Μια φράση που όλοι αναγνωρίζουν. Είναι γραμμένη σε κάθε σύγχρονο ή λιγότερο σύγχρονο προϊόν της ανεπτυγμένης Ευρώπης και Αμερικής.

Είναι πραγματικότητα ότι κάθε συσκευή που χρησιμοποιούμε ή κάθε ρούχο ή κάθε παπούτσι που φοράμε φτιάχνετε σε κάποιο εργοστάσιο της Κίνας ή μιας άλλης φτωχής χώρας της Ασίας ή της Λατινικής Αμερικής. Είναι, επίσης, πραγματικότητα ότι όλα αυτά τα εργοστάσια δίνουν μισθούς των 5-10 δολαρίων το μήνα. Όχι για να είναι αυτά τα προϊόντα πιο φθηνά στον τελικό καταναλωτή, όπως λένε αρκετοί, αλλά για να μεγιστοποιήσουν την κερδοφορία των μεγάλων εταιριών που τα πουλάνε.
Αυτά, μάλλον, στην καλή εκδοχή των πραγμάτων που δεν συμπεριλαμβάνουμε την παιδική εργασία και τα εργατικά ατυχήματα. Για παράδειγμα στην αρχή του καλοκαιριού 11 εργάτες πέθαναν φτιάχνοντας iPhone και iPod στην Κίνα. Ποια ήταν η απάντηση του Steve Jobs, ιδιοκτήτη της Apple για τις συνθήκες εργασίας; «Για εργοστάσιο, είναι πολύ καλές».
Πρόσφατα, στην Αμερική, έχει ξεκινήσει μια καμπάνια, κυρίως από φοιτητές αλλά και νέους ανθρώπους, ενάντια σε αυτές τις πολυεθνικές. Ονομάζεται «Πανεπιστήμια χωρίς κάτεργα». Ξεκινάνε, λοιπόν, μια περιοδεία ενημέρωσης από τη δυτική ώς την Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ, περνώντας από 25 μεγάλα πανεπιστήμια, με σκοπό την ενημέρωση και την κινητοποίηση των νέων ανθρώπων. Ήδη μετρούν την πρώτη επιτυχία, το γνωστό Πανεπιστήμιο Κορνέλ και το Πανεπιστήμιο του Γουϊσκόνσιν-Μάντισον θα διακόψουν τα συμβόλαια τους με τη Nike, που τους παρείχε αθλητικά προϊόντα, με αφορμή τις συνθήκες εργασίας αλλά και τις οφειλές προς τους εργαζόμενους αξίας 2,2 εκατομμυρίων δολαρίων σε εργοστάσιά της στην Ονδούρας.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!