Την ώρα που στην Ανατολή αλλάζουν τα δεδομένα, ο δυτικός Τύπος αποσιωπά ή υποβαθμίζει τα γεγονότα αντιμετωπίζοντάς τα όπως οι χωριάτες «το κακό»! Τα επιτεύγματα, τα ρεύματα και οι αποφάσεις στον Παγκόσμιο Νότο, ξορκίζονται για να μην συμβούν και να μην διαδοθούν. Τα δυτικά ΜΜΕ δεν ενημερώσουν το κοινό για να μην το τρομάξουν με κάτι που εξελίσσεται δυναμικά. Γι’ αυτό, ο δυτικός πολίτης εκπλήσσεται συνεχώς βλέποντας τις αλλαγές που από ένα σημείο δεν μπορούν να κρυφτούν ή να μηδενιστούν όσο κι αν βάζει φίλτρα η άμεση και έμμεση παραπληροφόρηση. Και, δυστυχώς, αυτή η κατάσταση αφορά και τους Αριστερούς, απ’ όλο το φάσμα, που έχουν παρόμοια κωλύματα, άγνοια και εθελοτυφλία στην Ευρώπη.

Παραβλέποντας, απωθώντας και αντιπαθώντας ό,τι συμβαίνει εκτός Δύσης, έχει εμπεδωθεί η πλάνη ότι τίποτα πολύ σημαντικό δεν μπορεί να προέρχεται από τον «κάτω κόσμο». Η κουλτούρα της αποικιοκρατίας παραμένει δεσπόζουσα στη δυτική σκέψη έχοντας διαποτίσει και την Αριστερά, καθώς η «δυτική ανωτερότητα» δεν εκδηλώνεται μόνο με απροκάλυπτο και χυδαίο ρατσισμό από ακροδεξιούς εθνικιστές και φασίστες, εκδηλώνεται και με πιο μετριοπαθείς αντιλήψεις, «κεντρώες» και «κεντροαριστερές», που υποτιμούν την ανάγκη, την πρόθεση και τη δυνατότητα των μη Δυτικών, να απελευθερωθούν επιτέλους από την ξένη κυριαρχία και με τις δικές τους αξίες και τους δικούς τους τρόπους να επιλέξουν την πορεία τους, να οργανωθούν, να αυτονομηθούν, να εκσυγχρονιστούν και να προοδεύσουν.

Σήμερα, ο άλλος κόσμος συγκλίνει όλο και πιο συνειδητά και έμπρακτα ακολουθώντας το δρόμο της αυτοδιάθεσης και ανασυγκρότησης, μειώνοντας την ασφυκτική κηδεμονία των απογόνων των αποικιοκρατών που στο σύνολό τους, Ευρωπαϊκή Ένωση, Βρετανία, ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία και Ιαπωνία μαζί, δεν αποτελούν πάνω από το 15% της ανθρωπότητας!

Χωρίς επιστροφή

Η απορία και αμηχανία μπροστά στην πραγματικότητα δεν θα ήταν τόσο μεγάλη αν οι Δυτικοί είχαν συμμαζέψει την αλαζονεία και τον εφησυχασμό τους και αξιολογούσαν καλύτερα τις χειροπιαστές ενδείξεις αυτών που συντελούνται ερήμην τους. Γιατί τίποτα δεν έγινε με μαγικό ραβδάκι και τίποτα δεν έγινε κρυφά. Όλα τα κράτη και οι φορείς που ορθώνουν το ανάστημά τους απέναντι στη Δύση, ξεκίνησαν την ανοδική τους πορεία πριν από αρκετά χρόνια. Η Κίνα, η Ινδία, η Ινδονησία, το Βιετνάμ, Νότια Αφρική, η Βενεζουέλα και δεκάδες άλλες χώρες διαφοροποιούνται και αναπτύσσονται αυξάνοντας μεθοδικά το βαθμό αποδέσμευσής τους από τη Δύση εδώ και δεκαετίες, ιδίως από τα χρόνια που οι Δυτικοί επεκτείνονταν πανευτυχείς και θολωμένοι πάνω στα κατάλοιπα του Ανατολικού μπλοκ.

