Η κατάσταση με τις ανατιμήσεις επιδεινώνεται ραγδαία. Τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας καθημερινά αποδεικνύουν ότι βρισκόμαστε σε περίοδο συνεχών ανατιμήσεων. Με αφορμή τις αυξήσεις στα τιμολόγια ενέργειας και πρώτων υλών έχει ξεκινήσει ένα τσουνάμι ανατιμήσεων στα πάντα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) τον Αύγουστο 2021 ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 1,9%. Από την ανάλυση όμως των στοιχείων η κατάσταση αποδεικνύεται πολύ χειρότερη για τα λαϊκά εισοδήματα. Στα βασικά-αναγκαία για την επιβίωση αγαθά οι αυξήσεις ήταν 3% στα είδη διατροφής, 4,4% στη στέγαση, 6,7% στις μεταφορές. Οι σημαντικότερες αυξήσεις άνω του 10% σημειώνονται στο φυσικό αέριο 91,0%, πετρέλαιο θέρμανσης 28,9%, νωπά λαχανικά 21,5%, άλλα έλαια πλην ελαιολάδου 17,6%, αρνιά και κατσίκια 12,2% και ακολουθούν όλα τα άλλα βασικά είδη. Ενδεικτικά το ελαιόλαδο 7,1% και τα νωπά ψάρια 8,0%.
Για το Σεπτέμβριο αναμένονται οι προαναγγελθείσες δραματικές αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος. Επίσης σε μια σειρά είδη πρώτης ανάγκης όπως ζυμαρικά, λευκά τυριά, καφέ κ.λπ. αναμένονται αυξήσεις που θα ξεπεράσουν το 10%, ανεξάρτητα αν θα γίνουν σε μία ή περισσότερες φάσεις.
(Περισσότερα για το θέμα των ανατιμήσεων δείτε στο προηγούμενο φύλλο του Δρόμου το άρθρο «Ανατιμήσεις και κυβερνητικά ημίμετρα»).
Έλεγχος ενημέρωσης από την κυβέρνηση για έλεγχο συνειδήσεων
Η κυβέρνηση κατανοεί ότι η κατάσταση αυτή διογκώνει τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Για να την ελέγξει δεν λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση των αιτίων που δημιουργούν τις αυξήσεις αλλά περνά σε προσπάθειας ελέγχου της κοινωνικής συνείδησης με τη χρήση των μέσων μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ) που ελέγχει πλήρως και την «αξιοποίηση» νέων τεχνικών επικοινωνίας.
Παράλληλα η κυβέρνηση φροντίζει να αποκλείει οτιδήποτε ενοχλητικό μπορεί να χαλάσει την «εικόνα» της. Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη συνέντευξη Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, πρακτικά αποκλείστηκαν με τεχνικές διαδικασίες ερωτήσεις από «ενοχλητικά» στην κυβέρνηση ΜΜΕ. Στις εφημερίδες «Δημοκρατία», «Documento» και «Εστία» δεν δόθηκε το δικαίωμα ερώτησης. Ο «Ριζοσπάστης» αρνήθηκε να κάνει ερώτηση σε αυτή την παρωδία.
Οι κούφιες υποσχέσεις
Ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ είχε στόχο να προβάλει τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της διογκούμενης ακρίβειας. Κρίνοντας από το αποτέλεσμα, όσον αφορά τα λαϊκά εισοδήματα, το συμπέρασμα είναι «Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν». Φυσικά αυτό δεν ισχύει για την επιχειρηματική και οικονομική ελίτ που πήρε αυτά που ανέμενε-ήθελε από την κυβέρνηση και φυσικά συνεχίζει να ζητά περισσότερα.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μέτρα στήριξης ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Μόνο που από αυτά τα περισσότερα έχουν ήδη ανακοινωθεί και συμπεριληφθεί σε διάφορα προγράμματα. Απλά έγινε μια επανάληψη με περισσότερα στοιχεία και εξειδικεύσεις για «εμπλουτιστεί» το πακέτο της ΔΕΘ 2021 και να φανεί πιο ελκυστικό. Το σημαντικότερο όμως είναι το σύνολο των μέτρων παλαιών και νέων είναι απολύτως άνισα κατανεμημένα υπέρ των ολίγων της οικονομικής-επιχειρηματικής ελίτ.
