Σε ηλικία 78 χρονών, κι αφού πέρασε σχεδόν μισό αιώνα φυλακισμένος (από τον οποίο 30 χρόνια σε απόλυτη απομόνωση!), ο Ράσελ Μαρούν Σόατζ αφέθηκε ελεύθερος από την αμερικανική «δικαιοσύνη». Αφέθηκε ελεύθερος λίγο πριν πεθάνει, αφού πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου σε τελικό στάδιο. Άλλοι σύντροφοί του ήδη πέθαναν στη φυλακή, και πολλοί παραμένουν φυλακισμένοι επί δεκαετίες*. Ο πρώην Μαύρος Πάνθηρας και μετέπειτα μέλος του Μαύρου Απελευθερωτικού Στρατού βγήκε από τη φυλακή σωματικό ράκος, αλλά με το κεφάλι ψηλά: η άρνησή του να δηλώσει «μετανιωμένος», και η επιμονή του να τοποθετείται μέχρι τέλους στο πλευρό όσων εξεγείρονται ενάντια στην αδικία, ήταν ακριβώς η αιτία που κυριολεκτικά θάφτηκε επί τρεις δεκαετίες σε μια τρύπα των φυλακών υψίστης ασφαλείας της Πενσιλβάνια. Και ο λόγος για τον οποίο κέρδισε το προσωνύμιο «ο Αλύγιστος».

Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν βγήκε από την απομόνωση, το σκεβρωμένο σώμα του επί μήνες δεν μπορούσε να βαδίσει κανονικά, ούτε να ανέβει δύο σκαλιά… Χαρακτηριστικό επίσης της ακραίας εκδικητικότητας της «Χώρας της Ελευθερίας» είναι το γεγονός ότι, αφότου διαγνώστηκε με καρκίνο, οι δεσμώτες του για χρόνια δεν επέτρεπαν να εγχειριστεί – με αποτέλεσμα όταν τελικά μεταφέρθηκε σε δημόσιο νοσοκομείο να διαγνωστεί ότι οι μεταστάσεις είναι τόσες που δεν αντιμετωπίζονται… Τέλος, κι αφού οι γιατροί διαβεβαίωσαν ότι ο ασθενής πάσχει από καρκίνο σε τελικό στάδιο, επί μήνες η αρμόδια δικαστής Κάι Σκοτ αρνούνταν να τον απελευθερώσει, χαρακτηρίζοντάς τον «επικίνδυνο για την ασφάλεια της κοινότητας»!

Λέει ο Μουμία Αμπού Τζαμάλ, επίσης πρώην Μαύρος Πάνθηρας και φυλακισμένος επί δεκαετίες έπειτα από δικαστική σκευωρία, σε ηχογραφημένο μήνυμά του αυτής της εβδομάδας: «Μετά από 49 χρόνια στη φυλακή, και όντας ασθενής από καρκίνο σε τελικό στάδιο, ο μαύρος εθνικιστής επαναστάτης ηγέτης Ράσελ Μαρούν Σόατζ βρίσκεται με την οικογένειά του, και παλεύει να διατηρήσει τη δύναμή του. Ο Μαρούν, μέλος του Συμβουλίου Μαύρης Ενότητας, των Μαύρων Πανθήρων και του Μαύρου Απελευθερωτικού Στρατού, πέρασε 30 χρόνια στην “τρύπα”, από την οποία τον έβγαλαν μόνο αφότου ο Χουάν Μέντεζ, εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για θέματα παραβίασης του διεθνούς δικαίου, γνωμάτευσε ότι παρατεταμένες περίοδοι απομόνωσης συνιστούν βασανιστήριο. Ο Μαρούν δίδαξε τη μαύρη ιστορία και την ιστορία του κινήματος σε γενιές ολόκληρες ανθρώπων. Από το φυλακισμένο έθνος, σας μιλά ο Μουμία Αμπού Τζαμάλ»…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!