Οι BRICS, ο νέος «Δρόμος του Μεταξιού» (BRI), η Οργάνωση Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), η Ευρωασιατική Οικονομική Ένωση (EAEU) κ.ά. είναι πρόσφατα δημιουργήματα και αποτελούνται από κράτη που συγκεντρώνουν το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, των εδαφών και του φυσικού πλούτου του πλανήτη. Σε συντονισμό και συνεργασία με παλαιότερους οργανισμούς, όπως η Ένωση των Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) η οποία από αντικομμουνιστικό μέτωπο της δεκαετίας του 1960 διευρύνθηκε και εξελίχθηκε σε σημαντικό φορέα ειρήνης και ανάπτυξης στην περιοχή, η Αφρικανική Ένωση (African Union) και η Αραβική Ένωση (Arab League), αλλά και νεότερους φορείς που περιλαμβάνουν ακόμα και κράτη του Ειρηνικού προσκείμενα στο δυτικό μπλοκ όπως η Περιφερειακή Συνολική Οικονομική Συνεργασία (RCEP) κ.ά., διαμορφώνεται μια νέα πολιτική γεωγραφία που συρρικνώνει την εμβέλεια και τη δραστικότητα του Δυτικού μπλοκ που επί εκατοντάδες χρόνια διοικούσε και απομυζούσε την ανθρωπότητα.

Αυτή είναι μια εξέλιξη δίχως επιστροφή στη δυτική κανονικότητα, χωρίς, βέβαια, να σημαίνει αυτό ότι θα είναι χωρίς εμπόδια, τρικλοποδιές και πισωγυρίσματα. Η Δύση, σαλταρισμένη από τη συνειδητοποίηση της νέας πραγματικότητας, κάνει ό,τι μπορεί για να εμποδίσει την ολοκλήρωση αυτής της πελώριας στροφής. Δεν μπορεί να την αποτρέψει, μπορεί, όμως, να την καθυστερεί χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που διαθέτει. Πραξικοπήματα και ανατροπές κυβερνήσεων, στρατιωτικές επεμβάσεις και καταστροφές κρατών, εμφύλιοι πόλεμοι και υποκινήσεις ταραχών, γενοκτονίες και εθνοκαθάρσεις, εκβιασμοί και εξαγορές, αποκλεισμοί και κυρώσεις, τρομοκρατικές πράξεις, δολοφονίες, απαγωγές και βασανιστήρια, λογοκρισία και παραπληροφόρηση, ό,τι έχει στο οπλοστάσιό της η Δύση με τη μακρόχρονη εμπειρία αποικιοκρατίας και ιμπεριαλισμού, το χρησιμοποιεί για να μην χάσει την ηγεμονία της και να μην αφήσει την ανθρωπότητα να βγει από την υπανάπτυξη και την αθλιότητα στην οποία την έχει κρατήσει με αίμα, βούρδουλα και αλυσίδες.

Ήδη οι γεωπολιτικές πλάκες που μετακινούνται αδιάκοπα αλλάζουν τους συσχετισμούς δυνάμεων και αναδιαμορφώνουν το παγκόσμιο τοπίο με αυξανόμενη ταχύτητα. Πρόσφατη είναι η είδηση ότι και η Τουρκία, χώρα του ΝΑΤΟ με τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό της ατλαντικής συμμαχίας, σε πολύ στρατηγικό σημείο του κόσμου, με τμήματα στην Ασία και την Ευρώπη, με δεσμούς και μεγάλη επιρροή στην κεντρική Ασία, τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, 17η οικονομική δύναμη στον κόσμο σύμφωνα με την κατάταξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με πληθυσμό πάνω από 80 εκατομμύρια κατά βάση νεανικό, υπέβαλε αίτημα ένταξης στους BRICS! Κι αυτή η πολύ σημαντική είδηση υποβαθμίστηκε από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης. Αλλά και η Μαλαισία, σημαντικός εταίρος του ASEAN, έκανε το ίδιο, άλλη μία από τις 30 χώρες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στον οργανισμό και περιμένουν τις αποφάσεις που θα ληφθούν σχετικά με την ένταξη νέων μελών στη συνδιάσκεψη των BRICS που θα γίνει στις 22-24 Οκτωβρίου στη ρωσική πόλη Καζάν με τη συμμετοχή και των προέδρων της Κίνας και της Ρωσίας. Πρόκειται για μια συνδιάσκεψη που αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ

3-6 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Βλαδιβοστόκ της Ρωσίας η Ολομέλεια του East Economic Forum υπό τον τίτλο «Άπω Ανατολή 2030. Συνδυασμός δυνάμεων για τη δημιουργία νέων δυνατοτήτων», με οικοδεσπότη το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Άπω Ανατολής που έχει έδρα στην ακτή του Ειρηνικού.

