Όργιο αδιαφάνειας στις μετατάξεις
Η διαθεσιμότητα, δηλαδή η απόλυση, μπορεί να έχει αποσυρθεί από τις πρώτες θέσεις της επικαιρότητας. Tα θύματά της όμως είναι δύσκολο να την ξεχάσουν, μια και τη νιώθουν στο πετσί τους. Γι’ αυτό το λόγο, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θ. Κοτσιφάκης, μαζί με αντιπροσωπεία των εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα, υλοποιώντας σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ κατέθεσαν τη Δευτέρα, 12/1/14, στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, μήνυση κατά των υπουργών Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της υπεξαίρεσης.
Αίτημά τους ήταν να επανέλθει η μισθοδοσία των 85 εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα, στους οποίους έχει γίνει παράνομη περικοπή μισθού από τις 22/03/2014, χωρίς, από την άλλη μεριά, να εκδοθεί ποτέ διαπιστωτική πράξη απόλυσης. Ουσιαστικά, οι μισθοί των εκπαιδευτικών «κόπηκαν», αφήνοντάς τους χωρίς πόρους, παράνομα και εντελώς αυθαίρετα. Αυθαιρεσία που δεν σταματά εδώ. Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ καταγγέλλει επίσης «τις αδιαφανείς διαδικασίες που υιοθετήθηκαν σε όλη τη διαδικασία των μετατάξεων από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση», με βάση τον Ν. 4172/13 άρθρ. 85 παρ. 11 και συνεχίστηκαν στην 209304/Ε1/22-12-2014 Υπουργική Απόφαση.
Όπως τονίζει η Ομοσπονδία (πρόσφατα γιόρτασε τα 90 χρόνια δράσης), «οι υποψήφιοι δήλωναν τα μόρια με υπεύθυνη δήλωσή τους και δεν έγινε κανένας έλεγχος από την υπηρεσία», ενώ το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει δημοσιοποιήσει, μέχρι σήμερα, τα μόρια των εκπαιδευτικών παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις της πολιτικής του ηγεσίας προς την ΟΛΜΕ. Ακόμη, τα κενά και τα πλεονάσματα προσδιορίστηκαν από μονοπρόσωπα όργανα: Διευθυντές Εκπαίδευσης, Περιφερειακούς Διευθυντές, υπουργό Παιδείας, ενώ οι μετατάξεις έγιναν από το γραφείο του υπουργού Παιδείας και όχι από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια όπως τα προηγούμενα χρόνια.
Το πελατειακό κράτος, οι συνεννοήσεις και οι «χάρες» είναι στην ημερήσια διάταξη, παρά τις εξαγγελίες των «μεταρρυθμιστών». Οι ίδιοι που έχτισαν αυτό το σύστημα, επιδιώκουν να «αξιολογήσουν» τους εκπαιδευτικούς. Φυσικά, η απεργία-αποχή του κλάδου από την υλοποίηση όλων των διαδικασιών για την αξιολόγηση και την αυτοαξιολόγηση, συνεχίζεται μαχητικά.