Η απόφαση αυτή αφορά 3.273 στρέμματα αρχέγονου δάσους στις Σκουριές και 857 στρέμματα στον Κοκκινόλακκα, για την κατασκευή χώρου απόθεσης επικινδύνων αποβλήτων. Σύμφωνα με το νόμο και τον όρο 14 της απόφασης που αφορά τις εργασίες στις Σκουριές «προϋποθέτει την ύπαρξη Ειδικής Έγκρισης Επέμβασης του νόμου 998/79 (δασικού νόμου) και Έγκρισης Τεχνικής Μελέτης για όλα τα σχεδιαζόμενα υποέργα. Όπως όμως ισχυρίζονται οι επιτροπές των κατοίκων που παρακολουθούν στενά το θέμα, στη συγκεκριμένη Ορυκτών του ΥΠΕΚΑ επιτρέπει αποκλειστικά τις κάτωθι εργασίες: περίπτωση κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η Έγκριση Τεχνικής Μελέτης για το “υποέργο Σκουριές” (Απόφαση Δ8-Α/Φ.7,49,13/2809/349/10. Φεβρ.2012) που έχει δοθεί από την αρμόδια Διεύθυνση Μεταλλευτικών Βιομηχανικών. Διαμόρφωση της κύριας οδού πρόσβασης μεταλλείου Σκουριών (από το Χοντρό Δέντρο μέχρι τις Σκουριές) και κατασκευή ράμπας και φρέατος υπόγειου μεταλλείου Σκουριές».
Καμία άλλη εργασία κατασκευής / εγκατάστασης / λειτουργίας δεν επιτρέπεται να γίνει στις Σκουριές. Επιπλέον, για να εγκριθούν αυτές οι τεχνικές μελέτες προϋποτίθεται η ύπαρξη εγκεκριμένου Επενδυτικού Σχεδίου που επίσης δεν υπάρχει.
Έντονη αντίδραση από ΣΥΡΙΖΑ
Άμεση ήταν η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στην εντολή του ΥΠΕΚΑ. Σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι η κυβέρνηση «υπό την πίεση της εταιρείας και πιθανότατα άλλων εξωτερικών παραγόντων παραβλέπει και παρακάμπτει τις νόμιμες διαδικασίες, καθώς δεν υπάρχουν οι προαπαιτούμενες εγκρίσεις (Ειδική Έγκριση Επέμβασης και Έγκριση Τεχνικής Μελέτης)». Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την «αυθαιρεσία», όπως χαρακτηρίζει την πράξη και δηλώνει ότι « θα συμβάλλει στην αντιστροφή των καταστροφών που επιχειρούνται σήμερα στη Χαλκιδική και σε άλλες περιοχές της χώρας που έχουν στοχεύσει οι πολυεθνικές των εξορύξεων».
Διάψευση από το ΥΠΕΚΑ
«Μετά την έκδοση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) δεν υφίσταται κανένα περιθώριο διαφοροποίησης (αύξησης, μείωσης, μετατόπισης) των εκτάσεων επέμβασης του έργου, ούτε με τις Τεχνικές Μελέτες, ούτε με προσαρτήματα, ούτε με πιθανές μεταγενέστερες συμπληρώσεις-τροποποιήσεις, τόσο αυτών όσο και των βασικών κεφαλαίων της Τεχνικής Μελέτης».
Αυτό αναφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), σε ανακοίνωση, με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τη δραστηριότητα της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός, στη Χαλκιδική. Το ΥΠΕΚΑ αναφέρει, ακόμη, ότι δεν απέστειλε κανένα έγγραφο πουθενά και μάλιστα επείγοντος χαρακτήρα στις 10 Οκτωβρίου 2012, για το θέμα και ότι σε προηγούμενα έγγραφα που απευθύνονταν προς τη Γενική Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, ύστερα από αίτημά της, τονίζεται ότι: «Σύμφωνα με την κείμενη Περιβαλλοντική και Μεταλλευτική Νομοθεσία και Νομολογία, επιβάλλεται όλες οι αδειοδοτικές και εγκριτικές πράξεις ενός μεταλλείου να συμφωνούν με το περιεχόμενο τής Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΚΥΑ 201745/26-7-2011)».
Και οι διευκρινίσεις…
Το έγγραφο από το ΥΠΕΚΑ έφτασε στο τοπικό δασαρχείο στις 4/10, με εντολή έκδοσης αδειών υλοτομείας στην περιοχή, περιλαμβάνοντας όμως και το χώρο των εργασιών. Επί της ουσίας, δηλαδή, το ΥΠΕΚΑ πιέζει έμμεσα το δασαρχείο να επιτρέψει τις εργασίες στην περιοχή και παρεμβαίνει στο έργο του. Οι κάτοικοι ήδη βρίσκονται από την πλευρά τους σε θέση μάχης και ετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις, με την επόμενη εβδομάδα να προβλέπονται εξελίξεις.