Ο πρόεδρος Πούτιν τοποθέτησε μπροστά σε 4.200 σύνεδρους από 40 χώρες τους στόχους της Ρωσίας για το επόμενο διάστημα επισημαίνοντας τον πολύ σημαντικό ρόλο που παίζει η ανάπτυξη της Άπω Ανατολής για τη Ρωσία και τις χώρες που ανήκουν σ’ αυτό τον ευρύ χώρο.

«Βλέπουμε ότι επιχειρηματικοί δεσμοί, εμπορικοί δρόμοι επαναπροσδιορίζονται στην Άπω Ανατολή και τον Παγκόσμιο Νότο. Οι περιοχές μας στην Άπω Ανατολή προσφέρουν άμεση πρόσβαση στις αναπτυσσόμενες αγορές και μας επιτρέπουν να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που μερικές δυτικές ελίτ προσπαθούν να επιβάλλουν στον κόσμο.»

Ρητά δηλώθηκε ότι οι Ρώσοι δίνουν πολύ μεγάλο βάρος στην ολόπλευρη ανάπτυξη της δικής τους Άπω Ανατολής, που καταλαμβάνει περίπου το 40% των εδαφών τους και έχει μόνο 7,8 εκατομμύριο πληθυσμό, μετατρέποντας τη ρώσικη Ανατολή σε κέντρο επενδύσεων και εμπορίου για όλη την περιοχή της Άπω Ασίας και του Ειρηνικού, ενισχύοντας έτσι όλες τις οικονομίες των χωρών σ’ αυτή την πλευρά του κόσμου. Καθώς «αυξάνεται συνεχώς η ζήτηση για ορυκτές πρώτες ύλες τόσο από την εσωτερική αγορά όσο και από τις εξωτερικές, η Άπω Ανατολή διαθέτει σημαντικές δυνατότητες για αυξημένη γεωλογική αξιοποίηση, ιδίως για την εξαγωγή τιτάνιου, λιθίου και σπάνιων γαιών».

Στο Φόρουμ παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα πλάνα που η εφαρμογή τους έχει ξεκινήσει. Από τα κίνητρα για την προσέλκυση νέων στην Άπω Ανατολή και τη δημιουργία νέων ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων μέχρι την επέκταση των σιδηροδρομικών, αεροπορικών και οδικών δικτύων σε όλη την επικράτεια σε συνεργασία με άλλες χώρες για την καλύτερη διασύνδεσή τους. Ενδεικτικά, ανακοινώθηκε η κατασκευή ενός νέου μεγάλου λιμανιού βαθέων υδάτων στο Βλαδιβοστόκ από εταιρίες της Ρωσίας, της Κίνας και της Λευκορωσίας καθώς και η κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων τελευταίας τεχνολογίας στην Άπω Ανατολή.

Είναι φανερό ότι η Ρωσία έχει μεγάλα σχέδια για την ανάπτυξή της που δείχνουν όχι μόνο την ανταπόκριση στις ανάγκες της, αλλά και την επιρροή του κινέζικου μοντέλου και την πρόθεση για σύσφιγξη στενότερων σχέσεων με όλα τα κράτη της Άπω Ανατολής στη βάση όχι στρατιωτικών συνασπισμών, όπως κάνουν οι Αμερικάνοι, αλλά αμοιβαίου οφέλους με ειρηνικά μέσα.

Μέχρι πότε οι λαοί θα χτίζουν και οι αποικιοκράτες θα γκρεμίζουν; (Χαν Γιούνις, Γάζα, φωτό Hatem Khaled)

Φόρουμ Κίνας-Αφρικής

Ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Αφρικής είναι η Κίνα, κι αυτό επιτεύχθηκε σε τόσο μεγάλη κλίμακα -για πρώτη φορά στα τελευταία χίλια χρόνια- χωρίς στρατιωτικές επεμβάσεις, χωρίς ανατροπές κυβερνήσεων, χωρίς εκβιασμούς και κυρώσεις, μόνο με ειρηνικά μέσα, διαπραγματεύσεις, συμφωνίες και συνεργασίες με αμοιβαίο όφελος.

