Την προηγούμενη Παρασκευή βρέθηκα στα εγκαίνια μιας έκθεσης στο ανακαινισμένο Κέντρο Νεότητας του Δήμου Χαλανδρίου.
Να την πω απλώς «έκθεση φωτογραφίας» θα τη φτωχύνω. Είναι κάτι πολύ περισσότερο που σε βοηθά να κατανοήσεις, να αισθανθείς τι σημαίνει να είσαι παιδί-πρόσφυγας.
Κούτες με συρματοπλέγματα, φωτογραφίες σαν παζλ έτοιμα να διαλυθούν, φωτογραφίες που έχουν τραβήξει προσφυγόπουλα κι από κάτω υπάρχουν τα δικά τους λόγια σε χαρτοτέιπ… Μια εγκατάσταση με ξύλα που κινούνται και δείχνουν πως τελικά εξαρτόμαστε ο ένας από τον άλλο. Πρόκειται για έργο της Μαρίας Καραθάνου, το οποίο μέσα στη σκοτεινή για τον σκοπό αυτό αίθουσα εκδηλώσεων, συνομιλεί με τις φωτογραφίες του γνωστού φωτορεπόρτερ και αγωνιστή Μάριου Λώλου που μαζί με τα ηχητικά τοπία του Μάριου Τσάγκαρη μεταβάλλεται και μεταβάλλει τον περιβάλλοντα χώρο. Τα πρόσωπα των παιδιών εναλλάσσονται με τα βίντεο του Ζαφείρη Χαϊτίδη και της Σοφίας Χατζηλάμπρου.
Τίτλος αυτής της έκθεσης, ο οποίος μάλιστα κυριολεκτεί, είναι «Let The Children Talk», «Ας μιλήσουν τα παιδιά», και φιλοξενείται έως και τις 9 Απριλίου στο Κέντρο Νεότητας του Δήμου Χαλανδρίου, με τη συνδιοργάνωση της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας «Nomades Artcore» και του Δήμου Χαλανδρίου.
Ανάμεσα στη δυστοπία της πραγματικότητας και την ευτοπία της παιδικής ζωής, δέματα, νήματα, κιβώτια, μετατρέπονται σε σπίτι, χώρο, φυλακή για αυτούς που μετακινούνται, για αυτούς που έχουν ξεριζωθεί.
Ζωή σε κουτιά λοιπόν που τα περιδιαβαίνεις ως επισκέπτης και δεν μπορείς να τα προσπεράσεις αδιάφορος, κατανοώντας πως κι εμείς όλοι σε τέτοια κουτιά περιχαρακωμένα έχουμε καταλήξει να ζούμε σε μια Ελλάδα όπου κυριαρχεί όλο και περισσότερο ο ατομισμός εναντίον της συλλογικής δράσης.
Τα πρωινά στον χώρο της έκθεσης θα πραγματοποιούνται «Συλλογιστικοί Περίπατοι» από τους nomades artcore, για τα σχολεία της ευρύτερης περιοχής, μέσω των οποίων οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τις δικές τους χειρονομίες, αναλογιζόμενοι τους λόγους που κάποιος αναγκάζεται να φύγει από την πατρίδα του, τους αποκλεισμούς που βιώνει και τις επιθυμίες που μπορεί να έχει σε μια νέα χώρα. Η προηγούμενη εμπειρία στον Δήμο του Αγίου Δημητρίου ξεπέρασε κάθε προσδοκία με πάνω από 1500 παιδιά να επισκέπτονται με τους δασκάλους τους τον χώρο του Ασυρμάτου.
Οι παράλληλες δράσεις που ακολουθούν:
Σάββατο 1 Απριλίου
20:00 / Συζήτηση: Media και Μετανάστευση: Είναι περίπλοκο;
Συντονίζει ο δημοσιογράφος, Γιώργος Αλαμανής
Κυριακή 2 Απριλίου
12:00 / Θεατρική παράσταση «Μπες στα παπούτσια μου», από τη θεατρική ομάδα Ονειρόδραμα / για παιδιά 5-10 ετών / είσοδος ελεύθερη
Σάββατο 8 Απριλίου
20:00 / Προβολή της βραβευμένης ταινίας FLEE, του Jonas Poher Rasmussen
Συλλογιστικοί Περίπατοι στην έκθεση για σχολεία:
Κάθε πρωί μέχρι 7 Απριλίου, κατόπιν επικοινωνίας στο τηλ. 6946363045.
Στη διάρκεια της ξενάγησης προβάλλονται οι ταινίες της Σοφίας Γεωργοβασίλη, CEDAR WOLF και του Νίκου Αυγουστίδη, UMMI.
Συμμετέχουν
Φωτορεπόρτερ: Μάριος Λώλος
Εικαστικός: Μαρία Καραθάνου
Επιμέλεια Ήχου: Μάριος Τσάγκαρης
Κινηματογραφιστής: Γιάννης Νικολόπουλος
Οπτικοακουστικό Υλικό: Ζαφείρης Χαϊτίδης, Σοφία Χατζηλάμπρου
Συλλογιστικοί Περίπατοι: Πέτρος Ρούσσος – Γιάννης Σιούτης (nomades artcore)
Project manager: Ηλέκτρα Αλεξανδροπούλου
Παιδίατρος-σύμβουλος: Χρύσα Δεληγιάννη
Εκτέλεση Παραγωγής : Μάτα Λαμπροπούλου
Γραφιστική Επιμέλεια: Νατάσα Σταμούλη
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Αναστασία Κυριτσοπούλου
Καλλιτεχνική Επιμέλεια-Οργάνωση παραγωγής: nomades artcore
Στην έκθεση συμμετέχουν ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες που διαμένουν στις δομές φιλοξενίας του Κοινωνικού ΕΚΑΒ με την καθοδήγηση της Χριστίνας Βάζου
FB: @nomadesartcore