Παραγωγική αναδιάρθρωση με 236 απολύσεις από τη γαλλική Lafarge. Του Γιώργου Κατερίνη

Λίγους μήνες μετά το ραντεβού του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους 13 πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, άλλη μια από αυτές αποφάσισε να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση της παραγωγής της, κλείνοντας το ένα από τα τρία εργοστάσιά της. Πρόκειται για το γαλλικό Όμιλο Lafarge, στον οποίο ανήκει μια από τις δύο μεγαλύτερες τσιμεντοβιομηχανίες στη χώρα μας: η ΑΓΕΤ Ηρακλής. Η γαλλική πολυεθνική σε μια συμβολική συνεδρίαση του Δ.Σ. της στις 25 Μαρτίου, ανακοίνωσε την άμεση διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου στη Χαλκίδα και την παράλληλη αύξηση της παραγωγικότητας των άλλων δύο μονάδων της στο Μηλάκι και τον Βόλο κατά 30%.
«Το παιχνίδι έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια», καταγγέλλει στον Δρόμο ο Παναγιώτης Τραγαλιάς, γραμματέας του Σωματείου των εργαζομένων στο εργοστάσιο. Από τον Μάιο του 2011 η δραστηριότητα της μονάδας συρρικνώνεται σταδιακά. Τον Οκτώβριο του 2011 η λειτουργία πέρασε σε μια βάρδια και στην ουσία είχε σταματήσει η παραγωγή. Όπως λένε οι εργαζόμενοι, το τσιμέντο ερχόταν έτοιμο από τα άλλα δύο εργοστάσια και οι εγκαταστάσεις στη Χαλκίδα λειτουργούσαν με ωράριο… Δημοσίου, όταν στα 5 χιλιόμετρα λειτουργεί ο ανταγωνιστής.
«Άρα, αλλού στόχευε η ιδιοκτησία: στην αλλαγή αντικειμένου», λέει ο Π. Τραγαλιάς. Η γαλλική πολυεθνική είχε ζητήσει από τις περιφερειακές Αρχές σειρά αδειών για διάφορες άλλες δραστηριότητες, είτε αυτές αφορούν στερεά απόβλητα (RDF) είτε εκμετάλλευση των λιμενικών της εγκαταστάσεων.
Όλες αυτές οι αιτήσεις απορρίφθηκαν, αφού δεν υπήρχε διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Στην ουσία, όλο αυτό το διάστημα η λειτουργία του εργοστασίου χρησιμοποιούνταν για το «εμπόριο ρύπων», προνόμιο που απολαμβάνουν τα τσιμεντάδικα διεθνώς, μαζί με ελάχιστες άλλες εταιρίες στον κόσμο.
Οι εργαζόμενοι εκλαμβάνουν ως εκβιασμό με πολλούς αποδέκτες τη στάση αυτή της ΑΓΕΤ. Ένας από τους στόχους είναι και η εκδικητική στάση απέναντι στους εργαζόμενους και το σωματείο που δεν έχει αποδεχτεί τις περικοπές μισθών που επέβαλε τον Μάιο του 2012 η εργοδοσία, έχοντας προσφύγει στη Δικαιοσύνη.
Το σωματείο ανακοίνωσε από την πρώτη στιγμή ότι δεν δέχεται τη διαδικασία της διαβούλευσης, την οποία ξεκινά η διοίκηση για τις απολύσεις. «Το Δ.Σ του σωματείου μας δεν πρόκειται να “παίξει” το ρόλο του δήμιου, διαβουλευόμενο απολύσεις συναδέλφων και κλείσιμο του εργοστασίου», γράφει η ανακοίνωση του σωματείου και αυτή ήταν και η εισήγηση στην έκτακτη γενική συνέλευση που συγκλήθηκε την Πέμπτη.

Σοβαρό πλήγμα
Το κλείσιμο της μονάδας της ΑΓΕΤ στη Χαλκίδα, η οποία μέχρι την εξαγορά της από το γαλλικό όμιλο απασχολούσε 1.200 εργαζόμενους, αποτελεί σοβαρό πλήγμα με ευρύτερες συνέπειες στην περιοχή. Ήδη το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς εκφράζει τη συμπαράστασή του προς τους εργαζόμενους και αποφάσισε να παρέμβει προς την εταιρία, ζητώντας να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της.
Οι εργαζόμενοι ζητούν, αν επιμείνει η εταιρία στην πρόθεση διακοπής της μονάδας, να της αφαιρεθούν όλες οι άδειες που κατέχει, όπως η άδεια λειτουργίας λατομείου, η χρήση των λιμενικών εγκαταστάσεων κ.λπ. Μιλούν για αποικιοκρατική νοοτροπία των Γάλλων και για περίεργες κινήσεις διαφόρων επιχειρήσεων γαλλικών συμφερόντων στην Ελλάδα, όπως η Carrefour και η Credit Agricole, αλλά και η Michelin, όπως γράφτηκε σε πρόσφατα δημοσιεύματα.

 

Κέρδη και ζημίες

Για να αντιληφθούμε πώς οι πολυεθνικές ζυγίζουν τα κέρδη και τις ζημίες των επιχειρήσεων, αρκεί να αναφέρουμε μερικά νούμερα που περιέχονται στα δημοσιευμένα στοιχεία της ΑΓΕΤ: Οι ζημιές προ φόρων το 2012 ανήλθαν σε 49,26 εκατ. ευρώ. Από την αναδιάρθρωση που ανακοίνωσε θα επιβαρυνθεί με 57 εκατ. ευρώ το 2013 λόγω «απομείωσης παγίων περιουσιακών στοιχείων και ανταλλακτικών, του κόστους αποζημιώσεων προσωπικού και του κόστους φυσικών αποκαταστάσεων στη μονάδα Χαλκίδας». Δηλαδή, το κλείσιμο της μονάδας στη Χαλκίδα θα φέρει φέτος περισσότερες από τις περυσινές ζημίες. Όμως όπως ανακοινώνει η εταιρία, αναμένεται να «επιδράσει θετικά» κατά 18 εκατ. ευρώ ανά έτος στα επόμενα χρόνια (μετά το 2013).
Έχει σημασία να τονίσουμε ότι οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται από το Δ.Σ. της εταιρίας και τα διευθυντικά στελέχη τα οποία έλαβαν ως αμοιβές κατά το 2012 συνολικά 3,64 εκατ. ευρώ.
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!