Παρακολουθώντας τις δηλώσεις και τοποθετήσεις δεκάδων Αφρικανών ηγετών που παραβρέθηκαν στο 9ο Φόρουμ Συνεργασίας Κίνας-Αφρικής (FOCAC, έτος ίδρυσης 2000) που συνήλθε στο Πεκίνο, μένει κανείς με την αίσθηση ότι η σχέση της Κίνας με την Αφρική στο σύνολό της (πήραν μέρος 53 από τις 54 χώρες της ηπείρου) αλλάζει τον κόσμο ολόκληρο. Κοινωνίες με άφθονες πρώτες ύλες και με πληθυσμό 2,8 δισεκατομμυρίων, εκ των οποίων εκατοντάδες εκατομμύρια νέοι, Αφρικανοί και Ασιάτες, με μεγάλη δίψα για πρόοδο και ευημερία, που δεν θέλουν πολέμους και έχουν καταλάβει ότι η κακοδαιμονία τους οφείλεται στην αποικιοκρατία, το δουλεμπόριο και τη λεηλασία που υπέστησαν επί αιώνες από τη Δύση, ενώνουν τις δυνάμεις τους με σύνεση και σχέδιο για να αναπτυχθούν, να ευημερήσουν, να μορφωθούν και να απολαύσουν τα αγαθά που διαθέτουν και τα αγαθά που παράγουν.

Η διαδικασία δεν είναι εύκολη ούτε σύντομη ούτε ανεμπόδιστη, αλλά τώρα ολόκληρη η ήπειρος έχει σύγκλιση, μπούσουλα, στήριξη και πίστη ότι θα τα καταφέρει. Με την καθολική συμμετοχή στο Φόρουμ Κίνας-Αφρικής, τις δημόσιες θέσεις των συνέδρων και το μακροσκελές περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος επιβεβαιώνεται ότι η συλλογική προσπάθεια αποδίδει και τα αποτελέσματά της δίνουν νέα ώθηση και επιταχύνουν την αναβάθμισή της. Σοκαρισμένοι, οι Δυτικοί χρησιμοποιούν τον προπαγανδιστικό μηχανισμό τους για να υποβαθμίσουν και να δυσφημίσουν το εγχείρημα και τους υποστηρικτές του, αλλά δεν πείθουν. Βέβαια, οι Δυτικοί έχουν εμφυτευμένα ερείσματα σε πολλές χώρες από τις οποίες είτε δεν αποχώρησαν ποτέ εξ ολοκλήρου είτε διατήρησαν μηχανισμούς ελέγχου, στρατιωτικούς, οικονομικούς και πολιτισμικούς, όπως οι Γάλλοι στην υποσαχάρια Αφρική κ.λπ. Όμως, η Αφρική μπορεί να μην έχει ηλεκτρικό ρεύμα στη μισή ήπειρο, αλλά έχει πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους (77%) κάτω από 35 ετών που πιέζουν για μεγάλες και ουσιαστικές αλλαγές και κανένα εμπόδιο δεν μπορεί να τους σταματήσει.

Αλλαγή δομών

Ο καθηγητής Alexis Habiyaremye, του Νοτιοαφρικανικού Κέντρου Έρευνας για τη Βιομηχανική Ανάπτυξη, δήλωσε ότι η Κίνα έγινε ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Αφρικής εξ αιτίας «των αποτελεσμάτων του αμοιβαίου οφέλους που προκύπτουν από το κινεζο-αφρικανικό εμπόριο, που είναι αντίθετο στο εκμεταλλευτικό εμπόριο με τους Δυτικούς εμπορικούς εταίρους που έχουν επιβάλλει μονοπώλια πάνω στις πλουτοπαραγωγικές πηγές με μυστικές στρατιωτικές συμφωνίες με τις πρώην αποικιοκρατικές δυνάμεις. Το εμπόριο ανάμεσα στις αφρικανικές χώρες και τη Δύση συνήθως δομείται στη βάση μονοπωλίων εξόρυξης που αποσκοπούν στο να κρατήσουν την Αφρική σε χαμηλό επίπεδο, ανίκανη να παράγει οτιδήποτε άλλο από ακατέργαστες πρώτες ύλες για τις δυτικές εταιρίες».

