Ο ΕΛΓΑ και οι αποζημιώσεις επικοινωνιακό εργαλείο της κυβέρνησης

του Νίκου Γεωργιάδη

 

Οι έντονες και άκαιρες βροχοπτώσεις στις 14-17 Ιουλίου, σε συνδυασμό με τις μεγάλες και απότομες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας, είχαν ως αποτέλεσμα να πληγούν σειρά καλλιεργειών σε όλη τη χώρα. Αμπέλια, βιομηχανική ντομάτα και πυρηνόκαρπα, ήταν οι κύριες καλλιέργειες που αντιμετωπίζουν σημαντικότατες απώλειες, με τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια να φτάνουν στα 80.000 χαμένα στρέμματα σε Πέλλα και Ημαθία, δηλαδή το ένα τέταρτο των συνολικών εκτάσεων του κάμπου της Κεντρικής Μακεδονίας.

Τόσο η αποπληξία των δέντρων, όσο και η μουμιοποίηση των καρπών σε ροδάκινα και νεκταρίνια, έχουν σαν αποτέλεσμα είτε σημαντική καρπόπτωση, ή αυξημένη υποβάθμιση των προϊόντων. Ο ΕΛΓΑ, όμως, δεν είναι διατεθειμένος να καλύψει αυτές τις καταστροφές. Χρησιμοποιεί σαν δικαιολογία ότι οι ζημιές δεν είναι άμεσο αποτέλεσμα των καιρικών φαινομένων και μάλιστα με ανακοίνωση του κάλεσε τους πληγέντες παραγωγούς να μην κάνουν άσκοπες δηλώσεις.

Από τη μεριά τους, η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο κρύβονται εσκεμμένα –όπως κάνουν διαχρονικά– πίσω από τον ασαφή και απαρχαιωμένο Κανονισμό Ασφάλισης της Φυτικής Παραγωγής και το Εγχειρίδιο Εκτιμητικής για τα ροδάκινα και δεν αναλαμβάνουν τις πραγματικές τους ευθύνες ώστε να προχωρήσουν στην αποζημίωση των παραγωγών. Αποζημίωση που δε θα καταβληθεί από τον προϋπολογισμό, αλλά από τα αποθεματικά του ΕΛΓΑ. Αποθεματικά τα οποία στηρίζονται στις ασφαλιστικές εισφορές των παραγωγών, αλλά προς το παρόν χρησιμοποιούνται μόνο για τα λογιστικά παιχνίδια της κυβέρνησης, προκειμένου να παρουσιάζει πλεονάσματα.

Οι επικεφαλής του Υπουργείου, αλλά και οι τοπικοί βουλευτές, πραγματοποίησαν τις γνωστές επικοινωνιακές συσκέψεις με τους αρμόδιους φορείς αλλά –ακολουθώντας την πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων– αρκέστηκαν στη σύσταση «αρμόδιας επιστημονικης επιτροπής», προκειμένου να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις και να περιορίσουν τις πρώτες αντιδράσεις των παραγωγών. Χαρακτηριστικό της αδιαφορίας τους είναι πως αγνοούν ακόμη και σήμερα τις ζημιές και απώλειες στον πρωτογενή τομέα, συνολικά σε όλη τη χώρα, από τις βροχοπτώσεις του συγκεκριμένου τετραημέρου.

Ειδικά σε μια περίοδο που η παραγωγή του ροδακίνου έχει πληγεί σημαντικά, κυρίως από το ρώσικο εμπάργκο (25% από το ξεκίνημά του), και ενώ φαίνονται οι «παράπλευρες» εμπορικές οδοί να κλείνουν και οι αδιάθετες ποσότητες να αυξάνονται, επηρεάζοντας και τις τοπικές κονσερβοβιομηχανίες, ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται ίδιος (και χειρότερος) των προηγούμενων, στη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων.

Με γενικόλογες αναφορές για «κάποια» αποζημίωση, σε άγνωστο χρόνο και με τις περσινές αποζημιώσεις από το χαλάζι να μην έχουν καταβληθεί, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τον ΕΛΓΑ σαν μέσο αποπροσανατολισμού, εκβιασμού και μαζέματος εκλογικής πελατείας στον αγροτικό κόσμο. Το μοτίβο είναι γνωστό. Αποζημιώσεις, νόμιμες και δίκαιες, στον αγροτόκοσμο δίνονται μόνο ως επικοινωνιακό τρικ σε προεκλογικές περιόδους.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!