Πολλαπλές οι λαθροχειρίες στις εξαγγελίες της κυβέρνησης

του Παύλου Δερμενάκη

 

Το κυβερνητικό επιτελείο, κατά την προσφιλή του λογική, προχωρά σε αναλύσεις και δηλώσεις περί επιτυχιών στην οικονομική πολιτική και επιστροφής στην «κανονικότητα». Πρόσφατα (10/7/2017) η αναπληρώτρια υπουργός εργασίας κ. Αντωνοπούλου, σε άρθρο της στην Εφημερίδα των Συντακτών, αναλύει την αναπτυξιακή τροχιά της ελληνικής οικονομίας. Παραθέτοντας μια σειρά από οικονομικά μεγέθη, άλλα τρέχοντα και άλλα σε προβλέψεις, και κάνοντας κάποιες συγκρίσεις με το 2014 επιχειρηματολογεί για τη βελτίωσης της οικονομίας, σε σύγκριση με την τότε κυβέρνηση της Ν.Δ., και την ραγδαία ανάπτυξη που είναι «καθ’ οδόν».

 

Ανέκδοτο η μείωση της ανεργίας

Η κ. Αντωνοπούλου ισχυρίζεται ότι μειώνεται η ανεργία. Μας ενημερώνει ότι την παρέλαβαν «στο 26,5% και τώρα βρίσκεται κάτω από το 22%». Όμως η πραγματικότητα την διαψεύδει. Η ανεργία στην Ελλάδα ανέρχεται στο 31,3% μας ενημέρωσε πρόσφατα (7/7/2017) ο κ. Ντράγκι της ΕΚΤ επιβεβαιώνοντας αυτό που ξέρουμε όλοι μας, ότι η πραγματική ανεργία στην Ελλάδα είναι πάνω από 30% και όχι φυσικά κάτω από 22% όπως ισχυρίζεται η αρμόδια υπουργός. Πηγή, είναι η πρόσφατη μελέτη της ΕΚΤ για την αγορά εργασίας στην Ευρωζώνη, στην οποία δεν γίνεται απλή καταγραφή δηλωμένων ανέργων, που δίνει λαθεμένα στοιχεία, αλλά συνυπολογίζονται οι μορφές μερικής απασχόλησης και η επίδρασή τους στην συνολική απασχόληση καθώς και όσοι έχουν αποθαρρυνθεί από την αναζήτηση εργασίας, μετά από μακροχρόνια ανεργία. Έτσι η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας το οποίο είναι 31,3% ενώ το «επίσημο» (ΕΛΣΤΑΤ) ποσοστό ανεργίας στο Δ’ τρίμηνο 2016 ήταν 23,4%.

 

Καλπάζει η μερική απασχόληση

Η κ. Υπουργός ισχυρίζεται ότι εντός του 2017 «ενισχύθηκε η πλήρης απασχόληση σε σχέση με τις ευέλικτες μορφές εργασίας». Και για να στηρίξει αυτόν τον ισχυρισμό επικαλείται τα στοιχεία του Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για το Β΄ τρίμηνο του 2017. Η απομόνωση κάποιων στοιχείων για να βγουν τα συμπεράσματα που μας βολεύουν είναι πολιτική κουτοπονηριά, όμως όταν την κάνει ένας υπουργός με ερευνητικές περγαμηνές είναι αθλιότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ στο Α΄ εξάμηνο 2017 οι νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης ήταν 48,3% έναντι 48,4% την αντίστοιχη περίοδο του 2016 και 54,2% το 2014. Συνεπώς το βασικό συμπέρασμα είναι εκ διαμέτρου αντίθετο με τον ισχυρισμό της κ. Αντωνοπούλου. Και κατά το 2017 συνεχίζεται η ενίσχυση των μορφών «ελαστικής» απασχόλησης έναντι της πλήρους απασχόλησης. Οι νέες θέσεις εργασίας με μερική και εκ περιτροπής απασχόληση έχουν ξεπεράσει το 50% στην περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αυτό είναι το έργο της παρούσας κυβέρνησης.

 

Νεόπτωχοι ελαστικοί μισθωτοί

Στο θέμα των αμοιβών που είναι το πλέον καυτό, όσον αφορά στα εργασιακά, η αρμόδια Υπουργός «κάνει την πάπια» κατά τη λαϊκή έκφραση. Και πώς να πει όταν, τα στοιχεία που βγαίνουν καθημερινά στη δημοσιότητα οδηγούν στο συμπέρασμα πως οι αμοιβές των εργαζόμενων συνεχώς μειώνονται με διάφορους τρόπους και ευεργετήματα στους εργοδότες σύμφωνα με το αντεργατικό νομικό πλαίσιο που συντηρεί και επαυξάνει η παρούσα κυβέρνηση.

Εργαζόμενοι με αμοιβές 200-300 ευρώ το μήνα είναι ένα από τα σημαντικά έργα της κυβέρνησης. Όπως αναφέρει στην εφημερίδα Τα Νέα ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης δημιουργείται μια νέα κατηγορία, οι λεγόμενοι εργαζόμενοι – φτωχοί, οι οποίοι εργάζονται με ευέλικτη μορφή απασχόλησης και αμοιβές από 200 έως 300 ευρώ τον μήνα, δηλαδή πολύ πιο κάτω από 4.500 ευρώ ετησίως που είναι το όριο της φτώχειας σήμερα. Η αιτία αυτού του φαινομένου είναι η ραγδαία επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης που προαναφέραμε.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!