Αντίστοιχες ήταν και οι δηλώσεις του υιού Μαντέλα και πολλών άλλων Αφρικανών πολιτικών και δημοσιογράφων στο Πεκίνο.

Η Sena Voncujovi, αναλύτρια σχέσεων Αφρικής-Κίνας από την Γκάνα, είπε ότι «σήμερα, η πλειονότητα των συνεργασιών μας αφορά τη μεταποίηση. Αυτό βοηθάει την Αφρική να εκβιομηχανιστεί, βοηθάει τη γεωργία της Αφρικής να εκσυγχρονιστεί και βοηθάει την αφρικανική ήπειρο να ενσωματωθεί στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού».

Η Κίνα έχει συμμετάσχει σε σημαντικά έργα υποδομής, συμπεριλαμβανομένων «σιδηροδρόμων, αεροδρομίων, λιμανιών, γεφυρών και υποδομών τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών» σε όλη την Αφρική, δήλωσε ο Bhaso Ndzendze από το Πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ.

«Τα τελευταία 20 χρόνια «ένα στα πέντε έργα υποδομής στην Αφρική χρηματοδοτήθηκε από την Κίνα», ανέφεραν οι New York Times.

«Η Κίνα είναι απαράμιλλη ως οικονομικός εταίρος της ηπείρου», επισήμανε η Σολά Λαουάλ στο Al Jazeera.

Εκσυγχρονισμός

Η κινεζική ηγεσία ήταν καλά προετοιμασμένη. Υλοποιώντας αποφάσεις της πρόσφατης Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, προχώρησε σε εξαγγελίες νέων συγκεκριμένων μέτρων, ολοκληρωμένων σχεδίων και αναλυτικών προγραμμάτων για άμεση εφαρμογή, γεγονός που αντιμετωπίστηκε με μεγάλη ικανοποίηση από τους Αφρικανούς ηγέτες.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος Σι, μεταξύ άλλων, είπε: Ο εκσυγχρονισμός αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα όλων των χωρών. Όμως, η δυτική προσέγγισή του έχει προκαλέσει τεράστια δεινά στις αναπτυσσόμενες χώρες. Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα έθνη του Τρίτου Κόσμου, που εκπροσωπούνται από την Κίνα και τις αφρικανικές χώρες, έχουν επιτύχει την ανεξαρτησία και την ανάπτυξη το ένα μετά το άλλο και προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις ιστορικές αδικίες της διαδικασίας εκσυγχρονισμού.

Καθώς ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε την 75η επέτειο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την οικοδόμηση μιας μεγάλης σύγχρονης σοσιαλιστικής χώρας από κάθε άποψη και επιδιώκουμε την εθνική αναζωογόνηση μέσω μιας κινεζικής πορείας προς τον εκσυγχρονισμό.

Η Αφρική αφυπνίζεται πάλι και η ήπειρος βαδίζει με σταθερά βήματα προς τους στόχους εκσυγχρονισμού που καθορίζονται στην Ατζέντα 2063 της Αφρικανικής Ένωσης. Η κοινή επιδίωξη της Κίνας και της Αφρικής για εκσυγχρονισμό θα πυροδοτήσει ένα κύμα εκσυγχρονισμού στον Παγκόσμιο Νότο και θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην προσπάθειά μας για μια κοινότητα με κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα.

Ο απώτερος στόχος του εκσυγχρονισμού είναι η ελεύθερη και πλήρης ανάπτυξη των ανθρώπων. Η Κίνα θα συνεργαστεί δυναμικά με την Αφρική για να προωθήσει την κατάρτιση του προσωπικού, τη μείωση της φτώχειας και την απασχόληση, να ενισχύσει την αίσθηση του οφέλους, την ευτυχία και την ασφάλεια των ανθρώπων κατά τη διάρκεια του εκσυγχρονισμού και να διασφαλίσει ότι όλοι θα επωφεληθούν από τη διαδικασία. Η ισορροπημένη υλική και πνευματική πρόοδος είναι ένας υψηλός στόχος του εκσυγχρονισμού.

