Τη δική της σφραγίδα βάζει στις εκλογές η ναρκο-μαφία

Της Νατάσας Ακριβάκη

 

Την Κυριακή περισσότεροι από 83 εκατομμύρια Μεξικανοί καλούνται να πάρουν μέρος στις λεγόμενες ενδιάμεσες εκλογές, μέσα σε μια ατμόσφαιρα απίστευτης βαρβαρότητας αλλά και μαζικών διαδηλώσεων κατά της διεξαγωγής τους. Είναι εντυπωσιακό ότι τα διεθνή και εγχώρια ΜΜΕ δεν αναφέρονται σ’ αυτές – ούτε, πολύ περισσότερο, στη βία που διαπερνά τη χώρα και καθιστά εντελώς διαβλητή την εκλογική διαδικασία.

 

Πολιτική στράτευση: κυριολεκτικά, ζήτημα ζωής και θανάτου

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας έχουν καταγραφεί επισήμως 20 ιδιαίτερα ειδεχθείς δολοφονίες σε ένα σύνολο 71 βίαιων επιθέσεων που αποδίδονται στο οργανωμένο έγκλημα της Μαφίας των ναρκωτικών, η οποία ελέγχει ολόκληρες περιοχές, κυρίως στο νότο της χώρας. Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται υποψήφιοι, ηγετικά στελέχη, απλά μέλη από διάφορα πολιτικά κόμματα. Η λίστα των δολοφονιών ξεκίνησε με τον αποκεφαλισμό της Αϊντέ Νάβα, 41 ετών, υποψήφιας του κεντροαριστερού Κόμματος Δημοκρατικής Επανάστασης (PRD) σε ένα μικρό χωριό στα βουνά του Γκερέρο. Το κεφάλι της βρέθηκε στις αρχές Μαρτίου σε ένα χωματόδρομο. Πλάι του υπήρχε ένα μήνυμα γραμμένο με κόκκινα γράμματα: «Αυτό θα συμβεί σε όλους τους γαμημένους πολιτικούς που δεν θα συμμορφωθούν». Το υπέγραφε μια από τις τοπικές συμμορίες εμπόρων ναρκωτικών…

Το μακρύ χέρι της ναρκοτρομοκρατίας (και της διαπλοκής της με το κράτος) έχει αγκαλιάσει την πολιτική εδώ και πολύ καιρό, όπως έδειξε σε όλο τον κόσμο η υπόθεση των 43 «εξαφανισμένων» σπουδαστών της Αγιοτζινάπα – οι οποίοι συνελήφθησαν από την αστυνομία ενώ πήγαιναν σε διαδήλωση και παραδόθηκαν σε μαφιόζους… «Εκτός από αυτές τις δολοφονίες, το γεγονός ότι ολόκληροι δήμοι, κυβερνήτες, στρατιωτικοί διοικητές συμπράττουν με το οργανωμένο έγκλημα, δείχνει ότι η δημοκρατία βρίσκεται σε κρίση. Έτσι δημιουργείται αυτό που ονομάζεται ναρκο-κράτος», λέει χαρακτηριστικά ο πολιτικός επιστήμονας Ντανιέλ Βάσκες.

 

Η προεκλογική «γεωγραφία»

Στις ενδιάμεσες εκλογές θα αναδειχθούν 500 ομοσπονδιακοί βουλευτές, 9 κυβερνήτες και 17 δήμαρχοι. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν τη νίκη στο Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα (PRI), αλλά με περιορισμένη διαφορά από το δεξιό Κόμμα Εθνικής Δράσης (ΡΑΝ). Θα είναι μια πικρή νίκη για τον πρόεδρο Ενρίκε Πένια Νιέτο, αφού η δημοφιλία του βρίσκεται στο χειρότερο σημείο κάτω από το βάρος των «μεταρρυθμίσεων» και της ακυρωμένης δημοκρατίας. Όσον αφορά την τρίτη θέση, το κεντροαριστερό Κόμμα Δημοκρατικής Επανάστασης (PRD) απειλείται σοβαρά από τη διάσπασή του, το πιο ριζοσπαστικό Κίνημα Εθνικής Αναγέννησης (ΜΟRENA) που ίδρυσε πριν από δύο χρόνια ο Αντρές Ομπραδόρ. Σε κάθε περίπτωση, μεγάλο τμήμα της μεξικανικής Αριστεράς και των κοινωνικών κινημάτων μποϊκοτάρουν αυτές τις εκλογές, θεωρώντας τες μια προσομοίωση δημοκρατίας και μέσο νομιμοποίησης του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος.

 

Μαζικό κίνημα κατά των εκλογών

Στις νότιες πολιτείες της Οαχάκα, της Τσιάπας και του Γκερέρο διάφορες λαϊκές οργανώσεις διαδηλώνουν κατά των εκλογών, τις οποίες θεωρούν απάτη, εκφράζοντας τη γενικευμένη δυσπιστία που διαπερνά την κοινωνία απέναντι στις Αρχές, στους θεσμούς και στο πολιτικό σύστημα. Στο κίνημα αυτό πρωτοστατούν οι οικογένειες των «εξαφανισμένων» σπουδαστών της Αγιοτζινάπα, που καλούν σε πανεθνικό μποϊκοτάζ των εκλογών με την πεποίθηση ότι «η ψήφος σε οποιονδήποτε πολιτικό είναι ψήφος στη διαφθορά και την ατιμωρησία».

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον βίας και τρομοκρατίας είναι πράγματι αδύνατο να διεξαχθούν ελεύθερες εκλογές. Ο τρόμος έχει κατακυριεύσει όχι μόνο τους υποψήφιους, που παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλο, αλλά όλους τους πολίτες. Υπάρχουν περιοχές όπου η κατάσταση είναι τέτοια ώστε ένα τόσο απλό πράγμα όσο μια προεκλογική δημοσκόπηση να μην μπορεί να γίνει δίχως την άδεια των μαφιόζων που ελέγχουν την περιοχή!

Από την άλλη πλευρά, οι επίσημες μεξικάνικες αρχές καλούν υποκριτικά το λαό «να προσέλθει στις κάλπες και να εξασκήσει το δημοκρατικό του δικαίωμα», διαβεβαιώνοντας ότι οι 1.148 παρατηρητές από τον ΟΗΕ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τον Οργανισμό των Αμερικανικών Κρατών θα διαφυλάξουν το αδιάβλητο των εκλογών. Μπορεί – αν έχουν πάρει το ΟΚ από όλους αυτούς που λυμαίνονται τη χώρα…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!