδια, μήτρες χάραξης από ξύλο και πέτρα. Η μορφοπλαστική του σύνθεση-πρόταση είναι βασισμένη στη γονιμική σχέση της μοντέρνας τέχνης και της εννοιολογικής τέχνης, διευκολύνοντας τον επισκέπτη να την παρακολουθήσει ευανάγνωστα και συγκινησιακά. Τέλος, είναι ένα μουσείο που παράγει σύγχρονο πολιτισμό από τα σημεία οράσεως της ατομικής πρωτοβουλίας, συνεργαζόμενη δημιουργικά με την Αυτοδιοίκηση, στην οποία ανήκει η μεγάλη προίκα της δωρεάς των έργων της Βάσως. Το μουσείο αυτοδιοικείται από το δικό του ανεξάρτητο Διοικητικό Συμβούλιο. Τη δωρεά την εκτέλεσαν, πλουσιοπάροχα, κατ’ επιθυμία και εντολή της Βάσως, τα δυο παιδιά της Σπύρος και Μαριάννα Κατράκη.
Να μου επιτρέψετε ν’ αναφερθώ στους συντελεστές της ίδρυσης του μουσείου. Τη μουσειακή μελέτη την έκαναν η Έλενα και Άγκελα Γλύντζη. Την αρχιτεκτονική διανομή των αιθουσών την έκανε ο Γαβρίλος Μιχάλης με βοηθό του τον Σωτήρη Γερμανό. Συμμετείχαν στην ανάρτηση των έργων οι 3 φίλες, ζωγράφοι: η Φούλα Σακέλη, η Άννυ Κωστοπούλου και η χαρισματική κεραμίστρια Ελένη Βερναδάκη. Υπεύθυνος της μορφοπλαστικής πρότασης ήταν ο γράφων (τεχνοκριτικός κι αισθητικός τέχνης). Δήμαρχος στα εγκαίνια του Μουσείου το 2006 ήταν ο Νίκος Γαλάνης. (Κατέθεσα αυτό το σύντομο βιογραφικό του μουσείου για τη δεοντολογικά ηθική τάξη).

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!