Θα πρέπει να προωθήσουμε από κοινού τον εκσυγχρονισμό που είναι φιλικός προς το περιβάλλον. Η πράσινη ανάπτυξη αποτελεί σήμα κατατεθέν του εκσυγχρονισμού στη νέα εποχή.

Θα πρέπει να προωθήσουμε από κοινού τον εκσυγχρονισμό που στηρίζεται στην ειρήνη και την ασφάλεια. Ο εκσυγχρονισμός δεν θα ήταν δυνατός χωρίς ένα ειρηνικό και σταθερό περιβάλλον για την ανάπτυξη.

Επίσης, ο πρόεδρος Σι εξήγγειλε συγκεκριμένες δράσεις στην Αφρική, όπως είναι η αποστολή 2.000 νοσηλευτών, η εφαρμογή 20 προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ελονοσίας στην Αφρική, η αποστολή 500 ειδικών για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, η προσφορά 60.000 εκπαιδευτικών προγραμμάτων κυρίως για γυναίκες και νέους, η εφαρμογή 30 προγραμμάτων καθαρής ενέργειας και η εγκατάσταση σταθμών πρόβλεψης, πρόληψης και αποκατάστασης φυσικών καταστροφών κ.λπ.

Για να εξασφαλιστεί δε η επιτυχής υλοποίηση των 10 πρωτοβουλιών εταιρικής σχέσης, η Κίνα θα παράσχει στην Αφρική 360 δισεκατομμύρια γιουάν (50,69 δισεκατομμύρια δολάρια) τα επόμενα τρία χρόνια. Επίσης, η Κίνα θα χορηγήσει αφορολόγητη μεταχείριση στο 100% των δασμών των προϊόντων από τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες. Η Κίνα θα ανοίξει εθελοντικά και μονομερώς την αγορά της ευρύτερα. Η κίνηση αυτή καθιστά την Κίνα την πρώτη μεγάλη αναπτυσσόμενη χώρα και την πρώτη μεγάλη οικονομία που κάνει ένα τέτοιο βήμα και θα βοηθήσει να μετατραπεί η μεγάλη αγορά της Κίνας σε μεγάλη ευκαιρία της Αφρικής. (Xinhua)

Κλείνοντας, ο πρόεδρος Σι τόνισε ότι «στην πορεία προς τον εκσυγχρονισμό, κανείς και καμία χώρα δεν πρέπει να μείνει πίσω. «Ας συσπειρώσουμε τους περισσότερους από 2,8 δισεκατομμύρια Κινέζους και Αφρικανούς σε μια ισχυρή δύναμη στην κοινή μας πορεία προς τον εκσυγχρονισμό, ας προωθήσουμε τον εκσυγχρονισμό του Παγκόσμιου Νότου με τον εκσυγχρονισμό Κίνας-Αφρικής και ας γράψουμε ένα νέο υπέροχο κεφάλαιο ανάπτυξης στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ας ενώσουμε τα χέρια μας για να δημιουργήσουμε ένα λαμπρό μέλλον ειρήνης, ασφάλειας, ευημερίας και προόδου για τον κόσμο μας».

Εγρήγορση

Παρ’ όλ’ αυτά τα αισιόδοξα, δεν πρέπει να αγνοούμε και τις επιφυλάξεις των συμπολιτών μας, γιατί όποιος έχει καεί απ’ το χυλό φυσάει και το γιαούρτι. Με όλα όσα έχει βιώσει η ανθρωπότητα, με τα πισωγυρίσματα, τις απογοητεύσεις και τα ξεπουλήματα σε πρώτο πλάνο, είναι φυσικό να υπάρχουν πολίτες που έχουν μια εύλογη ανησυχία για το πώς θα εξελιχτούν οι καταστάσεις, ακόμα κι αν οι μέχρι τώρα οι ενδείξεις κι αποδείξεις είναι ενθαρρυντικές. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ακυρώνουμε τις τάσεις και τα επιτεύγματα, μόνο από ανησυχία και απαισιοδοξία. Όσο θεμιτή κι αν είναι η αμφιβολία, η εποικοδομητική συμβολή μας είναι κρίσιμη για να μην εκτροχιαστούν οι προσπάθειες για ένα καλύτερο αύριο. Το μέλλον θέλει τους λαούς σε εγρήγορση.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!