Τα φτωχά σε περιεχόμενο, ποσοτικά και ουσιαστικά, οικονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν για την ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών δείχνουν τη «γύμνια» της κυβέρνησης να λάβει μέτρα ουσίας για το λαϊκό εισόδημα. Η απογοήτευση, που δημιουργείται σε όποιον από τα λαϊκά στρώματα ψάχνει να βρει τα δικά του οφέλη από τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, έχει οδηγήσει ήδη διάφορους «αναλυτές» να μιλούν για «συμπληρωματικό πακέτο ΔΕΘ» που θα προκύψει από την καλύτερη του αναμενόμενου πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Στο κεντρικό πρόβλημα για τις ανατιμήσεις τα μέτρα είναι ελάχιστα έως ανύπαρκτα. Στο μείζον θέμα της αύξησης τις τιμής του ρεύματος αποφασίστηκε η επιδότηση το 4ο τρίμηνο 2021 για το σύνολο του πληθυσμού με 30 €/Mwh για τις πρώτες 300Kwh. Το μέτρο αυτό α) δεν καλύπτει το σύνολο της αύξησης του κόστους για τα νοικοκυριά καθώς ένα 20% στην αύξηση θα το επωμισθούν οι καταναλωτές, και β) έχει προσωρινό χαρακτήρα ενώ οι αυξήσεις διαφαίνεται ότι θα είναι μόνιμες. Σημειώνεται ότι με βάση τις εξαγγελίες είναι δεδομένη η παραπάνω επιδότηση μόνο για το 4ο τρίμηνο 2021. Για το μετά θα υπάρξει επανεξέταση και θα συνεχιστεί αν κριθεί αναγκαίο…
Στο επίσης σημαντικό θέμα της αύξησης του κόστους θέρμανσης (πετρέλαιο θέρμανσης +29,8%, φυσικό αέριο +91,0%) η κυβέρνηση αρκέστηκε στην αύξηση στο επίδομα θέρμανσης σε όσους, λίγους, το λαμβάνουν κατά 20%. Όλοι οι υπόλοιποι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν το χειμώνα πληρώνοντας τα αυξημένα τιμολόγια.
Η μείωση του συντελεστή ΕΝΦΙΑ μετά την αναπροσαρμογή-αύξηση στις αξίες των ακινήτων το πιο πιθανό είναι ότι θα καταλήξει σε μηδενικό ή ελάχιστο αποτέλεσμα για τη μικρή, λαϊκή περιουσία και σημαντικό όφελος για τους έχοντες.
Η κατάργηση στο φόρο των γονικών παροχών για μεταβιβαζόμενες αξίες έως 800.00 ευρώ θα ωφελήσει κύρια τους έχοντες καθώς η μικρή λαϊκή περιουσία ήταν ήδη στο αφορολόγητο.
Η βαρύγδουπη εξαγγελία για «“πρώτο ένσημο” 1.200 ευρώ για έξι μήνες» είναι ένα απλό τρικ της κυβέρνησης. Δίνεται επιδότηση με 100 ευρώ μηνιαία για 6 μήνες για τον νέο, έως 29 ετών, εργαζόμενο για πρώτη φορά και το ίδιο για το εργοδότη στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων.
Το ήδη εφαρμοζόμενο πρόγραμμα δημιουργίας 100.000 θέσεων εργασίας επεκτείνεται για άλλες 50.000 που φυσικά δεν αρκούν για να αντιμετωπίσουν το μέγιστο θέμα της ανεργίας, κύρια των νέων αλλά και των άνω των 50 ετών.
Οι διάφορες μικροπαροχές παλαιές και νέες για μείωση τέλους συνδρομητικής τηλεφωνίας, στεγαστικό επίδομα σπουδαστών δημόσιων ΙΕΚ σε άλλη πόλη, επέκταση προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ κ.α. είναι θετικά αλλά δεν λύνουν ούτε το πρόβλημα της ακρίβειας ούτε το πρόβλημα της βελτίωσης του λαϊκού εισοδήματος που μειώνεται δραματικά εδώ και μία δωδεκαετία.
Την ίδια στιγμή τα οφέλη για την οικονομική – επιχειρηματική ελίτ είναι συγκριτικά τεράστια και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι άμεσο επιχειρηματικό κέρδος που καταλήγει στις συγκεκριμένες τσέπες. Εδώ μπορούμε να αναφέρουμε:
α) Τη μείωση κατά 3 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών που αφορά κύρια τον επιχειρηματικό τομέα. Το ανάλογο όφελος για λογαριασμό των εργαζομένων είναι μικρό σε ατομικό επίπεδο και προσωρινό. Τις συνέπειες από αυτή την πολιτική θα τις αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι εντός ολίγου όταν στο όνομα της επιβίωσης του ασφαλιστικού συστήματος θα κληθούν να αποδεχθούν μειώσεις συντάξεων, λοιπών παροχών και υγειονομικής περίθαλψης.
β) Τη μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από 24% σε 22% από το 2022. Κάτι το οποίο θα είναι μόνιμο.
γ) Τα κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές με μείωση κατά 50% στο φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου κ.α.
δ) Την ακόμα μεγαλύτερη μείωση στην επιστρεπτέα προκαταβολή. Με την περίπτωση σκάνδαλο της Aegean που έλαβε 120 εκατ. ευρώ μπορεί να καταλάβει ο καθένας τι σημαίνει αυτό το μέτρο. Οι πολλοί μικροεπαγγελματίες θα λάβουν ψίχουλα και θα αντιμετωπίσουν, αν δεν το αντιμετωπίζουν ήδη οι περισσότεροι, το φάσμα του «κλεισίματος» ενώ οι ολίγοι και εκλεκτοί θα επιδοτηθούν γενναία από το υστέρημα όλων μας.
Συνεπώς για μία ακόμα φορά οι εξαγγελίες της ΔΕΘ για το λαό είναι «άνθρακες ο θησαυρός» ενώ οι έχοντες και η οικονομική ελίτ έλαβαν ένα ακόμα «μποναμά» από το «μισητό» κράτος.